DA LI JE ĐUKANOVIĆ KRŠIO USTAV? Milo "režirao" Cetinje, a priviđa im se Vučić

V. KADIĆ

19. 11. 2021. u 09:00

DA li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, izjavama uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, prekršio Ustav - bila je centralna tema jučerašnje rasprave u crnogorskom parlamentu.

ДА ЛИ ЈЕ ЂУКАНОВИЋ КРШИО УСТАВ? Мило режирао Цетиње, а привиђа им се Вучић

Đukanović dan uoči nereda na ulicama, Foto D. Milovanović

Međutim, ni ovo unutrašnje pitanje nije moglo da prođe bez "prizivanja" spoljnih neprijatelja: na meti se ponovo našao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i mitropolit Joanikije.

Braneći Đukanovića, poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković optužila je policiju da je toga dana na Cetinju radila "po naredbi Aleksandra Vučića"! Predstavnica stranke, koja je naklonjena Milovom DPS, potom se obrušila i na mitropolita crnogorsko-primorskog:

- On je dostavljen i dopremljen u Cetinjski manastir i da iz njega ne sme da mrdne bez obezbeđenja! Tog 4. i 5. septembra branjen je obraz Crne Gore i Cetinja od izdajnika i stranih plaćenika.

Socijalistička narodna partija, inače, inicirala je raspravu u parlamentu o Đukanovićevoj ulozi uoči dešavanja na Cetinju, a sa govornice se čulo da je on svojim nastupima prekršio Ustav. Kada se parlament bude izjasnio, ova tema naći će se i na dnevnom redu Ustavnog suda, a potom sledi još jedno glasanje u Skupštini.

Foto Novosti

Za DPS i ostatak opozicije ocene da je Đukanović povredio ustav predstavljaju "pokušaj kompromitacije predsednika Crne Gore". Jovan Vučurović, iz DF, međutim, ocenjuje:

- Đukanović je tog dana utekao sa Cetinja i ostavio svoje ljude na cedilu! Da se DF pitao u proteklih godinu dana, ne bismo o njemu raspravljali u novembru 2021, već bi bio procesuiran i bio tamo gde treba da budu oni koji su činili teška krivična dela.

Poslanik Pokreta za promene Branko Radulović je kazao da je Đukanović najodgovorniji za dešavanja u Crnoj Gori:

- On više nije britva. Pravda mora zakucati na njegova i na vrata njegovih pajtaša.

Iz URA su poručili da će podržati predlog za pokretanje postupka da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav. A Jevto Eraković (DPS) rekao je da je predlog SNP "politikantski pamflet, tendenciozno zasnovan na istrgnutim delovima jedne izjave".

ŠETNjA CETINjEM, PA U KAFANU

POVOD za raspravu o Đukanoviću bila je njegova izjava od 28. avgusta, kada je rekao da će doći na protest na Cetinje ako se ne odustane od ustoličenja mitropolita Joanikija.

- Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gde budu Cetinjani i gde je većinska Crna Gora, gde se brani dostojanstvo države - rekao je tada Đukanović, koji je došao na protest 4. septembra, prošetao se Cetinjem i do kasno u noć sedeo u kafani sa funkcionerima stranaka i biznismenima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!