PLANIRALI VUČIĆEVU POLITIČKU LIKVIDACIJU: Nekadašnje strukture u MUP pokušavale da u afere uključe šefa države i njegovog brata

E. V. N.

09. 10. 2021. u 09:00

BIVŠE rukovodstvo MUP i neki od načelnika ključnih službi očajnički su pokušavali da u afere "Prisluškivanje" i "Jovanjica" uvuku predsednika Aleksandra Vučića i njegovu porodicu, kako bi ga kriminalizovali i praktično naterali da odstupi s vlasti. Ova operacija vođena je uz veliku podršku jedne zapadne sile i sve je bilo spremno za hapšenje Andreja Vučića i političku likvidaciju najjače političke figure u državi.

ПЛАНИРАЛИ ВУЧИЋЕВУ ПОЛИТИЧКУ ЛИКВИДАЦИЈУ: Некадашње структуре у МУП покушавале да у афере укључе шефа државе и његовог брата

Foto D. Milovanović

Ove podatke o političko-mafijaškoj hobotnici, koja se vezuje za kabinet nekadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića, njegov naslednik Aleksandar Vulin predočio je u petak predsedniku. I to nakon opsežne akcije Sektora unutrašnje kontrole MUP, koja je ispitivala slučajeve prisluškivanja prvog čoveka Srbije i "Jovanjice".

Tom prilikom nekadašnja sekretarka Uprave kriminalističke policije Dijana Hrkalović, načelnik odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodan Milenković i inspektor Dušan Mitić odbili su poligraf, a na detektoru laži bio je i aktuelni direktor policije Vladimir Rebić koji je kazao da nema nikakva saznanja o pomenutim temama?!

Za mnoge u policiji ovakvo ponašanje bilo je više nego indikativno i samo je potkrepilo konkretne podatke koje su prikupili i sklopili mozaik velike zavere koja je mogla do temelja da uzdrma celu državu, a za čije izvođenje su osim paralelnih struktura u MUP bili zaduženi i kriminalci iz grupe Veljka Belivuka, koji je bio na vezi sa Hrkalovićevom.

Političko-bezbednosni triler, čije je ishodište trebalo da bude potpuna eliminacija i kompromitacija Vučića, prema navodima izvora "Novosti", odvijao se u dve ravni. Prvi je bio prisluškivanje predsednika, a drugi afera "Jovanjica".

Foto: MO RS

Konkretno, najpre je organizovano nelegalno špijuniranje predsednika. Zaverenici okupljeni u kabinetu ministra Stefanovića i neki od njegovih najpoverljivijih ljudi, uz obilatu pomoć jedne zapadne obaveštajne službe, upustili su se u prisluškivanje Vučića i posredno njegove porodice.

Kako prenose izvori "Novosti" iz istrage, to su uradili tako što su "na mere" stavili čoveka zaposlenog u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, za koga su znali da je u kontaktu sa predsednikovim bratom Andrejem. To nisu mogli da urade bez obrazloženja, pa su se sudu obratili uz navođenje podataka da je reč o čoveku koji trguje drogom, iako nikada nije počinio nijedno krivično delo?!

Foto Tanjug

Time je pomenuti uposlenik RFZO, kao Vučićev kontakt, ušao u mrežu prisluškivanih, čime su se stekli tehnički uslovi da se nadzire njegova komunikcija sa bratom šefa države, a samim tim i predsednikom. Međutim, posle preslušana 1.882 razgovora, gde nisu imali za šta da se "zakače", jer nije bilo materijala za ucene, morali su da aktiviraju "plan B". I tako se dolazi do slučaja "Jovanjica".

Čuveno hapšenje Predraga Koluvije desilo se 13. novembra 2019. Prema informacijama "Novosti", tadašnji načelnik UKP Dejan Kovačević i njegov imenjak Milenković iz Službe za specijalne istražne metode, navodno, naložili da se proveri da li u mobilnom telefonu suvlasnika "Jovanjice" postoje kontakti pod imenom Andrej ili Aleksandar Vučić.

Koluviji je predočeno da ima tri minuta da pozove "koga treba", računajući da će pozvati brata šefa države, za kojeg tvrdi da ga nikada nije upoznao. To se nije desilo, a potom je načelnik Slobodan Milenković telefonirao šefu obezbeđenja ministra Stefanovića. I to preko zaštićene aplikacije "Skaj"?!

