DARKO TANASKOVIĆ: Srpsko jedinstvo - najbolji odgovor na pritiske

Novosti online

19. 04. 2022. u 16:15

SRPSKI diplomata Darko Tanasković ocenio je da bi najbitniji unutrašnji faktor efikasnog otpora nepovoljnim tendencijama i sve većim pritiscima na Srbiju i Republiku Srpsku moralo biti srpsko jedinstvo u pogledu vitalnih dugoročnih interesa Srbije, Srpske i srpskog naroda u celini.

ДАРКО ТАНАСКОВИЋ: Српско јединство - најбољи одговор на притиске

Foto D. Dozet

Govoreći na današnjoj tribini "Rat u Ukrajini - šta znači srpska neutralnost", Tanasković je konstatovao da jedinstva nema ni u Srbiji ni u Republici Srpskoj, ističući da je u Srpskoj, koja je pod najvećim pritiskom, političko nejedinstvo dramatično izraženo.

- Bez te temeljne sabornosti teško ćemo uspeti da sledimo tri poruke koje je svojevremeno mudri profesor Milorad Ekmečić uputio Srbima: "Izdržati! Izdržati! Izdržati!" ili, pak, biti kadri da se rukovodimo onim Njegoševim moćnim, sudbinskim paradoksom: "Neka bude što biti ne može!" - rekao je Tanasković.

On smatra da je pitanje svih pitanja da li su Srbi i dalje podvižnička nacija, koja je u odsudnim izborima puta uvek bivala na pravoj strani istorije, kao i da se to pitanje mora krajnje odgovorno, racionalno i neodložno postaviti.

Govoreći o mogućnostima da Srbi u sukobu Zapada i Rusije, sa Kinom u pozadini, sačuvaju ravnotežu između vojne neutralnosti i političke "ne-neutralnosti" zbog evropskog puta, Tanasković je ukazao da nema mnogo elemenata koji upućuju na preveliki optimizam, ali da izvesnog manevarskog prostora još ima.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)