FRANCUSKA POSLANICA OČITALA LEKCIJU EVROPSKOM PARLAMENTU: Predložila rezoluciju o položaju Srba na KiM - "Svaki dan je sve gore!"

Novosti onlajn

18. 02. 2022. u 09:19

FRANCUSKA evroposlanica Dominik Bild, koja je i član delegacije EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, podnela je Evropskom parlamentu predlog rezolucije o položaju Srba na Kosovu i Metohiji.

ФРАНЦУСКА ПОСЛАНИЦА ОЧИТАЛА ЛЕКЦИЈУ ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: Предложила резолуцију о положају Срба на КиМ - Сваки дан је све горе!

Foto: Printscreen/Jutjub

Dominik Bild je na Tviteru napisala da je sudbina kosovskih Srba iz dana u dan sve gora i da je skandalozna odluka prištinskih vlasti da odbiju da otvore glasačka mesta za referendum Srbije održan u januaru. Dodala je da se u predlogu rezolucije nalazi i rešenje za srpske manastire koji su pod zaštitom Uneska.

U predlogu rezolucije, koju je podnela Evropskom parlamentu 27. januara, ona navodi da taj dokument predlaže uzimajući u obzir Briselski sporazum Beograda i Prištine od 19. aprila 2013. godine, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa (tzv.) Kosovom od 27. oktobra 2015. godine.

Podseća da je rezolucijom skupštine u Prištini, usvojenom 15. januara, Srbima omogućeno da glasaju samo poštom ili preko Kancelarije za vezu, umesto uz pomoć misije OEBS-a, a što je protivno mišljenju Visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Takođe, kako se navodi u dokumentu, sukobi policije i građana na severu 13. oktobra 2021. godine i protesti posle verske službe u pravoslavnoj crkvi u Prištini u junu 2021. godine svedoče o rastućim tenzijama.

Dominik Bild je, takođe, izrazila zabrinutost zbog zahteva da se četiri srpska manastira uklone sa Uneskove liste svetske baštine u opasnosti.

- Ohrabruje se visoki predstavnik da zahteva stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom, predviđenu sporazumom od 19. aprila 2013. i da razmotri sprovođenje istrage o gore navedenim činjenicama - navodi u rezoluciji Bild, koja je, inače, članica „Nacionalnog okupljanja“ Marin Le Pen, preneo je „Kosovo onlajn“.

 

BONUS VIDEO: 

EKSKLUZIVNO: Novosti sa čuvarima kopnene zone bezbednosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju