VUČIĆU GRANITNA PODRŠKA NARODA: Poverenje građana nije mogla da okruni ni višegodišnja antikampanja protivnika

D. MILINKOVIĆ

05. 04. 2022. u 10:38 >> 11:02

ALEKSANDAR Vučić, koji je odneo ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima, u prvom krugu, vodiće Srbiju narednih pet godina, dok će u novom sazivu parlamenta biti 11 lista, od čega četiri manjinske - preliminarni su rezultati izbora za šefa države i Narodnu skupštinu, prema jučerašnjem preseku Republičke izborne komisije na oko 97 odsto obrađenog biračkog tela.

ВУЧИЋУ ГРАНИТНА ПОДРШКА НАРОДА: Поверење грађана није могла да окруни ни вишегодишња антикампања противника

Foto: N. Skenderija

Izbori u Srbiji održani u nedelju tako su prošli bez senzacionalnih iznenađenja, ali uz nekoliko specifičnosti koje će sigurno biti tema za razmišljanje i za vlast i za opoziciju: lideri stranaka koji su ušli u predsedničku trku dobili su više glasova nego organizacije koje predvode, ojačale su desničarske partije, a proevropska opozicija koja ima ambiciju da bude stožer na ovom delu političke scene je podbacila.

Tako je ubedljivi pobednik trke za šefa države Aleksandar Vučić osvojio skoro 600.000 glasova više nego što je dobila njegova stranka u nadmetanju za parlament. Time je zacementirao svoj legimitet, iako je već godinama praktično jedina i dežurna meta svojih političkih protivnika, koji su u nedostatku programa i ideja uzalud pokušavali da naprave referendumsku atmosferu - "za" i "protiv" aktuelnog šefa države. Drugim uzastopnim trijumfom već u prvom krugu Vučić je potvrdio da ima granitnu podršku među narodom i najavljeno povlačenje sa čela stranke mogao bi da bude hazarderski potez imajući u vidu pomenutu disproporciju između podrške koju uživa on i njegovi saborci okupljeni u SNS.

Prema poslednjem preseku Republičke izborne komisije, na 96,98 odsto obrađenog biračkog tela, Vučić je dobio 58,59 odsto (2.157.008 glasova), dok je lista koju je predvodio "Zajedno možemo sve" osvojila oko 16 procenata manje - 42,97 odsto (1.576.082). Čak i da je svih 400.000 onih koji su dali glas SPS glasalo i za Vučića kao predsedničkog kandidata, skor lidera naprednjaka u odnosu na SNS opet je veći za oko 100.000.

I Ujedinjena opozicija Srbije prošla je lošije od očekivanog, sa 13,57 odsto, dok je Zdravko Ponoš, predsednički kandidat ovog saveza, imao za pet procenata bolji skor - osvojio je 18,32 odsto. Bolje od svoje stranke prošla je i Milica Đurđević Stamenkovski, koja je kao predsednički kandidat dobila 4,25 odsto, a njeni Zavetnici - 3,74. Za Miloša Jovanovića kao predsedničkog kandidata glasalo je 5,97 odsto izašlih birača, a za koaliciju NADA koju je predvodio - 5,39. I Boško Obradović zabeležio je 4,38 odsto podrške, a njegove Dveri 3,83.

U odnosu na prethodni izborni ciklus blagi porast zabeležili su i socijalisti Ivice Dačića, koji su sada osvojili 11,50 odsto, naspram 10,38 na izborima 2020. U parlament se vraćaju Dveri i DSS (NADA), a prvi put ulaze Zavetnici i ekološki pokreti i stranke, okupljeni oko koalicije "Moramo".

Foto: N. Skenderija

Upravo manje stranke, sa prefiksom nacionalne, po mnogima su najveći "profiteri" održanih izbora, na šta je u izbornoj noći ukazao i Vučić:

- Naučio sam da su dela i rezultati važni, tamo gde nismo bili dobri, i gde su dve liste doživele velike udare, to su naša lista i lista Dragana Đilasa, zbog naših svađa ostali su to iskoristili i dobili lagodne poene - rekao je lider naprednjaka.

On je naglasio i da je ukrajinska kriza dosta promenila karakter kampanje i da su u fokusu bile teme našeg odnosa sa Rusijom i prema Zapadu i NATO, što je sigurno uticalo na krajnji rezultat izbornog semafora, s obzirom na skor koji je ostvarila desnica.

I politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za "Novosti" da nije bilo prevelikih iznenađenja na ovim izborima:

- Đilas je zapravo doživeo debakl, jer nije ostvario nijedan od zacrtanih rezultata - Ponoš nije ušao u drugi krug, a nemaju ni teorijske šanse da formiraju vlast ni na jednom nivou, ni republičkom ni beogradskom. Lično, nisam smatrao da Ponoš može da priđe ni blizu Vučiću, kada je reč o drugom krugu, a što su iz Đilasovog saveza plasirali javnosti kroz nekakva istraživanja. Po meni to je bio loš Đilasov EPP i to se pokazalo na rezultatima. To što je Ponoš osvojio više glasova nego lista "Ujedinjeni za pobedu Srbije" objašnjavam time što prva na toj listi Marinika Tepić, za razliku od Ponoša, ipak nije toliko prihvatljiva za srpsko biračko telo zbog stavova koje ima oko KiM i Republike Srpske. Ponoš nije delio njene stavove, on je pritom i vojno lice.

Stanković ukazuje i da razlozi za razliku između broja glasova koje je osvojio Vučić i lista SNS leže u tome što stranka nije na vreme reformisana i nisu promovisana nova upečatljiva lica, a da se nestranačke ličnosti nisu dovoljno snašle u uslovima kratke, agresivne i po mnogome nespecifične kampanje.

- Takođe, i Vučić i stranka koju vodi postavljaju pred sebe visoke rezultate. Skor od 43 odsto osvojenih glasova je izuzetan, jači od rezultata bilo koje stranke u prošlosti, ako izuzmemo DOS.

Za Bojana Klačara, iz Cesida, povećanje izlaznosti - koja je bila oko 58,7 odsto, za 10 odsto viša nego na izborima pre dve godine - uticalo je da cenzus pređu sve tri desničarske liste, Dveri, NADA i Zavetnici:

- SNS i SPS su u zbiru dobili ono što je njihov rezervoar glasova, samo je sada došlo do malo drugačije raspodele. Nije iznenađenje ni to što Vučić ima veću podršku u odnosu na SNS, pa on je i 2017. godine na predsedničkim izborima dobio više od dva miliona glasova, dok lista SNS nije prebacivala tu cifru ni na izborima 2020. ni 2016. Mislim da nakon izbora možemo očekivati da SNS napravi reformu unutar svoje organizacije, kako bi se donekle umanjile razlike u podršci koju uživaju partija i njen lider. Takođe, "Ujedinjeni za Srbiju" ne mogu biti zadovoljni rezultatom, jer se iz njihovih izjava tokom kampanje videlo da veruju da će imati iznad 20 odsto podrške.

Foto: Tanjug

Zahvalnost građanima na ogromnoj ljubavi

Predsednik SNS Aleksandar Vučić, koji je osvojio drugi mandat predsednika Republike već u prvom krugu predsedničkih izbora, objavio je juče na "Instagramu" video-snimak u kojem je zahvalio svim građanima koji su glasali za njega.

- Ogromno hvala građanima Srbije. Želim da se zahvalim svim divnim ljudima koji su nam pružali podršku, ogromnu ljubav, i da kažem da sam ponosan na našu kampanju, što je bila najčistija i najlepša u istoriji Srbije - naveo je Vučić u snimku, sastavljenom od kadrova sa predizbornih skupova i njegovog obraćanja u izbornom štabu u nedelju uveče.

Vučić je naveo i da nije neko ko se diči i hvali vlašću, već je ponizan pred narodom, koji mu je to svojim poverenjem omogućio.

- Imam samo jednu želju, da se pred svim građanima Srbije poklonim i kažem veliko hvala za nešto što niko nikada od građana Srbije nije dobio.

"Moramo" dobio ukor birača

Levo-zelena koalicija okupljena oko "Moramo", po Dejanu Vuku Stankoviću očekivala je više glasova od oko 4,6 odsto, koliko su osvojili:

- Pokazalo se da jedna NVO, koja je zasnovana na projektu negiranja projekta "Beograda na vodi" ipak ne može da pridobije značajniji broj birača, ma koliko bila "bustovana" na društvenim mrežama, od strane pojedinih zapadnih ambasada i tzv. elite. Mislim da su oni dobili "ukor" biračkog tela u Srbiji i poruku da možda treba da se drže Ponoša.

Rekordi u Brusu i Prokuplju

U brojnim mestima u Srbiji Aleksandar Vučić je na predsedničkim izborima osvojio znatno više procenata glasova od proseka na republičkom nivou od 58,55 odsto. Tako je u Aleksandrovcu dobio blizu 68 odsto podrške, u Loznici je dobacio do 66,35 odsto, u Kruševcu 66,24, Varvarinu skoro 70 odsto glasova, a u Ćićevcu nešto preko te cifre. U Prokuplju mu je podršku dalo čak 72 odsto birača, a u Brusu 71 procenat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!