JEREMIĆEVA TAČKA NA KOALICIJU SA ĐILASOM: Razdor definitivan posle formiranja zasebnih poslaničkih klubova u Skupštini

M. St.

30. 05. 2022. u 10:16

RAZDOR među Ujedinjenima za pobedu Srbije, koji je započet i pre izborne noći, definitivno je potvrđen i osnivanjem zasebnih poslaničkih klubova stranaka unutar koalicije, koji će se zvanično dogoditi konstituisanjem Narodne skupštine.

ЈЕРЕМИЋЕВА ТАЧКА НА КОАЛИЦИЈУ СА ЂИЛАСОМ: Раздор дефинитиван после формирања засебних посланичких клубова у Скупштини

Jeremić i Đilas

Od pre nekoliko dana, Narodna stranka zvanično više nije u koaliciji sa SSP, dok je Jeremić podvukao da će i u Narodnoj skupštini, u kojoj će nastupati kao poseban klub, njegovi poslanici napraviti "jasnu diferencijaciju" od politike SSP. Kap koja je po Jeremiću prelila čašu bio je odlazak lidera SSP Dragana Đilasa kod predsednika Aleksandra Vučića na razgovor, kao i kako je rekao, "zaokret Đilasove politike" za 180 stepeni i promena stava o sankcijama protiv Rusije. Jeremić je isticao da će Narodna stranka držati reč, imati jasnu politiku i ideologiju. A na svoju stranu ići će i demokrate.

Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i Sindikat Sloga boje svoje politike u parlamentu braniće pod kapom jednog poslaničkog kluba. Njega će predvoditi Marinika Tepić, a njen zamenik biće Pavle Grbović. Od 16 poslanika, 11 će biti iz SSP, tri poslanika imaće PSG, a Pokret za preokret i Sindikat Sloga po jednog. Takođe, i predsednički kandidat koalicije koja je otišla u prošlost, Zdravko Ponoš, otišao je svojim putem i najavio formiranje svoje političke organizacije.

S druge strane, ovo razmimoilaženje "dobro je došlo" lideru Dveri Bošku Obradoviću, koji se i sam izjašnjavao da Narodnu stranku vidi pod kapom Patriotskog bloka, za potencijalnu saradnju u parlamentu.

- Srpski pokret Dveri nije do sada razgovarao o postizbornoj saradnji ni sa jednom od patriotskih stranaka - kaže Obradović za "Novosti". - Međutim, potpuno smo posvećeni ideji daljeg širenja Patriotskog bloka, jer svi zajedno sabrani možemo postati najjača politička snaga u Srbiji posle SNS.

LIČNI RAZLAZ I PRE KAMPANjE

POLITIČKI analitičar Dejan Vuk Stanković vidi kao logičan i očekivan kraj saradnje između Đilasa i Jeremića:

- Oni su se distancirali i pre kampanje. Ova situacija odražava distancu između Đilasa i Jeremića, ali ne toliko političku, koliko lični razlaz. Saradnja sa Dverima je moguća. Po stavovima, oni nisu daleko jedni od drugih, a s druge strane, Jeremić je dugo bio sa Đilasom, dok se Obradović distancirao odavno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)