ODBIJAMO NAMETNUTE ODLUKE I SANKCIJE: Tokom sastanka sa Vučićem, Dodik dobio uveravanja da će Srbija i dalje podržavati Republiku Srpsku

S. MIŠLjENOVIĆ - S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

16. 04. 2022. u 09:00

VEZE Srbije i Republike Srpske nikada nisu bile snažnije i niko nikada neće moći da ih poremeti. Srbija neće i ne može da prihvati primenu bonskih ovlašćenja, niti uvođenje sankcija rukovodstvu Republike Srpske i radiće na daljoj pomoći narodu RS, uz poštovanje integriteta Srpske u okviru BiH.

ОДБИЈАМО НАМЕТНУТЕ ОДЛУКЕ И САНКЦИЈЕ: Током састанка са Вучићем, Додик добио уверавања да ће Србија и даље подржавати Републику Српску

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Ovo je u petak, posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu, poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Do razgovora dvojice lidera došlo je pošto je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, primenom bonskih ovlašćenja, suspendovao Zakon o imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS, a tome su prethodile i sankcije Velike Britanije protiv Dodika i predsednice RS Željke Cvijanović.

- Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, razumeli težinu pozicije u kojoj se srpski narod danas nalazi i dogovorili podršku Srbije Republici Srpskoj, kako ekonomsku, tako i u svim drugim oblastima. Mir i stabilnost regiona su suštinski interes Srbije i Srpske, kao i jedinstven stav o važnim političkim pitanjima za Zapadni Balkan, ali i Evropu - rekao je Vučić, i dodao da je dogovoreno da po formiranju nove Vlade Srbije, prva zajednička sednica dveju vlada bude u Banjaluci.

Dodik je na sastanku preneo da se na njega i Republiku Srpsku vrše veliki pritisci po pitanju unutrašnje političke situacije u BiH. On je za RTRS rekao da Srpsku niko ne može da ugrozi, iako mnogi to pokušavaju:

- Vučića sam upoznao o pritiscima koji idu prema Srpskoj i njenom rukovodstvu i da je to internacionalizovano sada i sankcijama. Nemam objašnjenje osim bolesnih iluzija koje daju ti Britanci. U tom pogledu, to je neka nova pojava.

A, dok su u cilju smirivanja tenzija razgovarali Vučić i Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da ga ne interesuje o čemu se razgovara u Beogradu, jer je "BiH država koja ima suverenitet i teritorijalni integritet":

- Kazati da ste protiv bonskih ovlašćenja, ali eto, da je mir najbitniji je tek onako, da se nešto kaže. Jedino logično je da Srbija ide evropskim i NATO putem. I ono što je jako bitno, neće se moći više sedeti na dve stolice. Ne znam od koga je Srbija ugrožena pa gomila naoružanje, što u BiH izaziva određenu vrstu zabrinutosti, iako je BiH sigurna.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin poručio je Džaferoviću da bi mu "bilo bolje da se potrudi da se vrati na put "Dejtona" i sledi zvaničnu politiku BiH da Kosovo nije država, a da Srbija na čitavoj svojoj teritoriji jeste".

- Džaferović nikako da shvati da njegovo mišljenje o Srbiji i kuda Srbija treba da ide možda nešto znači Aljbinu Kurtiju sa kime se sastaje, ali Srbiji njegov stav ne znači ništa. Možda je samo upozorenje da se Srbiji ne misli dobro, a da se o Republici Srpskoj misli još gore. BiH, osim priznatih granica, ima i dejtonsko ustrojstvo koje mora da se poštuje. Mogao bi Džaferović i da nam kaže ko je pokušao da ubije Aleksandra Vučića u Srebrenici. A, dok nam to ne saopšti, može bar da nam kaže kakav je ukus srpskog hleba kada se pljuje Srbija.

A, Džaferović je zajedno sa ministrom odbrane u Savetu ministara Sifetom Podžićem, tokom obeležavanja godišnjice osnivanja tzv. Armije RBiH u kasarni Rajlovac, kod Sarajeva, poručio "onima koji žele da rade na dezitengraciji BiH da su oružane snage BiH spremne da brane državu":

Novosti

- Ponovo smo spremni da branimo granice države, ako bude potrebno. To je zakonska obaveza Oružanih snaga BiH, zbog toga postojimo, to je naša misija i ako bude trebalo sigurno ćemo braniti državu.

Inače, predsednica RS Željka Cvijanović poručila je u petak da je Zakon o nepokretnoj imovini RS, koji Šmit pokušava da blokira, ostao na snazi i da je neophodno u narednom periodu obezbediti njegovo sprovođenje.

Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma Sarajevo pokušava da nametne temu državne imovine BiH. Sve što su uspeli jeste da tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun 2005. nametne Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom RS. To nikada nije prihvaćeno, uz poruku da je imovina koja se nalazi na teritoriji RS njena.

BANjALUCI ODUZETO VIŠE OD 80 NADLEŽNOSTI

REPUBLIKA Srpska je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, zbog nametanja odluka visokih predstavnika u BiH, ostala bez više od 80 nadležnosti koje su bile zagarantovane RS ovim dokumentom i Ustavom BiH, koji je sastavni deo "papira iz Dejtona". Otete su vojska i sistem odbrane, pravosuđe, nadležnosti iz oblasti bezbednosti, naplate poreza, energetika, javne nabavke, upravljanje granicom, pitanja izbeglica, statistika, telekomunikacije, subvencije...

Srpskoj su nametnuli i kakav mora imati grb, zastavu i himnu. Osnovana je SIPA kao državna policija i Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH. Odlukom visokog predstavnika osnovani su Sud i Tužilaštvo BiH i Visoki sudski i tužilački savet koji imenuje nosioce pravnih funkcija u celoj BiH. Pravosuđe BiH je, prema Dejtonskom sporazumu, bilo planirano samo kao Ustavni sud BiH, dok je nadležnost u pravosuđu bila u rukama entiteta. Pravosuđe BiH tako je postalo jedan od najvećih neprijatelja RS, pogotovo u mnogim procesima vezanim za ratne zločine gde su Srbi presuđivani na drakonske kazne, a bošnjački vojnici oslobađani.

PROTEST BORACA

BORAČKA organizacija Republike Srpske najavila je za sredu, 20. april u 17 časova mirni protest na Trgu Krajine u Banjaluci, na kojem će izraziti nezadovoljstvo odlukom Kristijana Šmita u vezi sa Zakonom o imovini. Predsednik BORS Aleksandar Savić poručio je da se institucije RS mogu sačuvati samo jedinstvom svih građana i da u sredu, kao 1992, treba da budu svi na jednom mestu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)