VAŽAN SASTANAK: Ministar Stefanović sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO

Novosti onlajn

08. 12. 2021. u 16:08

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Havijerom Kolominom Pirizom, u okviru njegove posete Republici Srbiji.

ВАЖАН САСТАНАК: Министар Стефановић са замеником помоћника генералног секретара НАТО

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar Stefanović je ocenio na početku sastanka da je za Srbiju važno što je na značajnu poziciju u Alijansi imenovana osoba iz prijateljske Kraljevine Španije. On je izrazio zadovoljstvo učestalim susretima na najvišem nivou, koji doprinose jačanju poverenja i uzajamnog razumevanja, što uz praktičnu saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa predstavljaju osnovu za razvijanje naših odnosa.

Ministar odbrane je istakao da Republika Srbija saradnju sa svim partnerima ostvaruje na krajnje transparentan način i da smo zadovoljni ostvarenim rezultatima kroz učešće u aktivnostima pod okriljem Partnerstva za mir, što za nas predstavlja optimalni okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta, a uz zadržavanje proklamovane vojne neutralnosti. Kako je dodao, jedna od potvrda nivoa i kvaliteta odnosa jeste i činjenica da će se naredne jeseni u Srbiji održati zajednička vežba Vojske Srbije i NATO.

Stefanović je izrazio duboku zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji, posebno za bezbednost srpskog stanovništva, koje je kontinuirano ugroženo jednostranim potezima privremenih prištinskih institucija.

On je, takođe, istakao da su za Srbiju pokušaji formiranja takozvane vojske Kosova neprihvatljivi i da su svakako u suprotnosti sa svim međunarodnim aktima, te da očekujemo da NATO ukupno zadrži svoju poziciju neutralnosti, a od misije KFOR-a, kao jedine legitimne oružane formacije na Kosovu i Metohiji, da deluje u skladu sa dodeljenim mandatom, Rezolucijom SB 1244 i Vojnotehničkim sporazumom, i obezbedi sigurnost i bezbednost za sve u našoj južnoj pokrajini.

Foto: Ministarstvo odbrane

Kolomina Piriz je istakao da je Srbija cenjeni i poštovani partner NATO-a i ključna zemlja za stabilnost Zapadnog Balkana. On je ponovio da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i da je u potpunosti na Srbiji da izabere prirodu svog partnerstva sa Alijansom.

On je pohvalio Srbiju što je već 15 godina pouzdan i vredan partner NATO-u kroz partnerstvo zasnovano na bliskom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji.

- Uživamo u dobroj saradnji u oblasti odbrane i bezbednosti, uključujući i interoperabilnost i jačanje kapaciteta Vojske Srbije, čije oficire visoko cenimo zbog njihove profesionalnosti i posvećenosti - istakao je Kolomina Piriz.

 Govoreći o regionu, on je obavestio ministra Stefanovića da su ministri spoljnih poslova Alijanse na nedavnim susretima u Rigi razgovarali o stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

Foto: Ministarstvo odbrane

- NATO će nastaviti da igra svoju ulogu u promovisanju stabilnosti, bezbednosti i saradnje, zajedno sa svojim partnerima, uključujući i vašu zemlju, jer Srbija igra fundamentalnu ulogu u tom pogledu, uzimajući u obzir njen uticaj u regionu - rekao je Kolomina Piriz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)