ODLIČNA SARADNJA SRBIJE I VATIKANA: Selaković i Galager u Rimu otvorili izložbu posvećenu odnosima naše zemlje i Svete Stolice

Novosti online

19. 10. 2021. u 21:59

MINISTRI spoljnih poslova Srbije i Vatikana, Nikola Selaković i monsinjor Pol Ričard Galager otvorili su na Pontifikalnom Lateranskom univerzitetu u Rimu izložbu „Srbija i Sveta Stolica 1878–1914“, povodom 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kraljevine SHS i Svete Stolice.

ОДЛИЧНА САРАДЊА СРБИЈЕ И ВАТИКАНА: Селаковић и Галагер у Риму отворили изложбу посвећену односима наше земље и Свете Столице

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Otvaranju izložbe prisustvovali su ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Velike Britanije, Češke, Indonezije, Španije, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Kube, Holandije, Slovenije, Turske, Kameruna, Paname, Grčke i otpravnici poslova Sjedinjenih Američkih Država, Hrvatske,  Rumunije i Albanije kao i brojni diplomatski predstavnici akreditovani pri Svetoj Stolici, protejerej stavrofor Raško Radović, arhijerejski namesnik za Italiju i ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković obraćajući se prisutnima podsetio je da su: "još od Sretenjskog ustava, građani Srbije rimokatoličke veroispovesti uživali puna verska prava i slobode", kao i da je: "saradnja sa Svetom Stolicom bila od velike važnosti kako bi se otvorena pitanja među hrišćanima na ovim prostorima rešila na miran i hrišćanski način“. Selaković je naveo da i danas Srbija i Sveta Stolica razvijaju saradnju zasnovanu na razumevanju, posebno naglasivši da je za našu zemlju od velike važnosti pozicija Svete Stolice u pogledu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Ministar spoljnih poslova Vatikana monsinjor Pol Ričard Galager bio je počastvovan što je imao priliku da otvori izložbu o odnosima Vatikana i Srbije i tom prilikom je istakao da je: „upravo kraj XIX i početak XX veka bio period teških međunarodnih okolnosti, u kojima su se razvijali odnosi Srbije i Vatikana. Ova izložba kroz dokumente i fotografije pokazuje kako su se ti odnosi razvijali“. Upućujući srdačne čestitke autorima izložbe ministar Galager je ukazao na njen značaj za izučavanje istorije međunarodnih odnosa i istakao nadu da će ona inspirisati nove generacije da teže izgradnji društva koje karakteriše međusobna saradnja i stremljenje ka opštem dobru.

Ambasador Srbije pri Svetoj Stolici prof. dr Sima Avramović istakao je značaj odnosa Srbije i Svete stolice. Prof. dr Sima Avramović je zahvalio stručnjacima Državnog arhiva Srbije na uloženom trudu i entuzijazmu koji su pokazali u pripremanju izložbe i kataloga. U svom obraćanju prisutnima najavio je buduću saradnju Državnog arhiva Srbije i vatikanskog arhiva, ocenjujući to kao važan korak ka jasnijem razumevanju prošlih događaja.

Prisutnima se obratio i rektor Pontifikalnog Lateranskog univerziteta Vićenco Buonomo koji je kazao da: „izložba doprinosi sagledavanju fundamentalnih aspekata odnosa Srbije i Svete Stolice“, naglašavajući: „da nam izložba daje priliku da uvidimo da je religija element mira“.

Na izložbi su predstavljena dokumenta i fotografije sa istoimene izložbe koja je 7. oktobra otvorena u Državnom arhivu Srbije. Izabrana arhivska građa svedoči o životu katoličke zajednice u Srbiji, kontinuiranim nastojanjima najistaknutijih vladara i državnika Srbije na uspostavljanju i razvijanju saradnje sa Svetom Stolicom, naporima oko usvajanja Zakona o Konkordatu, diplomatskoj prepisci srpskih zvaničnika sa papama Lavom XIII, Pijem X i Benediktom XV.

Izložbenu postavku prati dvojezični, bogato ilustrovan katalog. Autori izložbe i kataloga su: dr Miroslav Perišić, Jelica Reljić i Aleksandar Marković. Članovi delegacije Državnog arhiva Srbije na otvaranju izložbe bili su: dr Miroslav Perišić, direktor i pomoćnici direktora Jelica Reljić i Zlatibor Marković. Svi posetioci su dobili besplatan primerak kataloga u izdanju Državnog arhiva Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života