LONDON OD KOSOVA PRAVI BURE BARUTA: Odluku Britanije da naoruža lažnu državu srpski zvaničnici ocenjuju kao zabrinjavajuću

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

18. 04. 2022. u 09:00

U NIZU mešanja Velike Britanije u događanja na Zapadnom Balkanu, koja nikada ne idu naruku Srbiji, London je odlučio da Prištini pošalje veću količinu lakih protivtenkovskih raketnih sistema "Džavelin" i NLAW, oružje koje ovih dana masovno stiže kao pomoć Ukrajini, što je naš državni vrh ocenio kao - potez za zabrinutost, neprijateljski čin i naoružavanje terorista.

ЛОНДОН ОД КОСОВА ПРАВИ БУРЕ БАРУТА: Одлуку Британије да наоружа лажну државу српски званичници  оцењују као забрињавајућу

Foto AP

Zbog naoružavanja takozvane vojske Kosova, koja i ne sme da postoji prema Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, predsednik Aleksandar Vučić traži objašnjenje od britanskog premijera Borisa Džonsona. Upravo je on, pretpostavlja se, i ugovorio ovaj aranžman sa premijerom privremenih institucija na KiM Aljbinom Kurtijem.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je ozbiljno zabrinuta zbog "naoružavanja Kosova i informacija da Velika Britanija stoji iza toga" i ocenila da to destabilizuje region.

- Ozbiljno sam zabrinuta zbog toga što drugi naoružavaju Prištinu. To je strašno i šalje pogrešne poruke. Zabrinuta sam i time koliku je podršku imao Aljbin Kurti da uskrati Srbima na Kosovu osnovna ljudska prava. Onda vidimo ovakve poruke koje su sasvim jasne i očigledne. Koliko to destabilizuje čitav region? Mnogo. Ostaje da o tome pričamo potpuno otvoreno - rekla je Brnabićeva.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocenio je da je odluka Velike Britanije o slanju oružja Prištini "neprijateljski čin, jer ne može neko da naoružava teroriste i da se nada miru":

- Kosovo nema vojsku, po Rezoluciji 1244 jedina oružana snaga na Kosovu i Metohiji je Kfor. Velika Britanija teroristima daje oružje za uništenje, a neki od njih idu na obuke za pilote u Tursku i Albaniju.

Kako je Vulin rekao, "čitava filozofija Kurtija je da učini zlo Srbiji i Srbima, ali nema nikakve šanse da Kosovo uđe u NATO, jer su procedure za prijem u tu vojnu alijansu gore nego za ulazak u Evropsku uniju":

- Nemaju nikakav kapacitet da naprave respektabilnu vojsku, nemaju novac za to, nemaju ljude. Šta će vam onda Kosovo u NATO? Jedino da ih uzmete da bi isprovocirali Srbiju i da bi onda, kada Srbija ne može da ne reaguje, pozvali NATO u pomoć i rekli - mi smo članica, spasavajte nas od zle i grozne Srbije koja je kriva za kosmički nemir.

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan rekao je, za "Novosti", da ovo nije "samo ozbiljna vojna isporuka, već i poruka da se isto naoružanje šalje i u Ukrajinu".

- Znači, Zapad iste sisteme šalje u Ukrajinu i na Kosovo i Metohiju i to tretira kao ratne zone gde je njihov saveznik ugrožen. Isto gledaju na Ukrajince koji je trebalo da uđu u NATO i na paravojsku Kosova, koje želi da ide u Alijansu iako nemaju zakonsku osnovu za to - objasnio je Karan.

On je pojasnio da su Britanci prisutni na Kosovu, ali i u BiH, u kontingentima NATO, gde je pojačano prisustvo trupa sa još 500 vojnika, a treba još da dođe.

- Tu je i maršal Stjuart Pič, kojeg su poslali u Sarajevo kao izaslanika premijera Džonsona za Balkan. Britanci su stalno prisutni u regionu, a prave sukobe i čarke. Ovo što se sada dešava, uz formiranje komande specijalnih snaga NATO u Albaniji, u domenu je vojne pretnje i može izazvati požar. Pretnja ide u kombinaciji sa ekonomskim pritiscima, da neće biti gasa i nafte, te da bi nemačke fabrike mogle napustiti Srbiju, što bi ostavilo 75.000 ljudi bez posla. Taj hibridni rat vodi se ne samo protiv Rusije, nego i RS i Srpske pravoslavne crkve, koje Zapad vidi kao infrastrukturu za širenje uticaja Rusije - objasnio je Karan.

Inače, i prethodnih dana se govorilo o uticaju Velike Britanije, posebno kada je u pitanju inicijativa "Otvoreni Balkan", koja treba da omogući lakše zapošljavanje i razmenu robe između Srbije, Albanije i Severne Makedonije, kojoj se London protivi. Iako su napustili EU, London smatra da je jedini put za region onaj ka Briselu, a ne u nekim drugim udruživanjima. Takođe, Britanija je uvela i sankcije srpskom članu Predsedništva Miloradu Dodiku i predsedici RS Željki Cvijanović.

VUČIĆ SA HARČENKOM O MIRU I GASU

PREDSEDNIK Vučić razgovarao je u nedelju sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom o situaciji na Zapadnom Balkanu. Vučić je naglasio nepokolebljivo opredeljenje državnog vrha Srbije da sačuva mir i stabilnost u regionu. Bocan-Harčenko je čestitao predsedniku ponovni izbor na dužnost šefa države, uz želje da posvećenim radom dalje doprinosi napretku srpskog društva i ekonomije. Vučić je odgovorio da će "Srbija, na svom evropskom putu, nastaviti da čuva tradicionalna prijateljstva i partnerstva sa Rusijom i Kinom". Govorilo se i o saradnji u sferi energetike, uz očekivanje da uskoro počnu razgovori o količinama, ceni i drugim uslovima nabavke gasa, kao i o sukobu u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna