DODIK UPOZORAVA: Zapad koristi ukrajinsku krizu da se obračuna sa Srpskom (VIDEO)

Novosti online

19. 04. 2022. u 15:24

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Zapad ukrajinsku krizu želi da iskoristi da aktivira priču o lošim Srbima i da se obračuna sa rukovodstvom Republike Srpske i pre svega sa Srpskom.

ДОДИК УПОЗОРАВА: Запад користи украјинску кризу да се обрачуна са Српском (ВИДЕО)

Foto: V. Tripić

Dodik je na tribini "Rat u Ukrajini - šta znači srpska neutralnost" istakao da se kroz aktuelnu krizu u Ukrajini vidi primarni cilj Zapada na Balkanu, a to je da se razgradi srpski nacion.

Srpski član Predsedništva BiH je naveo da se ukrajinsko pitanje nije postavljalo ni na jednom mestu odlučivanja u BiH i da je njegov princip neutralnost.

On je ukazao da zapadnjacima ne smeta to što su u BiH srušene sve procedure i to što je Predsedništvo BiH moralo zajednički da odlučuje o tome kako će se BiH izjasniti o isključivanju Rusije iz Komiteta za ljudska prava i o sankcijama Moskvi, a što se nije desilo.

Dodik je ocenio da BiH i kroz ovaj spoljnopolitički kolaps dokazuje koliko je besmislena i neodrživa, te ukazao da je kriza u BiH permanentna.

- Pogledajte izveštaje od pre deset godina i naći ćete rečenicu koju i danas čujete - "BiH je u najvećoj krizi posle Dejtona". Pa bila je i pre pet godina, ona je naprosto nemoguća zemlja - rekao je Dodik.

On kaže da su stranci jedini kohezioni faktor u BiH i ukazao da veliki problemi postoje između muslimana i Hrvata, iako su Srbi i Republika Srpska ti koji se satanizuju.

Prema njegovim rečima, uočljivo je da u nekim zemljama na Zapadu ima daleko više simpatija da se održi ovakva BiH, nego što se ima razumevanja za Srbiju koja svojom politikom pokušava da se integriše u samu EU.

- U jednoj takvoj atmosferi, mi u BiH, pre svega Republika Srpska je izložena permanentnom i stalnom pritisku da brani ono što je već dobila Dejtonskim sporazumom - rekao je Dodik.

On je ocenio da je prostor BiH danas dodatno destabilizovan i da je BiH "jedna velika nevolja i regresija, imajući u vidu da međunarodni faktor nije odustao od oduzimanja onog što jesu prava.

- Problem Republike Srpske je večiti problem ovih sa Zapada, pre svega Britanaca i Amerikanaca, pa u zadnje vreme i Nemaca. Ta nevolja treba da bude po njima rešena nekom pričom o građanskoj zemlji - rekao je Dodik.

On je dodao da je to nemoguće i potpuno suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu, političkom sistemu koji je uspostavljan i samom Ustavu.

Dodik je izjavio da je ovo trenutak u kome Srbi treba da okupe na jednom mestu svu nacionalnu, političku, analitičku i naučnu pamet i pokušaju da dođu do konsenzusa o tome kako se ponašati u ovom izazovnom vremenu.

- Ovo je izazov u kome se može i te kako pogrešiti. Danima razmišljam da li radim ispravno ili ne - rekao je Dodik u Beogradu na tribini "Rat u Ukrajini - šta znači srpska neutralnost".

On je poručio da neće odustati od onoga što radi i načina kako radi, a da priče o "nekim vrstama (njegove) eliminacije" nisu nove.

Dodik je rekao da nema dana a da se ne otvara neko novo pitanje i da će kulminacija problema tražiti jedan trenutak u kome će se morati odlučivati o nekim stvarima.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave