ALEKSANDAR VULIN: Sami biramo svoje prijatelje, bojim se da svaka rusofobija na kraju završi kao srbofobija

Novosti online

21. 04. 2022. u 11:31

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže za RTS da ga više od sukoba u Ukrajini brine mržnja koja je oslobođena prema Rusima u svetu i ističe da se plaši da svaka rusofobija na kraju završi kao srbofobija.

АЛЕКСАНДАР ВУЛИН: Сами бирамо своје пријатеље, бојим се да свака русофобија на крају заврши као србофобија

Foto: Tanjug

Evropski parlament pozvaće u Rezoluciji novoizabrane vlasti u Srbiji "da pokažu stvarnu posvećenost vrednostima Evropske unije i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u spoljnoj politici i bezbednosnoj politici, uključujući sankcije Rusiji", preneo je Radio Slobodna Evropa, a ministar Aleksandar Vulin kaže da je preoštro da Evropski parlament, koji nema nikakve veze sa Srbijom, piše rezolucije o Srbiji i govori joj šta će da radi.

- Mi smo stari, drevni, istorijski narod koji sam bira svoje prijatelje. Rusija je naš prijatelj, slovenski narodi su naši prijatelji, Kina je naš prijatelj, Indija je naš prijatelj, zemlje u Evropi su naši prijatelji. Nemojte očekivati da mi prihvatamo vaša neprijateljstva, ističe Vulin za RTS.

Kaže da se Evropski parlament ne pita previše ni u Evropi, ali bi hteo da se pita u Srbiji i odlučuje o svemu što se u njoj dešava.

- U ovom trenutku je poverenje u Evropsku uniju kod Srba na istorijskom minimumu i kada bi predsednik Aleksandar Vučić održao samo jedan polugovor u kojem bi izrazio sumnju u naš evropski put i evropsku budućnost, ja vam garantujem da bi poverenje u Evropsku uniju bilo niže nego u NATO pakt - ističe Vulin.

Mržnja koja je oslobođena opasnija od sukoba

Ministar Vulin smatra da je ono što radi Evropski parlament najbolji način da se shvati da Srbija ne treba da bude u Evropskoj uniji. Kaže da usvajanje rezolucije neće imati nikakav značaj što se tiče Srba, osim što će biti, u političkom smislu, jasan putokaz "da nas ne žele".

- Oni mere našu ljubav prema Evropi mržnjom prema Rusiji. Ako volite Evropu, morate da mrzite Rusiju. Neću da mrzim Rusiju, neću da mrzim nikoga. Imam pravo da ne izgubim ni jednog jedinog prijatelja. Ja ne učestvujem u vašim sukobima - poručuje Vulin.

Ističe da ga više od sukoba u Ukrajini brine mržnja koja je oslobođena prema Rusima u svetu.

- U Evropi i svetu ne smete da mrzite nikoga, ne smete da kažete ništa što nije politički korektno, osim prema Rusima. Bojim se da svaka rusofobija na kraju završi kao srbofobija. Svako ko je mrzeo Ruse, mrzeo je i Srbe i svako ko je voleo Srbe nikada nije mogao da ne voli Ruse. Mržnja koja je oslobođena je opasnija od sukoba - naglašava Vulin.

Foto: Tanjug

Dojave o bombama politički i ekonomski napad na Srbiju

Ministar Vulin kaže da su česte dojave o bombama u tržnim centrima i avionima posledica sukoba u Ukrajini.

- Na skoro svakom letu iz Beograda za Moskvu ili Sankt Peterburg prijavi se bomba. Nekada prijava stigne dok je avion u vazduhu, a nekada pre nego što poleti - navodi Vulin.

Ističe da pretnje dolaze uglavnom iz jednog centra, jedne zemlje u Evropskoj uniji i sa teritorije Ukrajine.

- Poslednji put je dojava stigla sa servera koji su bili locirani u Švajcarskoj, što ne mora da znači ništa. Hakeri mogu pretnju da pošalju preko desetina servera koji služe da sakriju pravu i originalnu zemlju porekla - objašnjava Vulin.

Naglašava da su to organizovani napadi i organizovane pretnje koje ne mogu da se spreče. Ističe da su to politički, ali i ekonomski napadi na Srbiju.

- Naš jedini odgovor jeste preventivna i povećana bezbednost. Zato kada vidite naše pripadnike u uniformama, nemojte misliti da se nešto desilo. Samo vodimo računa da se nešto ne bi desilo - ističe Vulin.

Sve kriminalne grupe manje-više povezane

Policija je saopštila da je u proteklih godinu dana razbijeno 30 organizovanih kriminalnih grupa. Pre nedelju dana uhapšen je i Darko Šarić, a ministar Vulin kaže da je hapšenje Šarićeve grupe samo jedna u nizu aktivnosti.

- Još nekoliko lica je u bekstvu i intenzivno tragamo za njima. Javnost će biti obaveštena kada i to budemo završili - ističe Vulin.

Na pitanje da li postoje podaci o povezanosti Šarićeve grupe sa grupom Veljka Belivuka i "kavačkim klanom", Vulin kaže da su sve grupe manje-više povezane.

- U nekoj fazi svog postojanja i rada, svi oni dođu i pomažu jedni drugima. I pre nego što smo uhapsili Belivuka i Miljkovića, prošlo je možda nezapaženo, ali smo uhapsili nekoliko veoma krupnih kriminalaca koji su vodili kriminalne grupe koje su bili saveznici upravo tog klana, navodi Vulin.

U Vladi ako je ne budu formirali stranci

Ovih dana u medijima ima dosta spekulacija o tome hoće li Aleksandar Vulin biti ministar u novoj vladi. Kaže da mesta za njega neće biti samo ako stranci budu formirali Vladu.

- Aleksandar Vučić je čovek koji ne prihvata pritiske i ucene. Tu sam deset godina i bio sam tu u svim teškim i ključnim trenucima, kada je predsednik Vučić uvek donosio odluke u skladu sa interesima srpskog naroda i nikada onako kako su pokušali da mu narede - naglašava Vulin.

Kaže da će odluku o tome da li će biti član Vlade doneti upravo Aleksandar Vučić i on.

- Ja verujem u njegovu odluku. Verujem u njegovu mudrost. Ja nisam ničiji čovek osim Beograda i Banjaluke, a svi ostali mogu samo da sačekaju našu odluku. O tome će odlučiti Srbi, a ne stranci. Vlada u kojoj bi odlučivali stranci ne sme da postoji i ja ne smem da budem član takve vlade - kaže Aleksandar Vulin.

(RTS)

BONUS VIDEO: "PEVAJ SRBIJO" SE ORI BANjALUKOM: Veliki skup građana na Trgu Krajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju