VUČIĆ PRIMIO AKREDITIVE NOVOG AMBASADORA: "Srbija uvažava teritorijalni integritet Ukrajine"

Novosti online

18. 05. 2022. u 09:18 >> 10:33

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ukrajine Volodimira Tolkača i poželeo mu dobrodošlicu u našu zemlju.

ВУЧИЋ ПРИМИО АКРЕДИТИВЕ НОВОГ АМБАСАДОРА: Србија уважава територијални интегритет Украјине

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je izrazio iskreno žaljenje zbog situacije u Ukrajini i upoznao ambasadora Tolkača sa stavovima Vlade Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika republike.

Naglasio je da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija, te da u tom smislu uvažava teritorijalni integritet Ukrajine.

Naglasio je da je i Srbija izložena neprincipijelnom stavu jednog dela sveta kada je u pitanju jednostrano proglašena nezavisnost takozvanog Kosova i zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Vučić je istakao da je Srbija civilima, izbeglim iz Ukrajine, obezbedila najbolje moguće uslove, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije, čak i na višem nivou.

Predsednik Vučić je najavio da će uskoro sa ambasadorom Tolkačom posetiti ukrajinske izbeglice u našoj zemlji.

Ambasador Tolkač je zahvalio na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i na finansijskoj pomoći.

Vučić je najavio da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini.

Naglasio je da Srbija i Ukrajina imaju mogućnosti da razvijaju saradnju u različitim sferama od obostranog interesa i naglasio potrebu da se nastavi rad na jačanju ekonomskih odnosa, čim to situacija bude dozvolila.

Predsednik je ponovio da se Srbija, u skladu sa sopstvenom doslednom politikom, zalaže za mirno rešavanje sporova, te da u tom smislu podržava sve napore koji su usmereni na pregovore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Laserska hirurgija prostate - kada i kome se preporučuje?