"NOVOSTI" SAZNAJU: Šta je predloženo i dogovoreno na dijalogu vlasti i opozicije - izbori 3. aprila, kampanja po novim pravilima

S. S. R.

23. 10. 2021. u 13:00

SASTANAK o izbornim uslovima koji se vodi između partija vlasti i opozicije bez prisustva stranaca koji je danas održan u Skupštini Srbije, uz prisustvo predsednika Aleksandra Vučića, završen je dogovorom da se razmotri predlog sporazuma i ukoliko se svi saglase, on zvanično i potpiše sledeće nedelje.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Шта је предложено и договорено на дијалогу власти и опозиције  - избори 3. априла, кампања по новим правилима

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Kako saznaju "Novosti" teme razgovora nisu bili samo izborni uslovi, već i Kosovo i Metohija kao i Republika Srpska i pritisci koje ćemo imati u narednom periodu vezani za ova nacionalna pitanja.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Takođe, predloženo je da opozicija ima stalne predstavnike u biračkim odborima na izbornim mestima i da se uvede takozvani “izazov” što podrazumeva da se može tražiti provera rezultata sa određenih biračkih mesta, nasumičnim izborom.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Na ranijim rundama pregovora je usaglašeno da se novac za kampanju deli na drugačiji način – 30 odsto će partije dobijati pre glasanja, a 70 odsto posle, a na osnovu dobijenih mandata. Sada je taj odnos 20 prema 80 procenata. Takođe, broj potrebnih potpisa za izlazak na izbore manjinskih stranaka je smanjen sa 10.000 na 5.000 potpisa. Dogovoreno je i da "funkcionerske kampanje" nema sedam dana pre glasanja. To znači da kandidati za predsednika i poslanike ne smeju da učestvuju u svečanostima početka ili završetka infrastrukturnih radova. Dogovor je i da vanparlamentarne stranke dobiju mesta u stalnom sastavu Republičke izborne komisije.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Inače, u sporazumu nema tog predloga, ali se pominjalo da se može desiti da se od javnih servisa traži da deo prostora za politički marketing ustupe i besplatno.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

SNS OBELEŽAVA 13. ROĐENDAN: Sadnja drveća kod Parka prijateljstva na Ušću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)