DOGOVOR O ENERGETICI UDARIO TEMELJ I ZA ZSO: Pomaci u sprovođenju Briselskog sporazuma nagoveštavaju da bi Priština mogla da ispuni obavezu

M. St.

23. 06. 2022. u 07:00

REŠAVANjE pitanja energetike između Beograda i Prištine raskrčilo je put i da, posle devet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, napokon na red dođe i sprovođenje dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština.

ДОГОВОР О ЕНЕРГЕТИЦИ УДАРИО ТЕМЕЉ И ЗА ЗСО: Помаци у спровођењу Бриселског споразума наговештавају да би Приштина могла да испуни обавезу

Foto Tanjug

Nakon poslednje runde dijaloga u Briselu građani sa severa KiM dobili su sigurnost u snabdevanju električnom energijom koje će biti u rukama srpske kompanije "Elektrosever" (već sutra bi mogla da dobije licencu za rad), i više neće zavisiti od dobre volje Prištine. To je pokazalo da bi Briselski sporazum ipak, mogao da se pomeri s tačke "mrtvog slova na papiru", posebno delovi o ZSO koje prištinska strana godinama sabotira, pokušavajući da Zajednicu svede da nivo nevladine organizacije.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković podseća da je potpredsednik privremenih prištinskih institucija Besnik Besljimi rekao da je Priština spremna da počne da razgovara o ZSO nakon što bude postignut dogovor o energetici:

- Čekali smo 10 godina na implementaciju sporazuma, a isto toliko i na primenu Briselskog sporazuma i prvih šest tačaka koje se odnose na formiranje ZSO. Sporazum o energetici je ono što smo čekali godinama i što je Priština odbijala i o čemu nije želela ni da razgovara.

I predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun navodi da sporazum pokazuje da Briselski sporazum postoji, kao i da posle energetike dolazi prvih šest tačaka koje se odnose na ZSO. Drecun dodaje da je pod znakom pitanja da li će Priština ispoštovati do kraja sve dogovoreno, ako se uzmu ranija iskustva. Pretpostavlja da će nakon negativnih reakcija iz Prištine, jer dogovor pokazuje prisustvo Srbije na Kosovu, Priština pokušati da raznim smicalicama onemogući implementaciju:

- Očigledno je da je Priština imala neki razlog da odblokira dijalog i da je postignut neki napredak postizanjem ovog sporazuma. Da li je neko uticao sa strane, to je zasada skriveno.

KURTI: NASLEDILI ŠTO NISMO ŽELELI

NAKON oštrih osuda koje su stigle iz Prištine na račun premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, da je sporazum nacionalna izdaja, Kurti je juče poručio da će EU pratiti sprovođenje onog što su Begrad i Priština usaglasili u Briselu:

- Nasledili smo mnoge stvari koje nismo želeli. Dajemo sve od sebe sa onim što smo nasledili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju