ČUVENA PONOŠEVA OPERACIJA "ĆURAN": Smanjio sposobnost na 60 odsto, pravili srpsku vojsku za NATO misije

Novosti onlajn

13. 02. 2022. u 22:48

GOSTI emisije Hit Tvita su premijerka Srbije Ana Brnabić, Nenad Miloradović pomoćnik ministra odbrane i general Milorad Stupar.

ЧУВЕНА ПОНОШЕВА ОПЕРАЦИЈА ЋУРАН: Смањио способност на 60 одсто, правили српску војску за НАТО мисије

Foto: Printscreen/TV Pink

Brnabić je ocenila da su odnosi u opoziciji zanimljivi i kompleksni, ali da je svakako Ponoš NATO general.

Foto: Printscreen/TV Pink

- To ne kažem ni u pozitivnom, ni u negativnom smilsu, već kao činjenicu, to se vidi iz više depeša Vikiliksa. To nije bilo u neskladu sa tadašnjom politikom - rekla je premijerka Srbije i ukazala da se u jednoj od njih navodi da je Ponoš rekao da se zalaže za punopravno članstvo Srbije u NATO paktu.

Stupar je govoreći o vremenu kada je Ponoš bio načelnih generalštaba, rekao da je Srbija imala peh što je tim sistemom 10 godina rukovodio Tadić i taj sistem urušio.

- Takozvanu reorganizaciju vojske su sprovodili protivustavno i protivzakonito, po onome što je zamislio Tadić ili po naređenima NATO pakta. Jedan od protivzakonitih poteza je i postavljenje Ponoša. Nigde se ne dešava da se za načelnika generalštaba postavlja komandir voda - rekao je Stupar.

Oni nije bio osposoljen za rukovođenje jednim tako sliženim sistemom. Postavljen je partijski na to mesto, samovoljom, protivzakonito odlukom tadašnjeg predsednika. To je operacija "Ćuran" kojom je borbena sposobnost srpske vojske smanjena na 60 odsto, sa 400 bataljona, su je sveli na 100. Oni su pravili vojsku za NATO misije, a ne za odbranu države.

Stupar ocenio da su Tadić i Ponoš uništili vojsku više nego NATO.

- Uništavanjem vojske dolazite u situaciji i da vas protivnici potcenjuju - rekao je Stupar.

Miloradović je kazao i da se ne sumnja u namere, jasno je kakve su posledice.

- To se moglo sprovesti na mnogo kvalitetnije načine. Samo za strele je bačeno 50 miliona dolara. Uništeno je mnogo perspektivnog oružja - dodao je Miloradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (1)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za