- Indikativno je da je Milenković morao odmah da izvesti bliskog Stefanovićevog čoveka. Očigledno nisu bili zadovoljni razvojem situacije. Videli ste jednu nesvakidašnju scenu, da čovek iz obezbeđenja praktično prekida konferenciju svog nadređenog, kako bi mu saopštio važnu informaciju. Očigledno je da je Stefanović bio više nego zainteresovan za dešavanja oko "Jovanjice" - priča nam sagovornik blizak istrazi.

Tokom istrage utvrđeno je da su neki od funkcionera MUP u više navrata pokušavali da u Koluvijin telefon umetnu poruke, na osnovu kojih bi mogli da iskonstruišu njegovu komunikaciju sa predsednikom ili njegovim bratom. Naime, mobilni telefon suvlasnika "Jovanjice" bio je neprekidno uključen od trenutka hapšenja sve do kraja decembra, iako mu je bio oduzet!

Predrag Koluvija / Foto IPA

- U pet navrata je pomoću takozvanih logova registrovano da je neko ulazio u Koluvijin telefon, a veštak iz Službe za specijalne istražne metode je 6. februara utvrdio da je bilo pokušaja da se uđe i na server, koji se nalazi na imanju u Staroj Pazovi. Kada ništa nisu našli pretragom imenika, poruka, listinga poziva i proverom "Vibera" i "Votsapa", očigledno je da su pokušavali da otključaju server na kojem je Koluvijina zatvorena aplikacija koju je koristilo oko 40 ljudi, ne bi li preko njega umetnuli poruke koje bi mogle da kompromituju predsednika i "dokažu" njegovu vezu sa Koluvijom - objašnjava sagovornik "Novosti".

Zanimljivo je da su sprovedene čak četiri naredbe za dopunsko veštačenje Koluvijinog telefona. U jednom trenutku pojedini policijski funkcioneri su čak dostavili i brojeve telefona predsednika i njegovog brata, kako bi se utvrdilo da li su u kontaktima, ali pod drugim imenima. To govori, kaže naš izvor, da je neko očajnički tragao za podatkom koji bi diskreditovao Vučića i njegovu porodicu. Kompletan materijal prenet je na di-vi-di koji je predat bivšoj šefici analitike UKP Slađani Petrović, koja je važila za Hrkalovićkinu desnu ruku u UKP.

Na meti paralelne strukture u MUP bio je i sin predsednika, Danilo Vučić koga su pokušali da kriminalizuju.

CIA ČUVA ODBEGLOG BEZBEDNjAKA

KOLIKI je upliv stranih centara moći u ovu aferu svedoči i primer bivšeg pripadnika Vojnoobaveštajne agencije (VOA) Srbije Saše Vujisića, zvanog Sova. On se našao na takozvanoj drugoj optužnici za "Jovanjicu", a izbegao je hapšenje bekstvom u SAD 5. decembra 2019. godine. U međuvremenu stižu informacije da je zatražio politički azil, ali i da je navodno pronašao posao u CIA.

U vreme kada je pobegao iz Srbije, Vujisić je bio aktivan pripadnik VOA, a dobio je otkaz jer se "pet dana zaredom nije pojavio na poslu". Inače, na pomenutoj optužnici za "Jovanjicu" našla su se, pored ostalih, i imena aktivnih pripadnika MUP Srbije, BIA i VOA, koji su okrivljeni da su pomagali Predragu Koluviji da organizuje i zaštiti proizvodnju marihuane na svom poljoprivrednom dobru.

DVE KOVERTE

BIVŠI načelnik SSIM Dejan Milenković je 26. decembra preuzeo kompletnu korespondenciju sa Koluvijinog telefona koja je "spakovana" u dva primerka. Jedan je bio za načelnika UKP Dejana Kovačevića, a drugi za ministra Nebojšu Stefanovića.

VULIN: OSTAVKA IM JE BILA CILj

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je u petak da je slučaj "Jovanjica" trebalo da bude zloupotrebljen za diskreditaciju predsednika Aleksandra Vučića i članova njegove porodice.

- Da li će Koluvija biti osuđen ili neće, da li je na njegovoj plantaži proizvedena marihuana, to će odlučiti i time se bavi sud. Mi ovde danas govorimo o tome da su delovi MUP bili spremni da učestvuju u radnjama koje su nespojive za policijace, koji su bili spremni da sve ovo što se dešavalo oko "Jovanjice" zloupotrebe kako bi predsednik Vučić video rođenog brata u zatvoru i da bi podneo ostavku.

Foto: MUP

To je, naveo je Vulin, bio i cilj nelegalnog prisluškivanja:

- Kada to nije prošlo, kada nisu našli ništa što bi moglo da uprlja predsednika Vučića i članove njegove porodice, onda je došla "Jovanjica". U imeniku Koluvije nije bilo ni broja telefona Vučića, a kamoli razgovora. Nikakve veze između Koluvije i bilo kog člana porodice Vučić nije bilo. Koluviji je nuđeno da izmisli kontakte sa Vučićima.

Vulin je, takođe, rekao da je bilo saradnje paralelne strukture u MUP sa zapadnim službama, a sa ciljem da se nađe način da se kompromituje porodica Vučić!

RADOVANOVIĆ: O KONTAKTIMA U SAD: VEZA - SLUČAJ GVANTANAMO

SLUČAJ "Jovanjica" je bio "plan B" paralelne strukture u Upravi kriminalističke policije (UKP). Ovo je u petak izjavio Tomislav Radovanović, načelnik Službe za specijalne istražne metode u Upravi kriminalističke policije MUP Srbije, i pojasnio:

Foto: Printskrin TV Prva

- Slučaj "Jovanjica" ne mogu da odvojim od afere prisluškivanja predsednika Vučića. "Jovanjica" je "plan B" organizovane grupe. Ubeđen sam i tvrdim da je u MUP formirana jedna paralelna struktura sa precizno odabranim ljudima, koji su uspostavili svoju obaveštajnu mrežu kod finansijskih moćnika i tajkuna, kao i kod organizovanih kriminalnih grupa na teritoriji Beograda, a i na teritoriji Srbije, kako bi stvorili obaveštajnu mrežu, čiji cilj je bio prikupljanje podataka o predsedniku Vučiću i užim članovima njegove porodice.

Radovanović je istakao da su te paralelne strukture formirane za vreme ministra Stefanovića:

- Prelomna tačka bila je put ministra Stefanovića u SAD zbog predmeta Gvantanamo koji podrazumeva resocijalizaciju dva lica. On je tada stupio u direktan kontakt sa američkim obaveštajcem.

Kako je naveo, Radovanović je tim sastancima prisustvovao lično.

ANA BRNABIĆ: SUDSTVO DA POBEDI PRITISKE

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je u petak da je uverena da će sudstvo uspeti da se izbori sa slučajevima "Jovanjica" i "klan Veljka Belivuka" bez obzira na užasne pritiske koje trpi. Brnabićeva je ukazala da je u našem društvu prisutno licemerje što se može videti u izveštavanju pojedinih medija o ovim slučajevima.

Foto: Tanjug

- U slučaju Veljka Belivuka, na početku istrage, imate objavljivanje svedočenja glavnoosumnjičenih - Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, i to u trenutku kada su svedočenja pod oznakom poverljivo jer mogu da utiču na istragu.

Ona je rekla da je jedan portal objavio taj dokument i "niz političara su jedva dočekali da komentarišu, da kažu da je potrebno saslušati sve koje su Belivuk i Miljković naveli i da su njih dvojica kredibilni svedoci".

IVICA DAČIĆ: PODRŠKA ZA ISTRAGU

U IME Narodne skupštine dajem apsolutnu podršku istrazi u Ministarstvu unutrašnjih poslova u vezi sa prisluškivanjem predsednika Aleksandra Vučića, kao i za veze sa inostranim centrima moći u cilju montiranog hapšenja Andreja Vučića i rušenja Aleksandra Vučića - rekao je Ivica Dačić, predsednik parlamenta.

Foto Tanjug

On je ocenio da je to dosad nezabeležen primer i pokušaj nasilnog rušenja ustavnog poretka, navodeći da svi koji su u tome učestvovali moraju da odgovaraju:

- Država time pokazuje da niko nije jači od nje.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)