OBRADOVIĆEVA O NAVODNIM NEPRAVILNOSTIMA: Nema duplih upisa u spisak

M. S.

29. 03. 2022. u 19:38

GRAĐANI će još danas do ponoći moći da provere da li su upisani u jedinstveni birački spisak, kao i gde glasaju.

ОБРАДОВИЋЕВА О НАВОДНИМ НЕПРАВИЛНОСТИМА: Нема дуплих уписа у списак

Foto S. M. J.

Poziv za glasanje, međutim, nije uslov da izađu na birališta, već je to moguće samo sa ličnom kartom ili pasošem ukoliko su upisani.

Reagujući na otpužbe pojedinih stranaka o navodnim fantomskim biračima i nepostojećim listićima, nadležne službe uveravaju da je spisak sređeniji nego ikad, da nema duplih upisa, ističući da je to "živ" dokument.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović rekla je da su uvažene sve preporuke OEBS i ODIHR. Tako, građani na sajtu mogu da vide i imena i prezimena birača na svakom biračkom mestu i koliko ima glasača po gradovima i opštinama. Ona je navela i da su nadležni predvideli da će od 18. marta, kada je spisak zaključen, do 3. aprila određen broj njih napuniti 18 godina i steći glasačko pravo:

- Jedan broj ljudi će preminuti do izbora i oni će biti u biračkom spisku, jedan broj njih će promeniti prebivalište a da to neće biti ažurirano ako se to desi neposredno pred izbore. Bez dokaza o smrti ne mogu da se izbrišu preminuli iz biračkog spiska, bez obzira na godinu njihovog rođenja. Na "Tviteru" su iznosili da je izvesna Nada umrla pre 24 godine. Proverili smo tu adresu i zaista u matičnoj knjizi umrlih nema podataka o njenoj smrti. Bilo bi dobro da porodica tu osobu odjavi.

Obradovićeva napominje da, kad se kontroliše birački odbor, ako se negde pojavi lice koje je prijavljeno kao umrlo, da je važno da se odmah pozove policija i zabeleži taj slučaj.

Opozicione koalicije "Moramo", "Ujedinjeni za pobedu Srbije" i "Ajmo ljudi" održale su juče sastanak tim povodom i istakle da imaju kapacitet da zajedno sa građanima spreče "i ovaj pokušaj izborne krađe" i upozorile da će, ako se "fantomski glasači" pojave na izborima, biti procesuirani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

ŠOKANTAN SNIMAK: Novak Đoković zabrinuo navijače kao nikad pre! Da li je sa njim sve u redu?! (VIDEO)