BRNABIĆEVA NAKON SASTANKA SA NEHAMEROM: Austrija važan partner, Srbija stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Tanjug

17. 03. 2022. u 12:59

PREMIJERKA Ana Brnabić poručila je danas, nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, da je Austrija važan partner Srbiji, i politički i ekonomski, i istakla da je tokom sastanka prenela svom kolegi iz Beča da je Srbija stub mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, koji neće dozvoliti da se bilo kakva nestabilnost prelije na ovaj deo Evrope.

БРНАБИЋЕВА НАКОН САСТАНКА СА НЕХАМЕРОМ: Аустрија важан партнер, Србија стуб стабилности на Западном Балкану

Foto: Tanjug

Brnabićeva je na zajedničkoj pres-konferenciji rekla da je potvrđeno partnerstvo i prijateljstvo Srbije i Austrije, i čvrste veze dve zemlje, politički i ekonomski, budući da je Austrija jedan od najbližih partnera Srbije.

Premijerka je zahvalila Austriji na svoj podršci koju naša zemlja uživa po pitanju evropskih integracija, navodeći bivšeg kancelara Sebastijana Kurca, koji je, kako kaže, lično mnogo učinio za Srbiju i čitav Zapadni Balkan i naše evropske integracije, da tema proširenja bude stalno na agendi EU.

- U Austriji smo uvek imali partnera na koga smo mogli da se oslonimo - naglasila je Brnabićeva.

Ekonomski, premijerka je ukazala da je Austrija u ukupnim investicijama drugi najvažniji partner iza Nemačke.

Austrijske kompanije su do sada u Srbiju uložile 2,585 milijardi evra, zapošljavaju više od 22.000 ljudi, dok je u 2021. godini zabeležena robna razmena od 1,36 milijardi evra, što je 28 odsto više nego 2020. godine, navela je ona.

Nivo robne razmene od 2010. do 2020. godine povećan je 1,7 puta, srpski izvoz u Austriju 1,9 puta, a uvoz iz Austrije 1,8 puta.

- To je ohrabrujući trend, dobar za sve građane - rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je tema razgovora bio i rat na istoku Evrope:

- Otvoreno smo razgovarali. Znam da su mnogi u EU zabrinuti da se nestabilnost ne prelije na Zapadni Balkan. Ja sam jasno istakla da će Srbija na Zapadnom Balkanu nastaviti da vodi ulogu jedne od zemalja koje su stub stabilnosti, da ćemo nastaviti da budemo izvoznik mira i stabilnosti i da nećemo dozvoliti da se nestabilnost ili kriza prelije na ovaj deo Evrope - poručila je premijerka Srbije.

Dodala je da je od 2014. Srbija mnogo uradila da se promeni, i politički i ekonomski, da bi bila jaka i stabilna država koja može da pritekne u pomoć partnerima i susedima na Zapadnom Balkanu.

- To ne smemo ugroziti, već moramo braniti i branićemo stabilnost, a EU može u potpunosti da računa na Srbiju - poručila je Brnabićeva.

Ona je podsetila da kancelar Nehamer nije prvi put u Srbiji, budući da je dolazio kao ministar policije i dodala da već postoji odlična saradnja dve zemlje u borbi protiv kriminala, korupcije i tokom migrantske krize.

- Verujem da ćemo i na ove izazove naći način da odgovorimo najbolje i sačuvamo evropski i mir i stabilnost - zaključila je Brnabićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024