"SRBIJA JE VODEĆA VOJNA SILA U REGIONU": Vojni analitičar iz BiH odao priznanje planskom opremanju naše armije (VIDEO)

Novosti online

08. 12. 2021. u 15:27

SRBIJA je vodeća vojna sila regiona, kazao je u emisiji „Dobar dan BiH“ na TV Hajat vojnopolitički analitičar i defendolog Nedžad Ahatović.

СРБИЈА ЈЕ ВОДЕЋА ВОЈНА СИЛА У РЕГИОНУ: Војни аналитичар из БиХ одао признање планском опремању наше армије (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/Printskrin

Ahatović napominje, da kada je reč o avijaciji, Vojska Srbije raspolaže MiGovima 29, dok bi iz Rusije, u dogledno vreme, trebalo da stignu još 4 lovca ove generacije.

Šest taktičkih dronova iz Kine, koji se koriste kao bespilotne letelica, a koje mogu da donesu borbeni tovar iznad bojišta i deluju nad neprijateljskim snagama, po principu Azerbejdžana i Jermenije u ovom zadnjem konfliktu, nabavljeni su iz Kine, istakao je Ahatović.

On napominje, da Srbija planski obnavlja vojnu opremu. 

- Plansko obnavljanje opreme, kombinacije hiper i hibridnog rata, gde se borbena dejstva sužavaju na mali vremenski prostor, između 4 do 6 sati delovanja, nakon čega se pristupa političkim pregovorima, predstavlja veliku prednost Vojske Srbije - istakao je i ustvrdio:

Po pitanju nabavke i utrošenog novca za naoružanje, Srbija i u tome prednjači. Od 2016. godine do danas, nekih 3,5 milijarde evra je izvršeno u oblasti nabavke savremene vojne opreme. Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja se nije prekršio s tim što on ne obuhvata strateški nivo. Obuhvata samo kvantitativno, a ne kvalitativno naoružavanje regiona. Međutim, oprema koja se nabavlja pravi strateški debalans u regionu, posebno kada je u pitanju BiH.

On je istakao, da Srbija pregovara i sa Turskom, oko nabavke turskih barjaktar dronova, koji su sada taktički vrlo popularni, s obzirom na njihove taktičko tehničke mogućnosti.

Protivoklopni sistem Kornet je jedan od najsavremenijih, zajedno sa izraelskim i američkim sličnim sistemima. To vođena protuivoklopna raketa koja se ispaljuje sa tronožnog postolja, može biti montirana i na helikopter. Kornet može da deluje od 5 do 8 kilometara i čini stratešku prevagu na bojnom polju.

Najava da će Vojska Srbije do kraja godine dobiti protivoklopni sistem „Kornet”, privukla je dosta pažnje u regionu. Sa tom raketom Srbija dobija najsavremenije oružje za borbu protiv tenkova ali i helikoptera i utvrđenih tačaka na frontu.

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom, izjavio je da su razgovarali i o vojno-tehničkoj saradnji. Kako se navodi, Srbija će prvi deo opreme dobiti već do kraja godine i to neće biti strateška oprema, već taktička, protivoklopna raketa „Kornet“. Te rakete deluju protiv oklopne tehnike i to je veoma važno za našu vojsku, naveo je presednik Srbije.

Prema njegovim rečima, „Kornet” je moćna raketa, jeftina, a uništava tenk koji košta tri ili četiri miliona. Zapadni tenkovi koštaju i pet ili više miliona, rekao je predsednik Srbije.

Šta je tačno „Kornet”?

To je raketni sistem, oznake 9M133, namenjen prvenstveno borbi protiv tenkova i oklopnih transportera. Može da deluje na razdaljinama od sto metara do pet kilometara a u nekim posebnim varijantama i do deset hiljada metara. „Kornet” je u upotrebu u Rusiji uveden 1998. godine, opslužuju ga dva vojnika. Sa lansirnom cevi raketa je teška 29 kilograma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je kod predsednika Rusije Vladimira Putina i takođe dogovorio nabavku oružja, komentarisao je Ahatović.

