"NIJE KANCEROGENA SRBIJA, VEĆ NJENA IZJAVA": Petar Petković o uvredama Vjose Osmani

D. Z.

27. 10. 2021. u 12:26

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas, povodom izjave predsednice privremenih institucija Vjose Osmani da je Srbija kancer Evrope zbog destabilizujuće uloge u regionu, da nije Srbija kancerogena, već da je kancerogena njena izjava koja pokazuje pravu prirodu vlasti privremenih institucija u Prištini i njihov maligni uticaj na izgradnju mira i stabilnosti na prostoru KiM i regiona.

НИЈЕ КАНЦЕРОГЕНА СРБИЈА, ВЕЋ ЊЕНА ИЗЈАВА: Петар Петковић о увредама Вјосе Османи

FOTO: D.Zečević

On je ocenio da je jasna namera "takozvane predsednice samoproglašenog Kosova" da zapaljivom retorikom pokuša da izazove novu krizu na prostoru KiM i da se antisrpskim izjavama nametne kao važan politički faktor u Prištini, navodi se u saopštenju Kancelarije za KIM.

Prema njegovim rečima, Srbi sa Kosova i Metohije, kao i zvanični Beograd neće biti taoci njenih političkih ambicija, niti će dozvoliti nove akcije u srpskim sredinama.

Petković je podsetio da je formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima ne samo obaveza Prištine preuzeta Briselskim sporazumom, već i obaveza koju je Priština preuzela pred sopstvenim institucijama.

- Zato je jasno da nepoštovanjem i briselskih dogovora i sopstvenih insitucija, Vjosa Osmani zapravo mržnju prema Srbiji stavlja ispred svakog drugog motiva, te da je ne zanima ni potraga za nestalima, ni normalizacija odnosa i izgradnja međusobnog poverenja kroz dijalog, već samo zapaljiva politička agenda - istakao je Petković.

On je dodao da će formiranje ZSO biti glavna tema na prvom sledećem sastanku u Briselu, zbog čega je krajnje vreme da Osmani i drugi albanski političari što pre prihvate tu realnost i pokrenu procedure za formiranje Zajednice.

 - A to što bi Vjosa Osmani htela da svede život Srba na KiM na nivo nevladine organizacije, jasno govori o nameri Prištine da Srbe na KiM stavi u politički i ekonomski geto, u kome ne bi postojala ni sloboda kretanja, ni pravo na slobodno mišljenje, ali im tako nešto neće poći za rukom - rekao je Petković.

BONUS VIDEO:

JERININ GRAD KOD VALJEVA: Utvrđenje na brdu Branig podignuto još u 4. veku

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)