POVLAČENJE ROSU SA JARINJA I BRNJAKA: Kraj višednevne drame na severu Kosova (FOTO/VIDEO)

D.Zečević

02. 10. 2021. u 08:33 >> 14:26

SPECIJALCI ROSU povukli su se danas nešto pre 16 časova sa Jarinja i Brnjaka.

ПОВЛАЧЕЊЕ РОСУ СА ЈАРИЊА И БРЊАКА: Крај вишедневне драме на северу Косова (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D. Zečević

14:36 Povukli se specijalci ROSU

Reporter "Novosti" javlja da su se specijalci ROSU upravo povukli sa Jarinja nakon što su odbili da to urade zbog, kako tvrde, kamiona na kom je bio istaknut transparent sa natpisom "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština".

14:20 Srbi sklanjaju šatore

Srbi koji su danima blokirali administrativni prelaz Jarinje počeli su da sklanjaju šatore. Pripadnici ROSU se i dalje ne povlače, uprkos tome što je sklonjen kamion zbog kog je došlo do incidenta.

Reporter "Novosti" sa Jarinja javlja da su iz ROSU tražili da se sklone i šatori.

Foto: D. Zečević

Foto: D. Zečević

Nekoliko pripadnika EUleksa nadgleda situaciju.

Foto: D. Zečević

13:45 Povukao se kamion sa transparentom

Foto: D. Zečević

Reporter "Novosti" javlja da je kamion sa transparetnom "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština" pomeren i da se sada čeka reakcija pripadnika ROSU koji su zbog njega odbili da se povuku.

Foto: D. Zečević

13:35 Helikopter KFOR-a nadleće Jarinje

Kako reporter "Novosti" javlja helikopter KFOR-a nadleće administrativni prelaz Jarinje gde je ranije došlo do incidenta kada su pripadnici ROSU odbili da se povuku, kako je juče dogovoreno. Izgovor za odbijanje da napuste položaje na Jarinju je kamion na kom je okačen transparent sa natpisom "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština".

Foto: D. Zečević

Inače, pripadnici ROSU su se još ranije povukli sa administrativnog prelaza Brnjak.

13:03 Sporni kamion je blago pomeren, čeka se reakcija ROSU

12:55 ROSU policija odbija da se povuče

Policija tzv. Kosova vraća se na položaje na "Jarinju".

Kako "Novosti" saznaju, oni su imali razgovore sa predstavnicima KFOR-a, ali je neizvesno da li su išta dogovorili.

Građani i dalje stoje sa kamionima, a petnaestak vojnika KFOR-a koji su bili u patroli se vraćaju.

Situacija na administrativnom prelazu je izuzetno napeta, na ivici incidenta.

Kamion stoji pored puta, ali po svoj prilici, specijalcima smeta natpis "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština".

12:40 Sukob zbog kamiona sa transparentom ZSO

Kako reporter "Novosti" javlja, pripadnici ROSU koji su počeli da se povlače sa administrativnog prelaza stali su i tražili da se pomeri kamion na kom je istaknut transparent sa natpisom "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština".

Kamion za koji ROSU traži da se skloni uopšte nije na putu.

Trenutno 20ak građana čuva kamion, a pripadnici ROSU su preko puta njih sa dugim cevima.

12:19 Pripadnici ROSU se povlače sa Jarinja

Kako reporter "Novosti" javlja pripadnici ROSU su počeli da se povlače sa administrativnog prelaza Jarinje.

12:18 Počelo oslobađanje i druge trake kolovoza

Nekoliko kamiona koji su bili na početku blokade idući od administrativnog prelaza Jarinje oslobodili su i drugu saobraćajnu traku. Pomeraju se i druga vozila koja su bila tu.

Sada se očekuje da se i pripadnici ROSU, kako je juče dogovoreno, povuku sa administrativnog prelaza.

11:43 Spirić: Mi smo ispoštovali dogovor, čekamo da se ROSU povuče

Predstavnik Srpske liste, Aleksandar Spirić koji je na Jarinju ističe da očekuje da se pripadnici ROSU povuku sa administrativnih prelaza, jer je srpska strana ispoštovala dogovor.

- Mi smo ispoštovali dogovor, oslobođena je kolovozna traka, i očekujemo da i pripadnici kosovske policije ispune svoj deo dogovora, odnosno, da se povuku sa prelaza – ističe Spirić i dodaje da su predstavnici Srpske liste sve vreme bili uz svoj narod.

11:14 Todić: KFOR ostaje pri jučerašnjem dogovoru, uprkos tome što ROSU postavlja uslove

Predsednik opštine Leposavić Zoran Todić rekao je za "Novosti" da je ispoštovan jučerašnji dogovor sa predstavnicima KFOR-a i da je oslobođena jedna kolovozna traka.

Todić je, nakon konsultacija sa pripadnicima KFOR-a za "Novosti" rekao da KFOR ostaje pri jučerašnjem dogovoru, da se oslobodi jedna traka, da jedinice KFOR-a zamene pripadnike tzv. kosovske polcije. On je izrazio nadu da će se, kao što je dogovoreno u briselu do 16 časova sve završiti.

- Građani su spremni da se povuku kada se povuku pripadnici tzv. kosovske policije i ja se nadam da će oni ispoštovati dogovor, da će njihovi nadležni iz Prištine biti odgovorni. 

- Drago mi je da svih ovih prethoddnih dana nije bilo incidenata, da se sve završilo mirno i nadam se da će se i ovo tako okončati, jer sam siguran da i pripadnici ROSU koji su danima bili ovde jedva čejaku da odu, kao i građani koji su danima bili ovde da odu svojim kućama i vrate se svakodnevnim obavezama. mesto za rešavanjenj svih ovih pitanja je dijalog Beograda i Prištine u Briselu - rekao je Tadić za "Novosti".

10:44 I na Brnjaku oslobođena jedna saobraćajna traka

Na Brnjaku je sat vremena nakon Jarinja oslobođena jedna saobraćajna traka iz pravca Zubinog Potoka ka tom prelazu. 

Reč je o levoj strani puta iz pravca Zubinog Potoka ka prelazu Brnjak. 

Prethodno je na Jarinju oslobođena jedna traka Ibarske magistrale, uoči planiranog povlačenja specijalnih jedinica Rosu. 

10:40 ROSU i dalje uslovljava 

Pripadnici ROSU koji su danima bili na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak još uvek ne žele da se povuku uprkos tome što je postignut dogovor i prva vozila KFORA - stigla na prelaz.

Kako reporter "Novosti" javlja, kako je ranije bilo dogovoreno, oslobođena je jedna kolovozna traka, a sada ROSU insistira da se oslobodi i druga.

10:10 KFOR patrolira pored barikada

Pripadnici KFOR-a koji su jutros stigli na Jarinje i Brnjak započeli su patrolu na administrativnim prelazima javlja reporter "Novosti".

09:43 Pušten saobraćaj od Leposavića do Jarinja

Reporter "Novosti" na terenu javlja da su upravo iz pravca Leposavića ka centralnoj Srbiji prošli kamion i automobil.

09.20 Rosu tvrdi da ostaje dok se ceo put ne očisti

Vojnici Kfora sa pet vozila su se rasporedili na položaje Rosu na Jarinju, dok je u ovom trenutku na Brnjaku u toku raščišćavanje jedne trake kako bi tim putem mogli da dođu pripadnici Kfora i da se povuku specijalci kosovske policije.

S druge strane, albanski mediji javljaju da su iz Rosu naveli da imaju naređenja da se ne povuku "dok se ceo put ne raščisti", iako su im iz Kfora saopštili da bi trebalo da napuste položaj čim se otvori jedna traka puta.

Shodno dogovoru, pripadnici Rosu trebalo bi danas najkasnije do 16 časova da se povuku, kao i da se blokade uklone.

09:06 Pripadnici Rosu spakovali svoje stvari, čeka se znak za pokret

Pripadnici Rosu su spakovali svoje stvari i opremu u džipove i čekaju znak za pokret.

08:44 Italijanski i poljski pripadnici Kfora zauzeli položaje na Jarinju, čeka se povlačenje Rosu

Kako reporter "Novosti" javlja nekoliko vozila KFOR-a zauzelo je položaje na Jarinju. Očekuje se početak povlačenja pripadnika ROSU.

08:20 KFOR stigao na Jarinje i Brnjak

Kako reporter „Novosti“ javlja, jedna traka je osposobljena za saobraćaj. Na samom administrativnom prelazu su i dalje okupljeni građani koji stoje u grupama pored kolone kamiona koji se nalaze u desnoj kolovoznoj traci.

Na prilaznom putu idući iz pravca Leposavića nalaze se brojna vozila KFOR-a dok su na početku blokade takođe prisutni brojni pripadnici KFOR-a i EULEKS-a. 

Na samom administrativnom prelazu, gde su okupljeni građani koji su danima protestvovali zbog odluke Prištine o tablicama, pristiglo je 20-ak vojnika KFOR-a koji su bili u izvidnici kako bi zauzeli položaj umesto pripadnika (tzv.) kosovske policije.

Na Jarinju su prisutne i brojne novinarske ekipe, politički predstavnici Srba sa Kosmeta, a radnici komunalnog preduzeća prikupljaju otpad.

Zapratite Nportal na Fejsbuku.

BONUS VIDEO: Helikopteri KFOR-a nadleću Jarinje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)