BRISEL SPREMAN DA RUŠI KURTIJEVU RAMPU: EU zatražila da Priština omogući glasanje Srbima sa KiM na parlamentarnim izborima

E. V. N.

18. 01. 2022. u 10:12

UPRKOS tome što je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti sprečio održavanje referenduma o promenama Ustava na Kosovu i Metohiji, Beograd će nastaviti mirnim i demokratskim putem da radi na tome da se izbori 3. aprila održe u južnoj pokrajini.

БРИСЕЛ СПРЕМАН ДА РУШИ КУРТИЈЕВУ РАМПУ: ЕУ затражила да Приштина омогући гласање Србима са КиМ на парламентарним изборима

Arhiva

Oglasili su se i iz Brisela, odakle je portparol Peter Stano naglasio da EU žali zbog činjenice da Srbima sa KiM nije bilo omogućeno glasanje na referednumu i pozvao obe strane da se dogovore o međusobno prihvatljivom rešenju koje bi omogućilo Srbima da na KiM glasaju na "budućim srpskim izborima".

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ukazao je da će poslednja Kurtijeva "demonstracija sile" imati nesagledive posledice po normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

- Situacija je napeta jer su na dan održavanja referenduma pripadnici kosovske policije i ROSU naoružani dugim cevima i oklopnim vozilima stajali na regionalnom putu između Leposavića i Kosovske Mitrovice. Pogranična policija je u mnogo većem broju bila prisutna na Jarinju i Brnjaku, a regularna kosovska policija bila je prisutna u svim srpskim sredinama na KiM i južno od Ibra, tamo gde se naš narod okupljao i želeo da iskaže protest i nezadovoljstvo zbog toga što mu je Kurti zabranio izjašnjavanje na referendumu - rekao je Petković, i naglasio i da je srpski narod sa KiM glasao na izmeštenim biračkim mestima u Vranju, Kuršumliji, Novom Pazaru i Raški.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)