NATO ŽRTVOVAO SREBRENICU: Tajna dokumenta hrvatske vojske iz Haga – namerno predali varošicu na istoku BiH da bi prelomili tok rata

E. V. N.

12. 07. 2022. u 09:00 >> 14:08

NAČIN na koji su se NATO snage ponašale tokom napada Vojske Republike Srpske na Srebrenicu pokazuje da nije postojala politička odluka da se spreči zauzimanje enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

НАТО ЖРТВОВАО СРЕБРЕНИЦУ: Тајна документа хрватске војске из Хага – намерно предали варошицу на истоку БиХ да би преломили ток рата

Foto: TANJUG/ Xinhua/Wu Wei

Avioni Alijanse, njih 77, stigli su tek posle podne 7. jula kada je VRS bila na ulazu, a dejstvovalo ih je samo šest i to po snagama Armije BiH. Nešto kasnije stigla je naredba da se napadnu srpske snage, ali je ubrzo stavljena van snage. Avijacija se potpuno povukla predveče uz objašnjenje da je suviše rizično.

Ovaj razvoj događaja, koji baca novo svetlo na zločin u Srebrenici koji se dogodio pre 27 godina, za "Novosti" prenosi advokat Dušan Bratić, pozivajući se na dokumenta iz Tribunala u Hagu u koja je imao uvid, a u kojim hrvatski kontraadmiral Davor Domazet Lošo daje opis situacije i zaključke o Srebrenici načelniku Glavnog stožera Hrvatske vojske generalu Zvonimir Červenku i vrhovnom komandantu Franji Tuđmanu.

Lošovo viđenje stvari, primećuje naš sagovornik, ukazuje na to da su "strane službe preko pojedinaca u redovima Vojske Republike Srpske realizovale ideju da se streljanjem većeg broja vojno sposobnih muslimana nakon oslobađanja Srebrenice, teritorije koja je bila pod zaštitom snaga UN, stvore propagandna dejstva koja bi srpskoj strani uzrokovala višestruke negativne političke posledice i uticala na ishod rata, što se i desilo".

POKOPALI VOJNIKE, A NE CIVILE

OD posmrtnih ostataka 50 žrtava bosanskih muslimana iz rata u BiH, koji su juče ukopani u Potočarima, bar 38 pripadaju borcima tzv. Armije BiH. Naime, uvidom u Registar boraca tzv. Armije BiH može se videti da je ogromna većina od 50 poginulih bosanskih muslimana bila u toj zloglasnoj vojsci, čiji su pripadnici počinili stravične zločine nad Srbima u Podrinju za vreme građanskog rata u BiH.

Na navedenom spisku koji su objavili mediji iz FBiH (koji navode da se radi o "žrtvama genocida") se može videti da su svi poginuli bili vojno sposobni muškarci. Nijedna žena i nijedno dete se ne nalazi na spisku od 50 poginulih. Jedan od njih, koji se ne nalazi na spisku boraca je Elvir (Hasana) Muminović, ali je on prema kazivanju njegovog brata Almira (koji je ostao u Potočarima i preživeo) krenuo u proboj kroz šumu.

- Kontraadmiral Lošo govori da nije postojala odluka o stvarnoj bliskoj vazdušnoj podršci snagama UN na zemlji sa ciljem odvraćanja snaga VRS od daljih napadnih dejstava, budući da su avioni upućivani na zadatak pa vraćani i opet upućivani, ciljevi određivani, ali se na njih nije dejstvovalo. Takođe primećuje da je vrlo indikativno da je zabranu dejstva avijacije, što je bio ključan trenutak u operaciji, izdala komanda NATO u Napulju. Izvršenje zadatka je prekinuto odmah kada je to direktno zatražio holandski komandant UN u Srebrenici, što ukazuje da snage UN na zemlji imaju odobrenje da samostalno prekinu dejstvo avijacije i da ih upućuju van zone svoje odgovornosti. Naveo je i da srpska strana pravda oslobađanje zaštićene zone UN u Srebrenici činjenicom da su muslimani iskoristili teritoriju enklave za organizovanje i izvođenje diverzantsko-terorističkih napada na srpsko stanovništvo i da je tada u okolnim selima ubijeno stotinu, a ranjeno više od dve stotine srpskih civila - objašnjava Bratić.

On navodi da je pre ovih zaključaka Lošo izneo niz činjenica sa terena. Detaljno opisuje da je nakon odobrenja vazduhopovne podrške NATO u 14.40 7. jula počela akcija vazduhoplovstva Alijanse sa zadatkom da pomogne snagama UN na zemlji i odvrati Srbe od nastavka delovanja.

- Poletelo je 66 borbenih aviona NATO, od čega 12 sa nosača aviona "Ruzvelt", a 54 iz baze u Avijanu. Pored toga učestvovalo je i 11 aviona za elektronska dejstva i podršku uključujući i komandni "avaks". Iako su poslate ovakve jake snage, dejstvovala su samo četiri američka i dva holandska aviona f-16, ali po snagama Armije BiH, a ne po srpskim snagama. Komandovanje za dejstvo NATO vazduhoplovstva bilo je sa oklevanjem. Piloti su u 16.18 iz Operativnog centra u Napulju dobili naredbu da dejstvuju po artiljerijskim snagama VRS i tenkovima na zemlji, ali potom u 16.32 sledi naredba kojom se zabranjuje dejstvo po ciljevima na zemlji i naređuje povratak sa zadatka - prepričava Bratić.

Inače, napad na Srebrenicu trajao je do 11. jula, ali se navedeni nalazi Hrvatske vojne obaveštajne službe uklapaju u osnovane sumnje da je enklava žrtvovana zarad medijskog masakriranja Srba, koja će tok medijskog i pravog rata apsolutno okrenuti na stranu muslimana.

Foto: Srpsko advokatsko društvo

advokat Dušan Bratić

Podsetimo, i načelnik policije u Srebrenici Hakija Meholjić govorio je u dokumentarnom filmu "Izdani grad Srebrenica", a zatim i u razgovoru za "Novosti" o susretu srebreničke delegacije u Sarajevu sa Alijom Izetbegovićem:

- Kod Alije smo bili u septembru 1993. godine, o tome zna i srpska vojska, a nismo otišli tek tako, već u organizaciji Unprofora, helikopterom. Zbog te naše posete bila su zaustavljena i borbena dejstva oko Sarajeva. To je sve suva istina, pa svedočanstva koja sam dao, tada i u drugim prilikama, dok je Alija još bio živ, a nikad ih nije osporio, pouzdana su da pouzdanija ne mogu biti. Nikada neću zaboraviti Izetbegoviće reči - imam ponudu od Klintona da se Srebrenica žrtvuje. Zatim je rekao kako će biti poklano 5.000 muslimana i da će uslediti intervencija NATO na srpske snage svuda po Bosni i Hercegovini.

VULIN U KLINČU SA AMERIKANCIMA

VEOMA sam ohrabren iznetim stavom Ambasade SAD u Srbiji da je Dejtonski sporazum uslov za postojanje Bosne i Hercegovine. To bez svake sumnje znači da će se uvažena Ambasada aktivno založiti da SDA Bakira Izetbegovića izbriše iz svojih programskih opredeljenja ukidanje Republike Srpske, kao i da će poštovana Ambasada učiniti sve da se sva ovlašćenja oduzeta RS vrate i da se ubuduće sprovode u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Ovako je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin reagovao juče povodom kritike koju je na njegov račun uputila američka ambasada, a u kojoj se ističe da njegovi "komentari o ujedinjenju svih Srba u jednu državu" nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom i protivreče integraciji Srbije u evropske strukture".

Foto: Z. Jovanović

Vulin je istakao da ne zna zašto Srbi mogu da budu ujedinjeni u EU, a ne mogu u zajedničkoj državi:

- Ali znam da ja sanjam san o ujedinjenju Srba, baš kao što su ga sanjali svi moji preci, i baš kao što znam da prirodni proces ujedinjenja Srba traje vekovima i kao što znam da će jednom biti i okončan, mirnim putem, bez nasilja i sukoba. Amerika se ponosi "američkim snom". Pustite da i mi Srbi imamo svoj san. Amerika je postala velika na snu, zašto bi Srbima bilo uskraćeno pravo da sanjaju i budu veliki. n

Druga Alijina ponuda, kako je tvrdio Meholjić, bila je zamena Srebrenice za Vogošću.

- Rekli smo mu da mi nemamo pravo da odlučujemo u ime naroda ni o kakvoj zameni teritorija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju