ĐILAS USRED VAŠINGTONA VREĐAO SRBE SA KOSOVA: Rekao da kriminalci formiraju listu i uzimaju srpske glasove

D. M.

06. 11. 2021. u 08:00

POSLE susreta Dragana Đilasa i Gabrijela Eskobara u Vašingtonu više nema dileme: deo opozicije okupljen oko Stranke slobode i pravde očekuju zdušnu pomoć SAD u rušenju Aleksandra Vučića, a ljudi u novoj američkoj administraciji zaduženi za Balkan nisu "gadljivi" na to da u pritiscima na Beograd oko rešavanja pitanja Kosova i Republike Srpske iskoriste i - unutrašnji faktor u Srbiji.

ЂИЛАС УСРЕД ВАШИНГТОНА ВРЕЂАО СРБЕ СА КОСОВА: Рекао да криминалци формирају листу и узимају српске гласове

Foto: SSP

Samo nekoliko dana nakon što su iz Narodne stranke Vuka Jeremića počeli da pozivaju strance na intervenciju u Srbiji, uzdajući se da novi američki ambasador Kristofer Hil dolazi sa mandatom da sruši Vučića, Đilas i njegov zamenik Borko Stefanović spakovali su kofere i krenuli u Vašington.

Alarme su posebno popalile Đilasove izjave o Kosovu nakon razgovora sa Eskobarom, zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, koje, po mnogima ukazuju da je deo opozicije zarad vlasti spreman da trguje i sa najvažnijim srpskim nacionalnim pitanjem.

Đilas je, naime, u intervjuu za "Glas Amerike" rekao da na KiM "imate ljude koji su kriminalci, zaista su kriminalci, optuženi sa raznih strana, osumnjičeni, koji formiraju svoju listu na Kosovu i onda uzimaju 99 odsto srpskih glasova i sede u Vladi Kosova".

Za predsednika Vučića nema dileme da su Đilasove tvrdnje da su Srbi na KiM, i posebno Srpska lista, kriminalci, plod njihove želje da ih neko iz inostranstva dovede na vlast:

- Sve što je protiv Srbije oni će uvek da podrže. Koliko nekima malo treba da sebe unize da bi se nekom drugome dodvorili, jer misle da jedina pomoć može da bude da ih neko iz inostranstva dovede na vlast. U Srbiji o vlasti odlučuju njeni građani i sasvim sam siguran da će na racionalan i odgovoran način voditi računa o svemu tome.

GDE JE BIO KAD JE PUCAO ROSU?!

PREMIJERKA Ana Brnabić poručila je da je ono što je Đilas izgovorio u Vašingtonu o Srbima na KiM ne govori čak ni Aljbin Kurti u Prištini:

- Đilas vređa ljude koji su pokazali hrabrost i jedinstvo u najtežim vremenima, a ćuti kada ROSU na njih puca. Puna podrška našem narodu na KiM i Srpskoj listi koja ga je ujedinila.

Povodom poruka Đilasa da je sa Eskobarom pričao i o borbi protiv kriminala i korupcije, Vučić kaže da ne može da veruje da lider SSP o tome govori:

- Zamislite, Đilas priča o borbi protiv kriminala. Verica Barać se u grobu okreće. To je kao kada bi Al Kapone postao sveštenik i ispovedao ljude i okajavao im grehe. Da ne poveruješ šta je sve moguće.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je to što je lider SSP usred Amerike, "u maniru albanskog lobiste", napao Srbe sa Kosova - bedno:

- Đilasu smeta Srpska lista koja je danonoćno sa svojim narodom na barikadama delila sudbinu i branila svoja ognjišta, a ne smeta mu Aljbin Kurti o kome nijednu jedinu reč nije rekao. Sada je jasan pravi razlog Đilasovog puta u Ameriku - da u trenutku kada Kurti preti novim jednostranim akcijama na severu pokrajine, pomogne albanskim političarima i to na štetu srpskog naroda. On je bruka i sramota svakog Srbina sa KiM, ali nema sumnje da je svoj lobistički posao u SAD odradio kako treba i da će sada značajno uvećati svoju tajkunsku imperiju od 619 miliona evra, ali i dobiti aplauze Kurtija i političara u Prištini.

Oglasila se i Srpska lista, koja je poručila Đilasu da mu Srbi sa KiM, bez obzira na to koliko je platio za svoj lobistički udar na Srbe i Srbiju, to nikada neće dozvoliti i da će nastaviti da se zajedno sa svojom državom, uz snažnu podršku predsednika Vučića bore za nacionalne interese, ostanak i opstanak na KiM. Oni su Đilasovu politiku nazvali "izdajničkom i poltronskom", zbog čega na KiM nema nijedan procenat podrške.

Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, kaže, za "Novosti" da je susret sa Eskobarom pokazao da deo nesistemske, vanparlamentarne opozicije u Srbiji pokušava da oponaša DOS iz 2000. i da uz pomoć strane političke intervencije prikupe ono što im nedostaje da bi došli na vlast, a to je - glas naroda:

- Susret sa Eskobarom je i najbolji dokaz da taj deo opozicije, koji se često ponaša antidržavno, zapravo i ne računa na glasove građana, već na to da će da animiraju predstavnike SAD da se oni uključe u unutrašnju političku borbu u Srbiji. Đilas nije svestan jedne stvari - ovo nije 2000. i on protiv sebe nema Slobodana Miloševića, već srpski narod koji evo već unazad deceniju isključivo poverenje poklanja Vučiću i vladajućoj koaliciji. Može Đilas da ima enormna materijalna sredstva, kontrolu nad pojedinim vrlo uticajnim medijima, ali ne poseduje podršku građana. Ono što eventualno možda može predstavnike SAD da animira u ovoj situaciji jeste stav Đilasa o KiM. Da li će Đilas, ako već to nije uradio, preći onaj poslednji korak od nepatriotske opozicije ka izdajničkoj tako što će ponuditi KiM na tacni SAD ukoliko ga podrže da dođe na vlast? Videćemo.

TRAŽI SASTANAK SA DODIKOM

DA Eskobar ne preza od mešanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja, pokazalo se u slučaju RS, gde je, po sopstvenom priznanju uspeo da sruši jedinstvo stranaka po pitanju politike Milorada Dodika. Svoj "diplomatski začin" Eskobar je dodavao i u crnogorske prilike, poručujući da je vlada u Podgorici pod uticajem SAD.

Sa Eskobarom se juče u Vašingtonu sastala predsednica RS Željka Cvijanović, koja je razgovarala i sa američkim izaslanikom za izborne reforme u BiH Metjuom Palmerom. Dodikov savetnik Radovan Kovačević rekao je juče da Eskobar, koji je pretio sankcijama srpskom članu Predsedništva BiH, sada traži sastanak sa njim.
Ambasada SAD u Sarajevu potvrdila je da će Eskobar sutra doći u posetu BiH.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri