MINISTAR VULIN: Balkan Balkancima, Vučić jedan od poslednjih nezavisnih lidera u Evropi koji to može da ponudi

Novosti online

16. 11. 2021. u 12:41

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas u Skupštini Srbije da iza sporazuma potpisanih u okviru inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića Otvoreni Balkan stoji istorijska misao sa kojom Balkanci žive vekovima i sa kojom treba da formiraju sopstvene politike – Balkan Balkancima.

МИНИСТАР ВУЛИН: Балкан Балканцима, Вучић један од последњих независних лидера у Европи који то може да понуди

Foto: MUP

Predstavljajući narodnim poslanicima predloge zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu i Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine, ministar Vulin je rekao da će donošenje ovih zakona omogućiti  da bolje sarađujemo, pomažemo jedni drugima, a više od svega našim građanima da ostvaruju svoja prava.

Istakavši da je Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu deo inicijative predsednika Vučića Otvoreni Balkan, ministar Vulin je ocenio da su narodi na Zapadnom Balkanu ti koji treba da uređuju način života za njih i njihovu decu i da su oni ti koji će prostor koji nazivamo Balkanom omeđiti svojim interesima.

- Predsednik Aleksandar Vučić je jedan od poslednjih suverenih, slobodnih, nezavisnih  lidera u Evropi i zato može da ponudi Balkan Balkancima, otvaranje, razgovor, zajedničko tržište, otvaranje granica, jer ne mora da pita nikoga da li mu je to dozvoljeno - naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, oni koji nisu pristupili inicijativi Otvoreni Balkan i ovom sporazumu najbolje znaju koga su pitali, pa im je rečeno da ne treba da budu tu, bez obzira na to što im je u interesu da budu deo toga.

Ministar je ukazao da sve zemlje koje su deo inicijative Otvoreni Balkan žele da postanu članice Evropske unije i ocenio da je veliko pitanje da li će EU ikada želeti da se proširi na Zapadni Balkan.

- Zašto bismo to čekali, zašto bismo čekali da nam dođe neko iz Brisela, da kaže da treba da ubrzamo protok robe i kapitala, da ubrzamo mogućnost kretanja ljudi. Zašto bismo čekali Brisel, vladu, izbore nekih drugih zemalja, da nam kažu kako treba da radimo i živimo. Ovo je naša potreba - poručio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, kada god su Balkanci odlučivali sami o sebi živeli su u miru, a ginuli su i ratovali za tuđe interese i bogatstva kada su odlučivali o njima spolja.

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)