VUČIĆ O NAJAVAMA PRIŠTINE DA ĆE APLICIRATI ZA ČLANSTVO U SAVETU EVROPE: Reagovaćemo politički, neće moći tako lako da nas slome

Novosti online

11. 05. 2022. u 22:50

ALEKSANDAR Vučić, predsednik Srbije obratio se večeras iz Brisela i poručio da će Srbija u narednih 36 sati politički reagovati na odluku Prištine da podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

ВУЧИЋ О НАЈАВАМА ПРИШТИНЕ ДА ЋЕ АПЛИЦИРАТИ ЗА ЧЛАНСТВО У САВЕТУ ЕВРОПЕ: Реаговаћемо политички, неће моћи тако лако да нас сломе

Foto: Printscreen/TV Pink

Vučić je na početku istakao da je apsolutno posvećen daljem radu u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

- Imali smo iskreno razumevanje po različitim pitanjima, pre svega sa predstavnicima Albanije i Severne Makedonije, jer se mi ne nalazimo u lakoj poziciji. Situacija je za nas veoma složena i kompleksna, a sutra će biti još teža jer je gospođa Gervala potvrdila da će podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, kako oni kažu Kosova. To je kršenje svih sporazuma, ali oni neće odustati od toga i kažu da su nezavisna država, što je kako kažu potvrđeno 2010. godine. Predstoji nam težak period, jer ukrajinsku situaciju koriste tako što kažu da smo mi produžena ruka Rusije - rekao je Vučić.

"Neće ići kako su zamislili"

- Mi ćemo u narednih 36 sati zakazati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i početi politički da reagujemo. Neće ići tako lako kako su zamislili.

Vučić je rekao da situacija nije jednostavna, ali "da nemamo kud i moramo da donosimo racionalne odluke".

- Moramo da donosimo racionalne odluke, koliko god to u današnjem svetu bilo teško. Ako se ne priključite histeriji, onda štrčite, a to nije dobro u današnjem svetu. Siguran sam da ćemo naš brod dovesti u mirne vode, ali nemamo puno toga da uradimo, sem da se na međunarodnoj sceni borimo za dalje povlačenje priznanja (tzv.) Kosova.

- Moramo da se držimo morala u donošenju odluka. Pokazalo se da gola sila i kršenje principa imaju prednost u odnosu na poštovanje prava i normi.

Foto: Printscreen TV Pink

 

"Samo Srbija se drži principa"

Kada je reč o statusu Ukrajine, kandidata po "kiparskom modelu", Vučić kaže da kada Srbija donese odluke, one nešto znače.

- Ukrajinci su nam prijatelji, a kada je reč o principima, gde god pogledate u svetu shvatićete da principa nema i da se principa drži samo Srbija.

Kaže da "moramo da razumemo da je za nas važno da se držimo morala u donošenju odluka, a mi jedino možemo da se držimo javnog prava".

- Ako mislimo da ćemo zbog toga da pobedimo, ili da od toga imamo koristi, nećemo - rekao je Vučić.

Na pitanje čemu da se nadamo, predsednik kaže da se nada razgovoru. U Srbiji, kaže, imamo problem u smislu da teško razumemo da se nešto menja.

Vučić je istakao da Srbiju čeka mnogo problema u trenutku kad će 25 odsto stanovnika planete ostati gladno zbog rata u Ukrajini.

Foto: Printscreen TV Pink

 

- Ne znam kakve će sankcije biti uvedene Rusiji. Odakle ćemo mi naftu da dovezemo? Dovozićemo je tankerima, ali ko će da plati to osiguranje. Odrekli smo se dela akciza, i na sve to sada smo uspeli da za pet odsto smanjimo cenu, ali teško nam je da to vratimo. A šta ćemo sa gasom od kojeg smo 100 odsto zavisni? Šta ćemo sa industrijom i fabrikama? Imamo gomilu problema na dnevnom nivou i voleo bih da razumemo da nam pozicija nije laka - istakao je Vučić.

Vučić kaže da je zadovoljan današnjim razgovorima, ali da nije srećan sveukupnom situacijom i da ne želi da priča bajke.

- Mene interesuje moja zemlja, moj narod i građani naše zemlje. Srbija mora da živi i koliko god budem mogao da se borim za vitalne i nacionalne interese, to ću i raditi. Nemam lične strahove, ja sam politički veteran, ovo mi je poslednji mandat kao predsedniku i moje je da uradim sve što mogu za svoju zemlju.

Na pitanje o energentima, Vučić kaže da nisu ni započeti pregovori sa ruskom stranom o gasu, ali će biti gotovi za nekih 15 dana. Preko Krka i Mađarske je skuplja opcija transporta gasa, ali je ne isključuje ako je to potrebno.

- Spremni smo sa Hrvatskom da i po ovom i mnogim drugim pitanjima bliže sarađujemo. Nadam se da ćemo umeti da više razgovaramo u budućnosti, pa i o energetskim pitanjima - rekao je predsednik Srbije.

Foto: Printscreen TV Pink

 

"Moramo u EU, ali čuvajući svoje interese"

Na pitanje o ulasku Srbije u EU i ubrzanju puta, Vučić kaže da je to naš strateški cilj, da ne može da govori u ime EU, a da nam je cilj dalji rad na ispunjavanju uslova.

- Što se EU tiče, to pitajte njih. Očekujem da će mnogo toga biti razjašnjeno sredinom juna, kako će to biti, nisam analitičar, pa ne mogu tek tako da izgovaram. Mi moramo da idemo u EU i nemamo gde drugo, ali naravno čuvajući svoje interese.

Vučić je istakao da je Srbija u prethodne dve godine bila zemlja sa najbrže rastućom ekonomijom u Evropi, ne računajući Irsku.

- U prvom kvartalu smo imali dodatnih 4,3 odsto rasta, a sad naravno velike probleme, kao i svuda, od uvezene inflacije, do svih drugih muka. Po našoj računici do kraja juna dolar će biti snažniji od evra.

Ističe da novac postaje sve skuplji, pa je situacija izuzetno teška. Naše je, kako kaže, da nastavimo da vredno radimo.

Radna večera za lidere Zapadnog Balkana

U zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu prethodno je održana radna večera koju je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovao šef diplomatije EU Žozep Borelj, a na kojoj je učestvovao i predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je večeras na Instagramu da se sastao sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.

Prethodno se predsednik Srbije sastao i sa komesarom Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem.

BONUS VIDEO - PRVI DIGITALNI AUTO-PUT U SRBIJI: “Novosti" u patroli sa neimarima koji grade Moravski koridor

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri