REKTOR MANDIĆ: Treba da slušamo studente

Tanjug

30. 09. 2021. u 17:22

NOVOSADSKI univerzitet ovu školsku godinu započinje slično kao i prethodnu, međutim, sa većim brojem zaraženih građana što pravi dodatne komplikacije kaže rektor Dejan Madić.

РЕКТОР МАНДИЋ: Треба да слушамо студенте

Foto Vlada RS

 - Imamo neko iskustvo od prethodne godine, ono je gorko moram da kažem, svi mi koji želimo našu decu da ostručimo za ono za čega žele da se osposobe, nastava nikada ne može biti u onom obimu kao kada nema epidemioloških mera, odnosno epidemije - kaže rektor i dodaje da Rektorat preporučuje i studentima, kao i osoblju fakulteta da se vakcinišu kako bi zaštitili jedni druge.


Trenutno nema informaciju da li će dekanat Medicinskog fakulteta slediti primer svojih kolega iz Beograda uvođenjem kovid propusnica za studente, saradnike fakultetsko i nastavno osoblje.

 - Treba da slušamo i studente. Zašto bi uvek profesori znali šta je najbolje? Oni su ti koji su konzumenti našeg predavanja i njih treba poslušati i onda možda doneti neko dobro rešenje - naveo je Mandić i naglasio da će tako raditi na Univerzitetu u Novom Sadu u saradnji sa svakim fakultetom posebno i drugim relevantnim saradnicima i da će napraviti sistem koji će najbolje odgovoriti na teške okolnosti.

Fakulteti u Novom Sadu imaju autonomiju odlučivanja kako će organizovati nastavu u skladu sa tim šta su potrebe i studenata, ali i fakulteta, te na nivou Univerziteta nastava će u većini slučajeva početi kombinovano, onlajn, kao i uživo, u zavisnosti od zahteva realizacije pojedinačnih predmeta u nastavi.

Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu brucošima će, uz primenjivanje svih neophodnih epidemioloških mera, omogućiti da nastavu pohađaju uživo i da dolaze na fakultet. Na svih pet demartmana odluka je za prvu godinu fakulteta ista, dok je za starije studente organizovana kombinovana nastava. Departmani će do sutra obavestiti svoje studente o tome na koji naćin će se nastava odvijati, a prodekanka za nastavu profesor Tatjana Pivac kaže da će neće biti puno odstupanja u odnosu na prošlu školsku godinu.

Preporuka ostaje profesorima da, ukoliko imaju manje grupe studenata na svojim predmetima, odluće da li žele da drže nastavu uživo.

Prema njenim rečima, većina nastavnog kadra na ovom fakultetu je vakcinisana i svoje studente neće uslovljavati zelenim propusnicama za ulazak na fakultet, ali da žele da bdu svojim studentima pozitivan primer i omoguće svima što bezbednije okruženje tokom studiranja.

Fakultet tehničkih nauka nastavu počinje u ponedeljak 4. oktobra za brucoše, a naredne nedelje i za sve ostale studente. "Svi će do 18. oktobra nastavu pohađati onlajn, što se na ovom fakultetu pokazalo efikasnim", istiće prodekan za nastavu profesor dr Aleksandar Kupusinac.

Nakon toga će uslediti nova sednica Nastavno-naučnog veća i razmatraće se odluka o tome na koji način će se dalje realizovati nastava, a u odnosu na preporuke resornog ministarstva i aktuelne epidemiološke situacije, U međuvremenu apeluju na vakcinaciju.

BONUS VIDEO:

TRN: Realno, dilema, propusnica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)