POPOVIĆ I BORISOV: Rusija je uvek bila najbliži prijatelj Srbije

Novosti online

07. 10. 2021. u 14:00

ZASEDANjE 19. Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju održano je danas na Zlatiboru, a sednici su kopredsedavali zamenik predsednika Vlade Rusije Jurij Borisov i Nenad Popović, ministar u Vladi Republike Srbije.

ПОПОВИЋ И БОРИСОВ: Русија је увек била најближи пријатељ Србије

Foto Tanjug

Nakon bilateralnog sastanka delegacija, na zasedanju su razmatrana aktuelna pitanja iz najvažnijih oblasti bilateralne saradnje dve zemlje kao što su trgovina, energetika, poljoprivreda, građevinarstvo i infrastruktura, zdravstvo, odbrana, inovacije, visoke tehnologije i druge.

Ministar Popović istakao je da je Rusija uvek bila najbliži prijatelj Srbije i dodao da se to najbolje vidi sada kada je Srbija, zahvaljujući Rusiji, tokom najveće energetske krize u Evropi, postala tranzitna zemlja za gas koji iz Rusije teče ka Evropskoj uniji.

On je naglasio da je sa Borisovim razgovarao o dopremanju gasa u Republiku Srbiju i da je od ruskog kolege dobio potvrdu da Rusija ima namere da Srbiji obezbedi najbolje uslove po pitanju količine i cene gasa.

- Rusija je pokazala da je njen interes suverena i ekonomski snažna Srbija. To je potvrđeno time što naša zemlja jedina u Evropi proizvodi rusku vakcinu Sputnjik V, a takođe i ulogom tranzitne zemlje za ruski gas koji se doprema u Evropsku uniju - rekao je Popović.

Kako je istakao ministar, obe ove uloge utiču na jačanje pozicije Srbije u međunarodnoj zajednici, kao i na jačanje kapaciteta Srbije da se u budućnosti još uspešnije bori za zaštitu svojih najvažnijih nacionalnih i državnih interesa.

On je istakao važnost daljeg unapređenja ekonomskih odnosa dve zemlje koji će biti zasnovani na strateškim osnovama.

Popović je zahvalio Ruskoj Federaciji i predsedniku Vladimiru Putinu na podršci Republici Srbiji po pitanju Kosova. „Rezolucija 1244 i Ustav Republike Srbije garantuju očuvanje Kosova u granicama Srbije. Čvrsto ćemo se držati ovih dokumenata uz podršku naših ruskih partnera“, rekao je Popović.

On je zaključio da je Srbija vojno neutralna država koja nikada neće postati član NATO pakta.

Zamenik predsednika Vlade Rusije Jurij Borisov istakao je da Srbija i Rusija imaju dinamičnu političku saradnju i da je zasedanje bilo konstruktivno, posebno po pitanju razvoja privrednih i ekonomskih odnosa dve zemlje. „Uspeli smo da obnovimo robnu razmenu i dovedemo je na nivo pre pandemije. Radili smo na završetku gasovoda i obezbeđivanju energetske sigurnosti Srbije, ali i otvaranju novih smerova saradnje, koji će doneti nove prihode Republici Srbiji“, istakao je Borisov i dodao da Srbija i Rusija imaju bratske odnose, te da se raduje daljim planovima za unapređenje odnosa.

BONUS VIDEO:

Otvaranje fabrike u Novom Sadu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)