EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO IZVEŠTAJ O SRBIJI

Tanjug/G. Čvorović

14. 06. 2022. u 10:09

SPOLJNOPOLITIČKI odbor Evropskog parlamenta (EP) je sa 50 glasova „za” i pet glasova „protiv” jutros usvojio tekst izveštaja o Srbiji kojim se izražava podrška EP „budućem članstvu Srbije u EU”, ali i podseća da kredibilna perspektiva proširenja zahteva angažman u neophodnim reformama i privrženost evropskim standardima i vrednostima.

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ УСВОЈИО ИЗВЕШТАЈ О СРБИЈИ

Foto AP

Evropski parlament je u svom ovogodišnjem izveštaju o Srbiji, pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, uključio i usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije kao ključni element koji će određivati ukupan napredak zemlje na putu pristupanja EU.

U kompromisni amandman 23, koji je usvojen na zasedanju (od ukupno 40 izglasanih), unet je i amandman koji je podneo austrijski poslanik Lukas Mandl, inače član demohrišćanske Evropske narodne partije i Austrijske narodne stranke, u kome se pominje međusobno priznavanje, kao i potreba da se svi dosadašnji postignuti sporazumi između Beograda i Prištine sprovedu blagovremeno i u dobrom duhu.

U ovaj deo teksta unete su još neke izmene na osnovu predloga drugih poslanika, pa paragraf usvojenog predloga izveštaja, sada glasi:

"Evropski parlament ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU i pohvaljuje rad specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka; ponavlja važnost konstruktivnog angažovanja vlasti i Srbije i Kosova u cilju postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji zasnovanog na međusobnom priznavanju, koji je ključan za napredovanje obe zemlje na njihovim evropskim putevima i koji će doprineti regionalnoj stabilnosti i prosperitetu; poziva da se svi prethodni sporazumi Beograda i Prištine poštuju i u potpunosti sprovode u dobroj nameri i blagovremeno, uključujući Asocijaciju/Zajednicu opština sa srpskom većinom."

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, izveštaj o Srbiji naći će se početkom jula i na finalnom plenarnom glasanju Evropskog parlamenta kada će biti usvojen u obliku pravno neobavezujuće rezolucije o Srbiji.

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da je neophodno da „posle izbora u aprilu 2022. i ruskog agresorskog rata”, partneri u Srbiji shvate koliko je hitno napredovati na evropskom putu.

- Izveštaj za 2021. godinu odražava političku realnost u Srbiji sa posebnim fokusom na važnost tekućih reformi i usklađivanja. Napominjemo da se može učiniti više da se odlučno krene ka EU i kao izvestilac EP spreman sam da radim zajedno sa novim rukovodstvom u Beogradu kako bismo pomogli u postizanju pozitivnih promena za evropsku Srbiju - poručio je Bilčik.

Evropski parlament ponavlja poziv Srbiji da preduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, garantovanja slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma.

Evropski parlamentarci pohvalno su se odredili prema napretku koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koju Srbija pokazuje u upravljanju migracijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

MIŠIĆ NA BREGALNICI: Kako je albanska pobuna penzionisala Žuću