INTERVJU Aleksandar Vulin: Da je neko drugi umesto Vučića, do sada bi ga slomili

Z. USKOKOVIĆ - D. MILINKOVIĆ

30. 04. 2022. u 08:47

NE znam gde je predsednik Vučić i do sada nalazio snagu da se odupre pritiscima najmoćnijih zemalja da Srbija napusti politiku neutralnosti. Duboko sam protiv sankcija Ruskoj Federaciji i znam da je Aleksandar Vučić jedina brana takvim potezima.

ИНТЕРВЈУ Александар Вулин: Да је неко други уместо Вучића, до сада би га сломили

Foto Ministarstvo odbrane

Srbija je previše mala zemlja za tako krupnu grešku, a Vučić je državnik koji je jedini u stanju da izdrži i sačuva pravo naše države da sama bira svoje prijatelje. Da je bilo koji drugi političar u poziciji predsednika Vučića, do sada bi se slomio. Vučić nije, to mi i daje nadu.

Ovo povodom sve snažnijih pritisaka i ucena da Srbija okrene leđa Rusiji i uvede sankcije Moskvi, u intervjuu "Novostima", poručuje ministar unutrašnjih poslova i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

* EU od nas zahteva da se potpuno uskladimo sa njihovom politikom i potezima, a zauzvrat ne nudi ništa. Koliko je realno da buduća vlada, kako predlažete, odustane od članstva u Uniji i zauzme kurs političke neutralnosti?

- A šta to treba da nam se ponudi da napustimo i sebe i Rusiju? Šta može da se ponudi Srbima da napuste Rusiju? Svaka generacija u istoriji srpskog naroda je bar jednom imala priliku da Rusiji po nalogu ili nagovoru Zapada kaže "ne", a svaka generacija u istoriji srpskog naroda je bar jednom videla da fizički opstanak Srba zavisi od ruskog "da". Možda mi u EU imamo bolje i doslednije prijatelje, samo se u proteklih 1.000 godina nisu baš sasvim pokazali, pa Srbi i dalje veruju da su im Rusi najbliži, čak i kada su daleko. Kada god je Rusija jačala, ni Srbija nije slabila. Prvi srpski ustanak propada kada se Rusija povlači pred Napoleonom, a Drugi srpski ustanak uspeva čim se Rusija otarasila Francuza i posvetila Turcima. Da nije bilo cara Nikole, pitanje je da li bi Otomansko carstvo izgubilo balkanski rat, a i da li bi Srbija preživela Prvi svetski rat ili bi nas zapadni saveznici ostavili same sa Austrougarskom i silama Osovine. Ni Drugi svetski rat ne bi bio isti da Crvena armija nije išla i sa nama i ispred nas kada je trebalo razbijati nemačke trupe koje sami teško da bismo pomerili. Često se pomene da su nas Rusi ostavljali na cedilu kada su formirali sanstefansku Bugarsku, ali se nikada ne kaže koliko su puta naši vladari potpisivali tajne nagodbe sa Austrougarskom. Kada je Karađorđe ubijen u Radovanjskom lugu, na sebi je nosio uniformu ruskog generala. Ekmečić nas uči da nije ubijen u uniformi ruskog generala, već zbog uniforme ruskog generala. Srbija nije vodila ratove zbog Rusije, ali Rusija zbog nas jeste.

* Putinovo poređenje Kosova i Donjecka i Luganjska izazvalo je brojne reakcije, pa čak i tumačenja da je time priznao KiM?

