GRAĐANI će se 16. januara na referendumu izjašnjavati o promeni Ustava, a u javnosti ima dosta nedoumica o tome šta se menja i zašto. Najpre, postavlja se pitanje da li bi građani, eventualnim pozitivnim odgovorom na referendumsko pitanje, dali "blanko ovlašćenje" vlastima za promenu čitavog Ustava, pa i dela koji se tiče državne teritorije i njene celovitosti (konkretno odredbe o KiM). Odgovor je jasan i kratak - nikako.

Komentari (3)

DžoniSvetac

04.01.2022. 10:48

Poslanike biramo na 4 godine , predsednika na 5 godina , a sudijama dati neograničena prava i doživotni mandat !!! Ko je ovde lud , da ne pominjem što sudije ni sada nikome za ništa ne odgovaraju , a presuđuju prema slobodnoj sudijskoj proceni , kakvi zakoni kakvi bakrači , ono što treba menjati ,jeste njihova krivična i materijalna odgovornost , a ne da njihove greške plaćaju poreski obaveznici ,a njih unapređuju i dižu im plate !!!!

Mile

04.01.2022. 12:30

Po novom bi trebalo izabrane sudije da ostanu sudije do penzije. Niko da ih ne menja. U manjim sredinama sudije se druze i udruzuju a ponekad i u dogovoru sa advokatima presudjuju kako im odgovara. Daju predloge strankama o poravnanju i plase pravno unapred sta ce biti ishod tako da zbunjuju stranke. Ako ce ovo da se resi ja sam za promene ali ovi su age u malim sredinama i ako ostane da ih niko nemoze promeniti bice katastrofa. Ako nisi u dobrim odnosima sa sudijama nemoj ni da pokusavas da trazis pravdu. Tu bude veliki pritisak na sud i presuda je onakva kakvu oni zele. Ovo je iz licnog iskustva. Pogledajte manja mesta: Brus, Blace, Raska, Aleksandrovac itd.