MATIJA BEĆKOVIĆ: Već 14 godina svaki dan je svakom sve jasnije, niti je Kosovo nezavisno, niti je država

Novosti online

17. 02. 2022. u 21:06

TAKOZVANA nezavisna država Kosovo niti je nezavisna niti je država niti postoji niti će kad postojati sem kao fatamorgana „velike Albanije“ u pustinji Balkana, izjavio je pesnik i akademik Matija Bećković.

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: Већ 14 година сваки дан је сваком све јасније, нити је Косово независно, нити је држава

Foto Ž. Knežević

Već 14 godina svaki dan je svakome sve jasnije da niti je takozvana nezavisna država Kosovo nezavisna, niti je država niti postoji niti će kad postojati sem kao fatamorgana „velike Albanije“ u pustinji Balkana – rekao je Bećković za portal „Kosovo onlajn“ povodom 14 godina od kada je u Prištini usvojena „deklaracija o nezavisnosti Kosova*“.

Odgovarajući na pitanje kako vidi položaj Srba na Kosovu i Metohiji, Bećković je istakao da je o tome sve rekao austrijski književnik i nobelovc Peter Handke kada je izjavio da su Srbi na Kosovu i Metohiji najusamljeniji narod u Evropi.

Kosovski Albanci danas su obeležili 14 godina od usvajanja u parlamentu „deklaracije o nezavisnosti“.

Od 28 zemalja članica EU, pet nije priznalo samoproglašeno Kosovo*. To su Španija, Rumunija, Slovačka, Kipar i Grčka, dok u regionu, osim Srbije, samoproglašeno Kosovo* nije priznala ni BiH.

Takozvanu nezavisnu državu Kosovo nisu priznale ni stalne članice Saveta bezbednosti UN Rusija i Kina.

(In4s)

BONUS VIDEO: 

SRBI SA KOSOVA GLASALI NA REFERENDUMU: Iskoristili svoje građansko pravo i pored svih provokacija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)