- Jeste nas Rusija razočarala što nije izazvala treći svetski rat zbog bombardovanja Srbije, ali valjda su nas bar malo više razočarali oni koji su nas bombardovali. Zanimljivo da se na primeru Ukrajine ne oglase slučajni Srbi pa zavape da NATO što pre izazove treći svetski rat napadom na Rusiju. Kako se tu niko nije razočarao ili očekivao ono što je Rusima prema Srbima neoprostivi greh? To je kao kada se citira jedna Putinova izjava o Kosovu, koja i meni smeta, ali se zaboravi koliko puta nas je Putin baš po pitanju Kosmeta podržao, pa i zaštitio. Ako je Kosmet mera po kojoj ćemo meriti i Rusiju i EU, onda se bojim da EU nema baš nimalo šanse da bude naša trajna orijentacija. Sve će ovo proći, veliki će opet naći načina da se dogovore, a kada se budu dogovarali, hoćemo li da imamo Rusiju uz sebe ili da se u potpunosti oslonimo na Zapad. Da li će nas naše odricanje od sebe i Rusije učiniti miljenicima bar koliko su Šipatari, ili ćemo i dalje biti kandidati za članstvo kako nas vidi Viola fon Kramon? Ne bih voleo da vidim sednicu Saveta bezbednosti na kojoj se raspravlja o Republici Srpskoj, a Rusija nas podseća na tamo neke sancije i počinje da se po savetu naših mudraca slučajnih Srba ponaša pragmatično i u skladu sa evropskim načelima i vrednostima.

* Od izbijanja ukrajinske krize Priština koristi svaku priliku da destabilizuje prilike na KiM i u regionu, i da za to optuži centralnu Srbiju, mislite li da su to "solo akcije" ili Albanci imaju podršku pokrovitelja njihove lažne nezavisnosti?

- Kao i uvek kroz istoriju, Šiptari su bili pomoćne trupe. Tako je bašibozuk služio u Otomanskoj vojsci, za Austrougarsku ubijao zaostale i promrzle srpske jedinice, a i italijanskim i nemačkim fašistima i nacistima puno pomagao, obračunavajući se sa Srbima dok su oni odlazili na važnije frontove. NATO agresija je baš tako i sprovedena, Šiptari su bili topovsko meso zaduženo da izazove i opravda početak NATO agresije na Srbiju. Bašibozuk se i sada nudi da još jednom odigra svoju ulogu. Zato ih pripremaju i naoružavaju, nemaju oni drugu svrhu nego da izazovu Srbiju i još jednom posluže kao povod i opravdanje. Naoružavanje i obučavanje Šiptara je pretnja Srbiji.

* Istraga protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nijednog trenutka nije stala, bez obzira na podizanje optužnice. Dokle je policija stigla sa svojim delom posla i kada se mogu očekivati nove krivične prijave?

- Tužilaštvo je do sada dokazalo već pet ubistava, očekujem proširenje optužnice za još dva ubistva. A tokom suđenja može se očekivati i da se pronađu novi dokazi koji bi vodili ka rasvetljavanju još nekih teških ubistava. Ova banda je ubijala i u zemlji i u inostranstvu i broj njihovih žrtava nije konačan. Tužilac Nenadić i njegov tim su uradili velik i hrabar posao i to ne može da stane u jedan dan suđenja. O onome što su uradili Ministarstvo unutrašnjih poslova, BIA i Tužilaštvo za organizovani kriminal - pisaće se.

* Javnost još čeka rasplet slučaja nezakonitog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šta je sa paralelnim strukturama u MUP, koje su činile ne samo ova već i druga krivična dela?

- MUP je dokazao prisluškivanje predsednika i njegove porodice. Videćemo šta pravosuđe misli o onome što smo dostavili i uradili. Nesporno je da su visoki funkcioneri MUP planski stavljali određena lica na mere, znajući da će ostvarivati komunikaciju sa predsednikom Vučićem ili članovima njegove porodice. Nijedno lice koje je bilo na merama nije procesuirano. Ni protiv jednog nije pokrenut sudski postupak, što govori da su mere bile upotrebljene ne za dokazivanje krivičnih dela, već za nadzor njihove komunikacije sa porodicom Vučić.

* Da li je završena istraga o korumpiranim policajcima u MUP, koji su sarađivali sa Belivukovom i Miljkovićevom kriminalnom grupom?

- Ne, i neće prestati dok i poslednji ne bude otkriven i uhapšen. Policajac koji je uhapšen u okviru hapšenja grupe Šarić odavao je informacije i Belivuku i Miljkoviću, a inspektor Stolić ranije je uhapšen zbog istog dela. Nema većeg gađenja i većeg razočaranja nego kada otkrijete policajca koji je prodavao svoje kolege i njihove porodice.

* Nedavno je uhapšen Darko Šarić, a među privedenima su i njegov advokat, kao i policijski službenici koji se terete da su deo organizovane kriminalne grupe, koju je ovaj Pljevljak formirao iz pritvora. U javnosti se pominju i visoki državni funkcioneri, koji su navodno bili na platnom spisku ovog Pljevljaka. Dokle je stigla istraga?

 

Foto Ministarstvo odbrane

- Rano je da se o tome govori, Šarići su moćan klan i nema sumnje da su imali uticaj na brojne ljudi, i ne samo u Srbiji. Njihove plaćenike ćemo naći ali još važnije je pronaći njihove nalogodavce. Teško mi je da poverujem da su u zemlji veličine Crne Gore nastali i "kavčani" i "škaljari" i Šarići i da to niko u državnom aparatu nije primetio. Biće pre da ih je podržao, ako ne i stvorio, ali ih je sigurno kontrolisao.

* Možemo li da očekujemo nove istrage na osnovu dokaza prikupljenih preko zaštićene aplikacije "Skaj", i koje?

- Količina podataka na "Skaj" i "Anom" aplikacijama je tolika da će se godinama istraživati. Od 70.000 telefona, na "Skaju", oko 30 procenata je sa naših prostora. Možete očekivati da će naš rad i dalje davati rezultate.

* Da li može da se govori o povezanosti kriminalne grupe "Belivuk i Miljković" sa jedne, i Šarića sa druge strane? Gde je tu "kavački klan" i šta ih povezuje?

- Veza bez sumnje postoji, a koja je bila priroda njihove komunikacije i njihovih poslova, utvrdiće istraga.

VLADA, PA DIREKTOR POLICIJE

* KADA će biti raspisan konkurs za novog direktora srpske policije?

- To je pitanje za Vladu Srbije. Ja bih lično sačekao da se konstituiše nova vlada i da se onda odluči. U svakom slučaju, to je veoma važno mesto. Ministar i direktor policije moraju odlično da sarađuju, zato i mislim da treba sačekati novu vladu.

ISTRAGA O ATINI I KRFU

* DA li su crnogorska i grčka policija zatražile pomoć od naše, s obzirom na to da se istraga protiv ove kriminalne grupe vodi i u ovim zemljama zbog brojnih ubistava? Da li je došlo do razmene podataka sa njima i šta je ono što se sada zna o tim istragama?

- Po pitanju krivičnih dela počinjenih u Grčkoj i Crnoj Gori ostvarili smo saradnju sa policijama ovih država. U narednim danima imaću i poseban sastanak sa ministrom policije Grčke na temu ubistava u Atini i Krfu. Kako će se razvijati saradnja sa Crnom Gorom, tek ostaje da se vidi. Do sada nismo imali posebno dobru komunikaciju.

NE PUŠTA SE PITBUL U VRTIĆ

* HOĆE li Priština ponovo pokušati da postane član Interpola i kakav će biti odgovor Beograda?

- Hoće, kada im se naredi ili dozvoli, a mi ćemo se boriti kao i do sada. Dati pokroviteljima narko-klanova sa KiM pristup informacijama i poternicama je kao da pustite pitbula u vrtić i nadate se da će ga dečja radost ganuti i učiniti boljim. Da se Šiptari dočepaju mogućnosti da izdaju poternice, malo bi Srba moglo da mirno putuje po svetu.

AMBASADORI

* OČEKUJETE li da ćete biti deo nove vlade ili će, kako tvrde neki, preovladati pritisci zapadnih ambasadora da ne budete u ministarskom timu?

- To je sasvim nevažno pitanje. Pustite mene i Vučića da se time bavimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba