A GDE JE JOKA, PITALA SE CELA JUGOSLAVIJA: Afera oko razlaza Jovanke i Josipa Broza zaintrigirala je ceo svet

Piše Ivan Miladinović

10. 06. 2022. u 18:00

Članovi naše delegacije i novinari našli su se u čudu kada se jedna mlada nepoznata žena pojavila odmah uz Tita i Brežnjeva na polaganju venca na grob Neznanoga junaka, ispod zidina Kremlja. Bila je to višegodišnja Maršalova maserka

А ГДЕ ЈЕ ЈОКА, ПИТАЛА СЕ ЦЕЛА ЈУГОСЛАВИЈА: Афера око разлаза Јованке и Јосипа Броза заинтригирала је цео свет

Objavljeno u istorijskom dodatku 06.06.2022.

PRIČA o najpopularnijem bračnom paru prošlog veka, s ovih naših jugoslovenskih prostora, izgleda da nije ispričana do kraja. Uzdizanjem kulta ličnosti Josipa Broza, građen je i svojevrstan mit o njegovoj životnoj saputnici. "Naša Jole", lebdelo je na usnama gotovo svih Jugoslovena, naročito ženskog dela populacije, prilikom svakog njenog pojavljivanja, naravno, u pratnji neprikosnovenog "najvećeg sina naroda i narodnosti".

Bivalo je to tako do avgusta 1977. godine, kada je Maršal krenuo put Moskve i Pekinga. Oči svetskih medija bile su tada uprte u Broza i njegovu delegaciju. Bio je prvi državnik koji je u istom potezu posetio Sovjetski Savez i Kinu. Ovaj put izazvao je posebno interesovanje i u zemlji. Građane i radne ljude SFR Jugoslavije, svikle na Brozova spektakularna i luksuzna putovanja, nije mnogo dodirivao značaj posete Moskvi i Pekingu, već činjenica što pored njega nije bila njegova životna družbenica. "A gde je Joka?", bilo je pitanje koje retko koji građanin ondašnje zemlje nije izgovorio.

I kako to obično biva počele su razne priče i tračevi, najpre šapatom, a potom sve glasnije. Najobavešteniji, bliski Predsedništvu države i Predsedništvu CK SKJ, širili su različite verzije Jovankinog odsustvovanja sa spektakularnog puta.

Objavljeno u istorijskom dodatku 06.06.2022.

Doček Nove godine, u pozadini Džemal Bjedić, predsednik vlade

Najubedljivija verzija je bila da Jovanka nije htela da putuje, odnosno da je svoj odlazak uslovljavala određenim zahtevima, koji joj nisu ispunjeni. Navodno je tražila da ne putuje Titov ađutant admiral Dušan Vilović sa kojim je imala težak incident. Jovanka je, u afektu, pljunula prema njemu i kako je Vilović docnije ispričao, već je digao ruku da je ošamari, ali se zbog Tita uzdržao. Taj isti izvor tvrdi da koliko se admiral uzdržao Jovanka nije, i ošamarila je Dolanca.

DRUGI JOVANKIN USLOV je bio i da ne putuje izvesna Darjana Grbić, koja se već duže vreme nije odvajala od Tita i koju su svuda predstavljali kao "fizioterapeutkinju", a još češće i kao "stenodaktilografkinju" koja je u to vreme imala 29 godina. Jovanka je bila uporna da se izvrši reviziji spiska putnika ili ona ne ide. Ubeđivanje je trajalo satima. Tito je na kraju presekao: "Nikakvih uslova, ti ne putuješ!"

Od juna do avgusta te godine Jovankino ime bilo je na spisku članova jugoslovenske delegacije koja je trebalo da prati Tita na njegovom putu u Sovjetski Savez, Severnu Koreju i Kinu. Iz sastava delegacije izbačena je neposredno pred Titov polazak na daleki put. Sovjeti i Kinezi su ćutali kao ribe, ali korejski diktator Kim Il Sung pitao je šta je sa Jovankom. Iz Beograda je stigao duhovit odgovor:

- Nije predviđeno da drugarica Jovanka prati Tita u Sovjetski Savez i Kinu, pa zbog toga neće putovati ni u Pjongjang.

A samo šest godina ranije, neposredno pred posetu Sjedinjenim Državama 1971, "naša Jole" je svog supruga ucenila da s njim neće ići u SAD ako hitno ne smeni jugoslovenskog ambasadora u Vašingtonu Bogdana Crnobrnju, koga je Jovanka pre toga oterala iz Titovog bliskog okruženja. Šef jugoslovenske diplomatije Mirko Tepavac bezuspešno je molio Tita da to ne čini:

- Ostajem pri odluci - rekao je Tito Tepavcu - da se Crnobrnja odmah povuče. Jovanka neće ići ako on tamo ostane. Valjda i ti ponekad ne možeš izaći na kraj sa svojom ženom!

Većina fotografija u ovom „Istorijskom dodatku“  objavljuje se ljubaznošću autora knjige „ Tito i Jovanka - Od idile do pakla“  i njegovih kolega foto-reportera i njihovih porodica. Foto-reporteri: Stevan Kragujević, Matija Koković , Ivo Eterović, Jacik Kihlinger, Erik Koh, Milorad Mustapić, Nenad Stojanović. Arhive: Arhiv Josipa Broza Tita, Muzej istorije Jugoslavije, Nacionalni arhiv Holandije, Foto - zbirka Bele kuće Vašington, Arhiva autora i  „Novosti“ i „Borbe“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri