VEĆE PLATE, NOVI PUTEVI USRED BITKE SA KORONOM: Analiza "Novosti" - šta su konkretni učinci kabineta Ane Brnabić za prvih godinu dana rada

E. V. N.

28. 10. 2021. u 10:00

VLADA Srbije, koja danas obeležava prvu godišnjicu rada, imala je u prethodnom periodu tri velika izazova i tri ključna cilja: da se odupre svim pritiscima oko Kosova i Metohije, da podigne ekonomsku i odbrambenu moć zemlje i da se bori protiv pandemije kovida 19.

ВЕЋЕ ПЛАТЕ, НОВИ ПУТЕВИ УСРЕД БИТКЕ СА КОРОНОМ: Анализа Новости - шта су конкретни учинци кабинета Ане Брнабић за првих годину дана рада

Foto P. Milošević

Ovaj period, koji je ujedno polovina mandata kabineta premijerke Ane Brnabić, jer su novi izbori najavljeni za proleće dogodine, obeležila je i bitka protiv kriminala i korupcije, ostanak na evropskom putu, uz očuvanje tradicionalnih prijateljstava sa Rusijom i Kinom i izgradnja infrastrukture sa akcentom na puteve i bolnice.

Uoči današnje godišnjice Vlade, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sve vreme važan oslonac timu iz Nemanjine, saopštio je dobre vesti - naša zemlja će 2021. završiti sa stopom rasta od 7,5 odsto, što je premašilo sva očekivanja.

Ministri ocenjuju da uvek može bolje, ali i smatraju da nemaju razloga da budu nezadovoljni. Novi izazovi ih očekuju u drugom poluvremenu, jer je za narednu godinu najavljen najveći udar nove svetske ekonomske krize.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

PRITISCI U VEZI SA KiM

JEDAN od ključnih ciljeva Vlade bio je očuvanje mira i stabilnosti, opredeljenost da se dođe do kompromisnog rešenja sa Prištinom, ali i da se ne prihvati poniženje Srbije. Dijalog Beograda i Prištine u prethodnom periodu, ne samo da je bio u velikom zastoju zbog opstrukcija lidera kosovskih Albanaca, nego je zbog suludih poteza premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija situacija na KiM čak dva puta pretila da preraste u ozbiljne sukobe.

Priština je najpre, uz očiglednu prećutnu podršku pojedinih svojih pokrovitelja, izazvala krizu odlukom da zabrani ulazak vozila sa srpskim tablicama na KiM, što je uz velike napore Beograda prevaziđeno na pregovorima u Briselu. EU se obavezala da u nastavku dijaloga tema odmah bude osnivanje Zajednice srpskih opština, što Priština odbija više od osam godina.

Samo od početka godine zabeleženo je više od 110 etnički motivisanih incidenata na KiM u kojima su mete bile životi i imovina naših sunarodnika u pokrajini i srpske svetinje. Na Srbe se, nažalost, čak i pucalo, pa je tako tokom poslednjeg nasilnog upada ROSU u severnu Kosovsku Mitrovicu, pod navodnim plaštom borbe protiv šverca, teško ranjen Srećko Sofronijević.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

NIKLE TRI BOLNICE

Foto: MO RS

OSIM obnove, rekonstrukcije i opremanja najsavremenijim medicinskim aparatima bolnica širom Srbije, izgrađene su čak tri nove - u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu - sa oko 2.000 postelja. Među prvim državama smo koje su nabavile izuzetno skupe lekove za terapiju u lečenju kovida 19, koji koštaju od 400 do 2.500 dolara. Srbija je uspela da prva u Evropi nabavi vakcine i ugovori nabavku nekoliko miliona doza cepiva više proizvođača. Na raspolaganju su čak četiri antikovid vakcine, a uskoro stiže i peta, "Modernina". U "Torlaku" je započeta proizvodnja ruske vakcine "sputnjik", a postignut je dogovor i o proizvodnji kineskih vakcina. Sve ovo doprinelo je da, uprkos tome što već šest nedelja na dnevnom nivou beležimo u proseku oko 6.000 novoobolelih, naš zdravstveni sistem nije pred kolapsom, a sa čim se suočavaju mnogo razvijenije i bogatije države od naše.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

VEĆI UGLED ZEMLjE U SVETU

NASTAVLjENA je dinamična diplomatska aktivnost, koja je koordinirana između predsednika Aleksandra Vučića i Vlade. Naši zvaničnici u prethodnih godinu dana imali su više stotina sastanaka sa brojnim zvaničnicima, uključujući i lidere najmoćnijih država sveta. Pozicija Srbije na svim meridijanima je ojačana, ne samo politički, već i ekonomski, s obzirom na to da je naša zemlja ove godine bila prva u Evropi po privlačenju direktnih stranih investicija.

U zvaničnim posetama Beogradu, između ostalih, bili su nemačka kancelarka Angela Merkel, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov...

Glavni grad Srbije okupio je, i to u vreme pandemije, i predsednike, premijere i šefove diplomatija više od 110 zemalja članica i posmatrača Pokreta nesvrstanih, na obeležavanju šest decenija od osnivanja ovog pokreta.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

MILIJARDE ZA FIRME I NAROD

Struju ćemo u proseku plaćati 122 dinara mesečno više

DA bi se ublažile posledice pandemije, za pomoć firmama i građanima iz budžeta je dato ukupno osam milijardi evra. Prošlu godinu Srbija je završila sa padom privrede od jedan odsto. Da se privreda oporavlja vidi se i iz podataka o spoljnotrgovinskoj razmeni. Tokom prvih osam meseci, izvezeno je robe u ukupnoj vrednosti od 13,7 milijardi evra, što je povećanje u odnosu na isti period u prošloj godini od 28,5 odsto, a 18,9 odsto u odnosu na 2019. godinu. U istom periodu porastao je i uvoz i to za 23,7 odsto. Ove godine dosad je stiglo oko dve milijarde evra stranih direktnih investicija, što je za četvrtinu bolje od istog perioda lane. Prema podacima Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, u periodu do avgusta ove godine, prosečan broj zaposlenih bio je veći za 3,4 odsto, u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Za godinu dana porasla je i prosečna plata. U mesecu kada je formirana Vlada prosek je bio 60.109 dinara. Prema poslednjim podacima, avgustovska zarada u Srbiji je dostigla 64.639 dinara.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

GRADI SE 1.200 KM AUTO-PUTEVA

KADA je reč o kapitalnim projektima, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ističe da se radi na izgradnji oko 1.200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, a Srbija trenutno ima više od 80.000 aktivnih gradilišta. Deo auto-puta od Preljine do Požege će biti gotov početkom sledeće godine, dok je Moravski koridor primer najvećeg gradilišta na kome se radi i tokom noći. Pokrenut je projekat "Čista Srbija", kroz koji se grade postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizaciona mreža u dužini od oko 700 kilometara na 73 lokacije. Krajem februara naredne godine građani Srbije će moći da putuju od Beograda do Novog Sada brzom prugom u najmodernijim švajcarskim vozovima.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

PLAN OŽIVLjAVANjA SELA

Foto Tanjug

PROGRAMIMA Ministarstva za brigu o selu za oživljavanje ruralnih sredina, zaustavljanje odliva mladih i njihov povratak u seoske sredine, iz budžeta je izvojeno više od milijardu dinara. Za dodelu novca za kupovinu seoske kuće sa okućnicom širom Srbije, osobama do 45 godina, bilo da su u braku, vanbračnoj zajednici ili samostalni poljoprivrednici, namenjeno je iz budžeta pola milijarde dinara. Interesovanje za useljavanje u napuštene seoske kuće premašilo je sva očekivanja. Za protekla četiri meseca, od Vidovdana kada je konkurs raspisan, stiglo je više od 700 prijava. Više od 200 parova se uselilo u nove kuće, a još toliko će uskoro postati vlasnici seoskih kuća.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

NABAVKA RAKETA I AVIONA

PRVA godina Vlade na terenu sistema odbrane protekla je u znaku povećanja vojnog budžeta i nastavka modernizacije i opremanja Vojske Srbije. Učinak ovog procesa proveren je na dve velike združene vežbe sa bojevim gađanjem "Odgovor" na poligonu "Pasuljanske livade" i "Munjeviti udar" na Pešteru.

Nastavljena je i kupovina naoružanja i vojne opreme u inostranstvu - u proteklih godinu dana stigle su nezvanične najave da je Srbija započela proces nabavke kineskog PVO sistema srednjeg dometa FK-4, dva srednja transportna aviona C-295 španskog proizvođača. Uz to, potpisani su preliminarni ugovori za dodatnu kupovinu "Erbasovih" helikoptera H145M. Nastavak nabavke naoružanja i jačanja oružanih snaga predviđen je i novim desetogodišnjim planovima razvoja Vojske Srbije koji su u proceduri Ministarstva odbrane.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

POGLAVLjA NA ČEKANjU

SRBIJA nije odstupila od evropskog puta. Sprovođene su reforme u raznim oblastima - ekonomija, vladavina prava, pravosuđe, što je i rezultiralo preporukom Evropske komisije u izveštaju o napretku Srbije, da se našoj zemlji u decembru otvore dva klastera. Ukoliko sve države podignu u decembru ruku za otvaranje klastera, Srbija će posle skoro dve godine zastoja napraviti formalni korak ka EU. Ipak, neke zemlje poput Hrvatske, Danske, Holandije, Francuske i Nemačke nisu krile da imaju sumnju prema novim prijemima država u evropsku porodicu, pa je otvaranje poglavlja i dalje neizvesno.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

RAZBIJENA BELIVUKOVA GRUPA

Foto: Printskrin

BORBU protiv korupcije i kriminala obeležilo je razbijanje kriminalne grupe na čelu sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem. Oni su u martu uhapšeni sa još 15 svojih saboraca, koji su optuženi za ubistva, iznude, otmice i dilovanje droge. Kasnije su hapšenja nastavljena, a osim privođenja kriminalaca išlo se i na pripadnike MUP za koje se sumnjalo da su sarađivali sa njima. Uhapšena je i nekadašnja državna sekretarka Dijana Hrkalović. Ministar Aleksandar Vulin je obelodanio i da je nesporno utvrđeno da je predsedik Vučić prisluškivan.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (33)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna