KUKAVIČKO PRAVDANJE ĐUKANOVIĆA Zabranili prelet Lavrovu, a sad Milo kaže: Ne preduzimamo nikakve rusofobske politike

Tanjug

08. 06. 2022. u 12:56

CRNA GORA ne preduzima nikakve rusofobske politike, a ako je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ozbiljno razmišljao o poseti Srbiji, znao je kakav će biti odgovor zemalja koje se nalaze na vazdušnom putu između Moskve i Srbije, izjavio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

КУКАВИЧКО ПРАВДАЊЕ ЂУКАНОВИЋА Забранили прелет Лаврову, а сад Мило каже: Не предузимамо никакве русофобске политике

Foto Novosti

Đukanović kaže da je pokušaj Lavrova da dobije dozvolu za prelet od zemalja koje su članice NATO-a i koje su stoprocentno usaglasile svoju spoljnu politiku s Evropskom unijom, "obična politizacija i pokušaj stvaranja privida o nekoj rusofobskoj atmosferi u današnjoj Evropi".

On je to rekao sinoć u izjavi za tursku agenciju Anadoliju, komentarišući otkazivanje posete Lavrova Srbiji, koja je usledila nakon što su Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska zatvorile vazdušni prostor za avion šefa ruske diplomatije.

Na pitanje da li, zbog donošenja odluke o zatvaranju vazdušnog prostora, očekuje neki čin neprijateljstva ili osvete od Rusije, Đukanović je podsetio da je Rusija već Crnu Goru stavila na spisak neprijateljskih zemalja.

Crnogorski predsednik, koji boravi u poseti Istanbulu, kaže da je to "dosta radikalan istorijski obrt" i podsetio je da su Crna Gora i Rusija pre koju godinu proslavile tri veka međudržavnih odnosa.

- Crna Gora ne preduzima nikakve rusofobske politike niti se kod nas promenilo poštovanje koje imamo prema Rusiji, prema ruskom narodu i prema tradiciji naših međusobnih odnosa. Ono što mi osuđujemo to je politika agresije - rekao je Đukanović.

Pojašnjavajući restriktivne mere prema Rusiji, Đukanović je rekao da su one u funkciji odgovora na agresiju i u potpunosti su stoprocentno usaglašene sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Podsetimo, Sergej Lavrov ovakav potez Crne Gore, Severne Makedonije i Bugarske ocenio je kao nezamisliv postupak.

- Desilo se nešto nezamislivo - rekao je Lavrov na samom početku konferencije, komentarišući zabranu preleta od strane Crne Gore, Severne Makedonije i Bugarske.

- Ovo je uznemirujuća akcija. Suverena zemlja lišena je prava da vodi svoju spoljnu politiku. To je demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava i uticaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima i nisu spremni da žrtvuju svoje dostojanstvo radi ovih pravila koje zapad nameće. Poseta ministra Rusije se na Zapadu doživljava kao pretnja velikih razmera -  rekao je Lavrov i dodao je da je sve što se desilo cinizam i licemerje Zapada.

On je dodao da Moskva još nije čula zvanična objašnjenja zemalja koje su odbile da dozvole prelet avionu ruske delegacije.

- Znam da će biti mnogo objašnjenja koja još nismo čuli. Zemlje koje su odbile da dozvole prelet ruskom avionu reći će da su im naredili u EU i NATO. Oni će, sa svoje strane, govoriti da su te zemlje same donosile samostalne odluke - primetio je ruski ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (9)