PRIŠTINA NE DOPUŠTA PROSLAVU VIDOVDANA I SRETENJA: Srpska lista odbila da učestvuje u raspravi o praznicima na KiM

D. Z.

19. 11. 2021. u 20:49

POSLANICI Srpske liste nisu prisustvovali današnjoj sednici skupštine u Prištini, pa zato i nisu razmatrane izmene zakona o službenim praznicima.

ПРИШТИНА НЕ ДОПУШТА ПРОСЛАВУ ВИДОВДАНА И СРЕТЕЊА: Српска листа одбила да учествује у расправи о празницима на КиМ

Hapšenje Jovanovića na Gazimestanu / Foto Printskrin Kosovo onlajn

Naime, elektronski mediji na albanskom jeziku na KiM preneli su izjavu predsednika parlamenta Glauka Konjufce da su poslanici SL bojkotovali zasedanje, a za odlučivanje je potrebna saglasnost najmanje 11 glasova poslanika iz manjinskih zajednica.

Prema saznanjima "Novosti", poslanici Srpske liste nisu hteli da uđu u salu tokom ove tačke dnevnog reda, jer je kosovska skupština u prethodnom sazivu odbila predlog Igora Simića, potpredsednika skupštine i potpredsednika SL, da se u nacrt zakona uvrste i srpski nacionalni praznici, poput Vidovdana i Sretenja.

Uprkos tome što je obeležavanje srpskih praznika na KiM veoma rizično, Srbi ne odustaju od proslave Vidovdana. Uvek postoji bojazan od napada radikalnijih Albanaca, ali su ove godine incident na Gazimestanu izazvali pripadnici kosovske policije. Oni su uhapsili mladića iz Podgorice Rista Jovanovića koji je pokušao da zaštiti monahinju od policijskog maltretiranja.

Kako nam je rekao Fatmir Šeholi, politički analitičar iz Prištine, na listi albanskih praznika koji se obeležavaju na Kosovu, iako još nisu potvrđeni u skupštini, nalaze se 17. februar - datum jednostrano proglašene nezavisnosti, dan albanske zastave - 28. novembar, dan ustava - 9. april.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024