- Protivoklopni sistem Kornet je jedan od najsavremenijih, zajedno sa izraelskim i američkim sličnim sistemima. To vođena protivoklopna raketa koja se ispaljuje sa tronožnog postolja, može biti montirana i na helikopter. Kornet može do deluje od 5 do 8 kilometara i čini stratešku prevagu na bojnom polju - pojasnio je Ahatović.

On je istakao je da je Srbija u svom programu nacionalne bezbednosti uvrstila i RS kao teritoriju koju razmatra u mogućem ugrožavanju Srbije.

Srbija se drži svoje deklaracije o vojnoj neutralnosti. Kad ste vojno neutralni oslanjate se na vlastite vojne snage i onda vam treba sve. U strateškim vojnim dokumetima koje je Srbija izradila prije par godina, jasno i taksativno je navedeno da su tzv. Kosovo i Republika Srpska delovi koji se razmatraju u eventualnom ugrožavanju bezbednosti Srbije i da će se u tom kontekstu projektovati sila u prostoru ukoliko bude neohodno da bi se stanovništvo koje se indetifikuje sa Srbijom na određeni način zaštitilo – kazao je Ahatović.

Samo u 2020. godini, Srbija je kupila oružja za 735 miliona evra, a do oktobra 2021. godine, 1, 2 milijarde evra za naoružanje, kazala je voditeljka Hajat TV, i pitala analitičara, kako Bosna i Hercegovina ovo mora da posmatra.

Da li se moramo zabrinuti ili ne, moramo pre svega povesti računa o unutrašnjem i vanjskom sistemu bezbednosti, tvrdi analitičar.

- Mora se napraviti kvalitetan program obnavljanja opreme Oružanih snaga BiH, kvalitetan program reforme. Srbija je nabavila šest taktičkih borbenih dronova iz Kine koji se koriste u smislu bespilotnih letelica koje mogu da donesu borbeni tovar nad bojište i deluju nad neprijateljske snage, po principu Azerbejdžana i Armenije u ovom zadnjem konfliktu. Jer doći će još šest dronova.

Srbija planski obnavlja opremu, kombinacije hiper i hibridnog rata, gde se borbena dejstva sužavaju na mali vremenski prostor, između 4 do 6 sati delovanja, nakon čega se pristupa političkim pregovorima. Srbija vrlo temeljito i sistemski nabavlja opremu – pojasnio je Ahatović.

Ahatović posebno ističe da je namenska industrija Srbije vrlo napredovala, u smislu borbenih oklopnih vozila, artiljeriski sistemi, modernizacije tenkova. Sve su to faktori, koji utiču na pozicioniranje Srbije, kao regionalne sile, naglašava on.

- Predsednik Vučić je jednom prilikom izjavio, da je njima dovoljno 4 sata da dođu do Košara, dakle do granice Albanije, ako krenu preko severa Kosova. I to vam najbolje govori, šta je cilj, da se vojska, vojni mehanizam osposobi da za kratko vreme, napravi strateške pomake.

Smatra da zvanično niko ne misli da upotrebljava silu, a da su sve pripreme urađene da se ta sila može proizvesti u prostoru u određenom vremenskom okviru koji dozovljava pokrivanje u političkom smislu.

- Neprijatelji BIH treba da se znaju da su naši vredni goloruki ljudi branili ovu državu.

Veličina i struktura Oružanih snaga BiH određena je Odlukama Predsedništva BiH. Tako je utvrđeno da Oružane snage BiH trebaju imati 16.000 pripadnika i to:

  • 10.000 profesionalnih vojnih lica (generali, oficiri, podoficiri i vojnici)
  • 1.000 civilnih lica na službi u Oružanim snagama BiH
  • 6.000 pripadnika rezervnog sastava

Broj pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva odbrane je ograničen Zakonom o budžetu institucija BiH kao i međunarodnim obavezama BiH, na način da se popuna može vršiti do maksimalnih 10.011 pripadnika. Odlukama Predsedništva BiH je, pored veličine, strukture i lokacija komandi i jedinica, utvrđena i nacionalna zastupljenost u Oružanim snagama BiH.

Brojno stanje Vojske Srbije je oko 208.000 lica

(In4s)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!