BRNABIĆEVA STIGLA U SKOPLJE: Počeo sastanak sa Kovačevskim

Tanjug

18. 05. 2022. u 09:59

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić stigla je u Skoplje i započela radnu posetu Severnoj Makedoniji.

БРНАБИЋЕВА СТИГЛА У СКОПЉЕ: Почео састанак са Ковачевским

Foto: Tanjug

Za premijerku je priređen zvaničan doček ispred Vlade Severne Makedonije, a nakon toga počeo je sastanak dveju delegacija, koje predvode premijerka Srbije i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Teme sastanka su dalji razvoj prijateljskih odnosa, dogovor o trećoj zajedničkoj sednici, inicijativa Otvoreni Balkan, bilateralna saradnja, trgovinska razmena dve zemlje i železnički projekat Budimpešta-Beograd-Skoplje.

Ovo je prvi bilateralni susret Brnabićeve sa novim premijerom Severne Makedonije.

Ona će zajedno sa Kovačevskim potom prisustvovati otvaranju samita Makedonija 2025, regionalnog skupa koji svake godine okupi više od 250 učesnika i služi kao platforma za razmenu znanja, najnovijih svetskih trendova u poslovanju, investicije, tehnološke inovacije, povezivanje organizacija i inspirisanje promena u jugoistočnoj Evropi.

Foto: Printskrin

U fokusu ovogodišnjeg samita su digitalizacija i razvoj digitalnih veština, regionalne i globalne teme, a Brnabićeva će učestvovati na premijerskom panelu "Izgradnja prosperitetne budućnosti: Uloga regionalne saradnje".

Samitu svake godine prisustvuju državni zvaničnici, kompanije koje posluju u regionu, članovi diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, kao i članovi akademske zajednice civilnog društva.

Samit počinje danas i trajaće do 19. maja, a zatvoriće ga predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Ovo je četvrti put da Brnabićeva boravi u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, a poslednji put je bila u julu prošle godine, kada je učestvovala na Prespa forumu u Ohridu, koji okuplja lidere Zapadnog Balkana i zvaničnike EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)