VUČIĆ IZGUBIO SAMO U TRI OPŠTINE: Rezultati potvrdili čvrsti legitimitet aktuelnog predsednika, sledi zanimljiva bitka za Beograd

E. V. N.

07. 04. 2022. u 09:00

IAKO opozicija pokušava da zbije redove, prevaziđe sve ideološke i programske razlike kako bi dokazala tezu da Beograd ne podržava lidera naprednjaka Aleksandra Vučića i preuzela vlast u prestonici, rezultati predsedničkih izbora u glavnom gradu pokazuju potpuno drugačiji trend: aktuelni šef države izgubio je samo u tri opštine - Starom gradu, Savskom vencu i na Vračaru. A to su istovremeno tri jedine Ponoševe pobede u celoj Srbiji!

ВУЧИЋ ИЗГУБИО САМО У ТРИ ОПШТИНЕ: Резултати потврдили чврсти легитимитет  актуелног председника, следи занимљива битка за Београд

Foto Tanjug

U 14 beogradskih opština Vučić je odneo ubedljivu pobedu nad drugoplasiranim kandidatom saveza "Ujedinjeni za pobedu Srbije". Ali, posle četiri dana od zatvaranja birališta, i dalje je neizvesno kako će izgledati buduća vlast u Beogradu, a kako sada stvari stoje, trenutno su "u igri" tri opcije: da većinu formiraju naprednjaci i socijalisti, da na vlast dođe opozicija ili čak da se ponove kompletni izbori u prestonici.

Ključno pitanje u postizbornoj klackalici sada je da li će i na koliko mesta u Beogradu zbog nepravilnosti biti ponovljeni izbori i može li ta "repriza" da ugura u gradski parlament listu Borisa Tadića "Ajmo, ljudi". Kako tvrde u ovom taboru, njima za prelazak cenzusa nedostaje oko 1.000 glasova. Ukoliko bi Tadićevi prešli prag, dobili bi tri odbornička mesta - dva bi im se prelila sa liste naprednjaka, a jedan sa liste "Ujedinjeni za pobedu Beograda". U tom slučaju, tas za formiranje većine pretegao bi na stranu opozicionih lista koje su ušle u Skupštinu grada - "Ujedinjeni za pobedu Beograda", "Moramo", NADA, Zavetnici i Dveri - koje bi sa "Ajmo, ljudi" ukupno imale 56 odborničkih mesta.

Na sastanku koji su opozicione liste održale u utorak uveče, prema tvrdnjama lidera SSP Dragana Đilasa, navodno je dogovoreno da svi pozovu svoje glasače da na listiću na eventualnim ponovljenim izborima zaokruže koaliciju "Ajmo, ljudi", čime bi se otvorio put da udružena opozicija formira vlast u prestonici.

Međutim, Milica Đurđević Stamenkovski kaže za "Novosti" da je Đilas uputio poziv građanima da glasaju za Tadićeve samo u svoje ime:

- Mi nećemo pozvati građane da glasaju za Tadića. Nećemo podržati to iz više razloga. Potrebno je da se sačekaju konačni rezultati i tamo gde se utvrde nepravilnosti, daćemo apsolutnu podršku da se one isprave kako bismo sačuvali volju građana. Definitivno je da su opozicione stranke ostvarile ukupno solidan rezultat na beogradskim izvborima i to sugeriše da Beograđani žele promene. S obzirom na to da je reč o strankama sa kojima mi imamo zaista nepremostive političke razlike, koje možda nisu toliko u fokusu kad su lokalni izbori u pitanju, mislimo da je jako važno da se sačuva volja građana, ali nemamo nikakvih ambicija za stvaranje političkih saveza sa tom opozicijom niti kreiranje vlasti sa njima.

Povodom vesti da je na sastanku opozicije u utorak napravljen dogovor za preuzimanje vlasti u Beogradu, lider Dveri Boško Obradović kaže za "Novosti" da je to bio - početak razgovora, jer su SNS i SPS pali ispod 50 odsto podrške birača u glavnom gradu.

- Čekamo konačne izborne rezultate i odnos snaga između vlasti i opozicije, pa nastavljamo razgovore o formiranju buduće vlasti u prestonici.

Novosti

Na pitanje da li će on poslušati Đilasa koji je posle sastanka pozvao birače opozicije da podrže Tadićevu listu, Obradović kaže:

- Tadić i Đilas odavno ne mogu da govore u ime cele opozicije. Vremena su se promenila. Sada se pita Patriotski blok i zamolio bih da se to uvažava. Mi podržavamo smenu Vesićeve bahate i korumpirane vlasti i da opozicija preuzme vlast u Beogradu. Ali, da bi do toga došlo, veoma je važno da se čuju i ispoštuju predlozi Patriotskog bloka, jer nema povratka na bivši režim.

Obradović kaže da su Dveri na sastanku iznele predlog da se u Beogradu formira prelazna gradska vlast na dve godine, odnosno do opštih lokalnih izbora 2024. u čitavoj Srbiji.

Ovaj predlog načelno podržavaju i Zavetnici i u koaliciji NADA, čiji nam lider Miloš Jovanović kaže da žele da se utvrde konačni rezultati izbora, da se vidi ko gde i kako stoji, pa da tek onda mogu da se vode razgovori o tome ko s kim može.

- Kada je reč o podršci Tadiću, rekao sam da smo spremni ako bi to nešto promenilo, u slučaju da ima razloga da se izbori ponove na pojedinim mestima. Pominje se mogućnost ponavljanja izbora na pet mesta. Problem je što se klasične teškoće i greške na biralištima tumače kao krađa. Ali nigde nije bila takva kontrola kao u Beogradu.

Prema trenutnom izbornom semaforu, lista SNS osvojila je 48 mandata, što im nije dovoljno da samostalno formiraju većinu u gradskom parlamentu. Ukoliko naprave koaliciju sa socijalistima, koji imaju osam mandata, SNS i SPS imali bi tesnu većinu od 56 odbornika.

Ova opcija "pada" ukoliko Tadićevi uđu u Skupštinu grada, jer bi u tom slučaju koalicija SNS-SPS izgubila dva mandata i imala bi 54 od 110 odbornika.

To bi otvorilo vrata da "Ujedinjeni za pobedu Beograda" (trenutno imaju 26 mandata, u slučaju ulaska Tadića, imali bi 25), "Moramo" (13), NADA (7 mandata), Zavetnici (4) i Dveri (4), zajedno sa tri odbornika "Ajmo, ljudi", mogu da formiraju vlast.

Na stolu je još jedna opcija - da ceo Beograd ide ponovo na izbore, što je kao mogućnost naveo i vlasnik TV Pink Željko Mitrović:

- Nešto mi se javlja da će ceo Beograd ponovo na izbore, i to ne zbog nepravilnosti u izbornom procesu, već zbog doslednosti najvećeg da ne pravi neprincipijelnu većinu, ali to ne znači da je nema! Obično kad mi se ovako javi, tako i bude, inauguracija i saziv republički uskoro - napisao je Mitrović na "Tviteru".

Ovaj scenario je tehnički moguć, jer ako niko od onih koji su ušli u gradski parlament nema većinu, ne može da se konstituiše skupština i ponovo se raspisuju izbori.

UBEDLjIV I U DIJASPORI

NA predsedničkim izborima lider naprednjaka Aleksandar Vučić dobio je u dijaspori skoro četiri puta više glasova od aduta saveza "Ujedinjeni za pobedu Srbije" Zdravka Ponoša. Za aktuelnog šefa države je glasalo 20.198 birača, dok je Ponoš osvojio 5.955 glasova. Procentualno izraženo, Vučić je osvojio 67 odsto, a Ponoš 19,75 odsto, od ukupnog broja izašlih birača. Primera radi, na predsedničkim izborima 2017, šef SNS osvojio je 2.783 glasa (29,2 odsto), Saša Janković 4.064 (42,67), a Vuk Jeremić 638 (6,69). Tada je glasalo oko 9.500 naših iseljenika.

U BiH Vučić je na ovim predsedničkim izborima dobio 9.751 glas, a Ponoš 167. Ubedljivu pobedu odneo je i u Nemačkoj 3.011 glasova, dok je drugoplasirani Ponoš dobio 1.445, zatim u Austriji 1.276 glasova naspram 621.

Dijaspora je 3. aprila glasala na 77 biračkih mesta u 34 zemlje, a u birački spisak upisano je 39.777 birača, dok je svoju građansku dužnost obavilo njih 30.143.

Na parlamentarnim izborima, lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" osvojila je 15.390 glasova, odnosno 51,06 odsto, lista "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije" 4.398 glasova, tj. 14,59 procenata, dok je koalicija "Moramo" osvojila 2.232 glasa, odnosno 7,40 odsto, od ukupnog broja izašlih birača. (D. M.)

REKORD U SENAJI

NAJBOLjI rezultat na predsedničkim izborima u Beogradu, lider naprednjaka Aleksandar Vučić ostvario je na biračkom mestu 55, u mladenovačkom selu Senaja, gde je osvojio 82,18 odsto glasova. Za njega su glasala 203 od 247 izašla birača. Drugoplasirani Zdravko Ponoš osvojio je 11 glasova.

ŠAPIĆ: NEZAPAMĆENA IZLAZNOST

NOSILAC beogradske liste "SNS - Aleksandar Šapić" zahvalio se juče svim stanovnicima prestonice koji su dali podršku ovoj opciji na proteklim izborima.

- Činjenica je da smo uzeli skoro duplo više glasova od drugoplasiranog, u okolnostima gde je protiv naše liste rađena dosad neviđena kampanja - piše u Šapićevom saopštenju.

On je istakao da "nezapamćena izlaznost" u novijoj istoriji govori koliko je rezultat SNS liste veliki.

RIK: PRVO PONAVLjANjE, PA KONAČNI REZULTATI

REPUBLIČKA izborna komisija (RIK) ima rok od 96 sati da, od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja u lokalnim samoupravama, donese i objavi ukupan izveštaj o rezultatima izbora, odnosno objavi konačne rezultate izbora, ali budući da će na nekoliko biračkih mesta izbori biti ponovljeni, taj rok će biti prolongiran.

Naime, do sinoć u 20 sati, svi podnosioci izbornih lista, kao i birači, imali su pravo da podnesu zahtev za poništavanje glasanja na biračkom mestu. U RIK podsećaju da, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, lokalne izborne komisije imaju rok od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta da utvrde zbirne izveštaje o rezultatima glasanja na biračkim mestima na svojoj teritoriji, ali da isti zakon predviđa da se rok pomera u slučaju da se glasanje na nekom biračkom mestu ponavlja.

U tom slučaju, rok od 96 sati računa se od zatvaranja biračkog mesta na kojem se glasanje ponavlja, odnosno od donošenja odluka po pravnim sredstvima koja eventualno budu podneta zbog tog ponovljenog glasanja.

- Imajući u vidu da je određen broj lokalnih izbornih komisija doneo i na veb-prezentaciji RIK objavio rešenja kojim je na određenim biračkim mestima poništeno glasanje, jer je konstatovano da se tu ne mogu utvrditi rezultati glasanja, te će ono biti ponovljeno, što odlaže utvrđivanje rezultata glasanja u tim jedinicama lokalne samouprave. Samim tim, odlaže se i rok u kojem je RIK dužan da objavi ukupne rezultate izbora - navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da će se glasanje ponavljati na određenom broju biračkih mesta, o čemu će odluku doneti RIK, u ovom trenutku se ne može utvrditi vreme u kojem će biti utvrđeni i objavljeni ukupni rezultati izbora, kako za poslanike, tako i za predsednika Republike, zaključuju u RIK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)