SVI SMO POTREBNI JEDNI DRUGIMA: Patrijarh Porfirije u Istočnom Sarajevu razgovarao sa vernicima

S. M.

17. 10. 2021. u 18:16

PATRIJARH srpski Porfirije istakao je tokom boravka u Istočnom sarajevu, da je radostan što je imao priliku za neposredan susret sa ljudima koji žive ovde, kao i u Sarajevu i širom Republike Srpske i BiH, te konstatovao da život na ovim prostorima nije nimalo lagan.

СВИ СМО ПОТРЕБНИ ЈЕДНИ ДРУГИМА: Патријарх Порфирије у Источном Сарајеву разговарао са верницима

Foto: M. Regoje

Patrijarh je istakao da su lični susreti sa braćom u Hristu, sa pravoslavnim vernicima, Srbima na ovim prostorima veliki dar za njega, ali isto tako i susreti sa drugim ljudima koji pripadaju drugim verama i narodima. On je napomenuo da utisci o nekome ili nečemu bez realnog ličnog susreta u najmanju ruku mogu da dovedu do pogrešnih zaključaka o nekome koga nismo upoznali, a često mogu da odvedu na pogrešne puteve kada se govori o međusobnim odnosima.

Nakon sastanka sveštenstva Srpske pravoslavne crkve sa rukovodstvom Istočnog Sarajeva i šest istočnosarajevskih opština, srpski patrijarh je podsetio da je i on poreklom iz ovih krajeva i da je mnogo puta izrekao kakav je njegov odnos i doživljaj prema Republici Srpskoj i ljudima koji tu žive. On je naveo da zna ko su ljudi koji ovde žive i da mu je još iz tih vremena jasno da je malo prostora na kojima žive pravoslavni Srbi a da su toliko organski, neraskidivo duboko povezani sa svojom duhovnošću i svojom verom.

Ukazao je na to da ovde život nije nimalo lak, ni u materijalnom smislu, ni u smislu traganja za sobom, a da ništa manje nije komplikovan ni kada je reč o međuljudskim odnosima između različitih naroda.

– Važno je da bez obzira na spoljašnje okolnosti budete ono što jeste i da idete putem koji je odavno zacrtan i zapisan u naše duhovno biće – istakao je patrijarh Porfirije.

Foto: Novosti

On je dodao da stavljajući po strani zajedničko i lično treba učiniti sve kako bi bili ono što se zove narod pravoslavni, narod srpski pravoslavni. Patrijarh srpski je dodao ni pojedinac ni kao narod ne može reći drugom pojedincu i drugoj zajednici da nisu potrebni, te dodao da onog trenutka kada neko kaže da može sam da je tada degradirao svoje potencijale.

- Svi smo potrebni jedni drugima – dodao je patrijarh Porfirije.

On je rekao da će ovde uvek dolaziti, da je dio ovih prostora i da u svemu tome može se biti ispunjen nadom i osećanjem da nikada nismo sami.

– Svi ste molitveni zadatak za nas sveštenike i molim se za mir među nama, ali i za mir među svim ljudima u Republici Srpskoj, BiH i u čitavom svetu. Taj mir nikada nećemo postići ako ne postignemo mir u sebi. Mir koji je duhovna kategorija i koga ne može biti bez naše molitvene zajednice sa Bogom. Bez molitve, bez Boga i bez truda da živimo kako Bog od nas očekuje ne možemo postići ni minimum mira u svoj duši – istakao je patrijarh Porfirije.

Foto: M. Regoje

Ako se ide putem Jevanđelja onda se ide putem mira u sebi, dodao je srpski patrijarh i blagoslovio narod u Istočnom Sarajevu i čestitao mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu jubilej.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)