DONIKINA BLAMAŽA SA RUSOM IZ UNMIKA: Priština za personu non grata proglasila člana međunarodne misije na KiM, iako na to nema pravo

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

03. 01. 2022. u 09:00

U NIZ suludih poteza Priština je poslednjeg dana prošle godine upisala još jedan - odlukom da za personu non grata proglasi službenika Misije privremene uprave UN na tzv. Kosovu, inače državljanina Rusije.

ДОНИКИНА БЛАМАЖА СА РУСОМ ИЗ УНМИКА: Приштина за персону нон грата прогласила члана међународне мисије на КиМ, иако на то нема право

Foto: I. Marinković / EPA

Ovaj pompezno najavljeni manevar, koji je ministarka spoljnih poslova u privremenim institucijama na KiM Donika Gervala Švarc okarakterisala kao čvrsto stajanje uz svoje saveznike sa Zapada, ubrzo se pretvorio u blamažu, jer je iz Njujorka stigla poruka da zaposleni u UN ne mogu biti proglašeni nepoželjnim ličnostima.

Portparol generalnog sekretara te organizacije Stefan Dižarik poručio je da status persone non grata nije primenljiv na zaposlene u UN.

- Saznali smo da su kosovske vlasti proglasile za personu non grata zaposlenog u Misiji UN na Kosovu (Unmik). Kosovske vlasti nisu dale misiji nikakvo zvanično saopštenje u vezi sa ovom objavom. Doktrina persona non grata nije primenljiva na osoblje UN i nije predviđena Uredbom Unmika 2000/47 (o statusu, privilegijama i imunitetu Kfora i Unmika i njihovog osoblja na Kosovu) - objasnio je Dižarik.

On je dodao da je "svaku zabrinutost u vezi sa osobljem misije UN na Kosovu treba usmeriti na njeno rukovodstvo kako bi ono moglo da reši to pitanje u skladu sa statusom, privilegijama i imunitetom same misije i njenog osoblja":

- Unmik i sedište UN preduzimaju odgovarajuće mere kako bi osigurali bezbednost člana misije i u kontaktu su sa odgovarajućim organima u ovoj situaciji.

Proglašenje ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata od strane vlasti u Prištini, kako je rečeno u Ambasadi Rusije u Srbiji, predstavlja provokaciju.

- Takozvane vlasti Kosova zvanično su objavile da proglašavaju za personu non grata zaposlenog iz Unmika, koji je državljanin Rusije, zbog navodne aktivnosti koja je nespojiva sa diplomatskim statusom. Smatramo ovu "odluku" Prištine još jednom antiruskom i anti-UN provokacijom koja je preduzeta kako bi se pridobila naklonost zapadnih mentora. Polazimo od toga da u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je ključna za rešenje kosovskog pitanja, ona nema nikakve pravne posledice - saopšteno je iz Ambasade Rusije, uz poziv administraciji UN u regionu da u potpunosti osigura bezbednost ruskih službenika.

Dugogodišnji diplomata, a između ostalog i stalni predstavnik Srbije u UN u Ženevi Branko Branković objašnjava, za "Novosti", da se Bečka konvencija o diplomatskim odnosima iz 1961, koja prepoznaje termin persona non grata, ne odnosi na osoblje UN.

- Jedini koji može da opozove nekoga iz misije je generalni sekretar UN. Tako da Priština tu nema nadležnosti. Jedino što su oni mogli da urade jeste da obaveste generalnog sekretara UN ukoliko imaju zamerke o određenom zaposlenom. Čak i da su ga zatekli u ubistvu ili nekom drugom delu za koje je zaprećena velika kazna, ne bi mogli ni da mu sude, već da obaveste generalnog sekretara koji onda odonosi odluku - objasnio je Branković.

On smatra da pomenuti gaf Prištine pokazuje da polako gube političko tlo pod nogama i da svojim ponašanjima pokazuju da Kosovo odnosno ono što hoće da prikažu nije ni država niti bilo kakva validna teritorija.

- Sve što rade je kontraproduktivno, jer, i pored ogromnog novca koji daju, nije bilo novih priznavanja, pa sada drugim potezima, poput ovog "proterivanja" službenika Unmika probaju da prikriju neuspehe - zaključuje naš sagovornik.

ZATAJILA PRIZNAVANjA

U PRIŠTINSKIM medijima u nedelju su se pojavili tekstovi da tzv. Kosovo u 2021. nije napredovalo u spoljnoj politici. Navedeno je da prošle godine nije bilo novih priznavanja i članstva u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Foto I. Radulović

POLOMILI MU VILICU

TOKOM upada ROSU na sever tzv. Kosova pod plaštom obračuna s kriminalom i korupcijom 2019. godine, uhapšen je i pretučen Mihail Krasnoščenko (na slici), državljanin Rusije i pripadnik Unmika. On je zadobio teške telesne povrede - prelome jagodične kosti, vilice i lobanje, uz krvne podlive. Kosovski specijalci su ga udarali kundacima u glavu i šutirali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

LAŽ JE SVE ŠTO JE GOVORILA DORA BAKOJANI: Vučić - Dva puta sam prihvatao razgovore sa njom i svaki put su otkazani