DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM: Kriza koju je izazvao Kurti preti da se pretvori u nešto mnogo više

Tanjug

23. 09. 2021. u 09:52

JEDNOSTRANIM nasilnim potezima Prištine u situaciji smo da kriza, koju izaziva premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, preti da se pretvori i u nešto mnogo više, ocenio je jutros direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КИМ: Криза коју је изазвао Курти прети да се претвори у нешто много више

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

On je, gostujući na RTS-u, poručio da stanje treba da se vrati na period pre 20. septembra, pa da se tek onda ide u Brisel i razgovara.

Istakao je da Beograd sve vreme insistira na miru, dijalogu, da se sva otvorena pitanja rešavaju u Briselu, da se poštuju briselski sporazumi, sporazumi o slobodi kretanja dok je, dodaje, Priština sve to odbijala.

Petković je istakao da je važno da svi znamo da će Beograd i predsednik Srbije Aleksandar Vučić insistirati da niko ne može da ponižava Srbiju.

- Tu smo da razgovaramo, da pronalazimo rešenja, ali da neko dovlači silu, da dovlači specijalne jedinice Rosu sa dugim cevima i oklopnim vozilima na sever KiM i tako stvara potpuno novu realnost na terenu koja treba da predstavlja osnov za nekakav razgovor koji Kurti nije hteo da vodi pre samo nekoliko nedelja, to je za nas apsolutno neprihvatljivo - istakao je Petković.

Petković je rekao da je srpski narod miran i odlučan da na Jarinju i Brnjaku sačuva svoj život i pravo na slobodu kretanja jer je to, podseća, osnovno ljudsko pravo.

- Da vas neko napada jer želite da sprovedete Briselski sporazum je nonsens - rekao je Petković.

Naveo je da se bilbordi "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština" nalaze u svih 10 opština u srpskim sredinama na KiM jer je, podseća, formiranje Zajednice srpskih opština ono što je dogovoreno, na šta su potpis stavili i Priština i Evropska unija i Beograd i na šta čekamo već 3.078 dana.

- A sada Aljbin Kurti hapsi naše ljude samo zbog toga jer žele da poštuju Briselski sporazum. Šta to znači, da je ZSO zabranjena reč na KiM...Ppostavlja se pitanje da li će onda Kurti da hapsi i čelnike EU koji govore da je i dalje na snazi Briselski sporazum iz 2013. godine i da je neophodno doći do formiranja ZSO? - upitao je Petković.

Dodao je da se ništa od ovoga što se dešava na KiM ne bi dogodilo da je formirana ZSO koja, kako je rekao, predstavlja "dušu i srce" Briselskog sporazuma.

Naveo je da smo mi ti koji su sve vreme čekali, ispunjavali obaveze iz sporazuma i insistirali na dijalogu.

- A to što sada Kurti govori Beogradu ''povucite vaše mere, pa ćemo mi da povučemo naše'' je pre svega apsolutno protivno sporazumu, jer to nigde ne piše. Drugo, on time hoće da natera Beograd da pristane na njegove mere reciprociteta, što bi značilo da mi priznajemo tzv. Kosovo - rekao je Petković i poručio:

- Da razgovaramo da, ali da nam namećete rešenja, to tako ne može.

Petković je rekao da sporazumi moraju da se poštuju i da moramo da dođemo do rešenja jer, kako je dodao, ne mogu Briselski i svi ostali sporazumi da služe Kurtiju tako da on iz tih sporazuma može da izvlači šta hoće i da se ponaša kako hoće.

- Ili se sporazumi sprovode i poštuju, ili ih nema, nema tu sredine niti mnogo filozofije - naglasio je Petković.

Ocenio je da Kurti sve vreme nastoji da celu priču prebaci na nivo lokalnih Srba kao da je to pitanje između lokalnih Srba i Prištine.

- Ne, ovo je pitanje direktno između Beograda i Prištine i samo u Briselu će se rešavati - istakao je Petković.

Naveo je da su Srbi na KiM uz Srbiju i predsednika Vučića, kao što su Vučić i Srbija uz naš narod na KiM.

- Sramota je da dok taj naš mučenički narod i po hladnim noćima stoji na Jarinju i Brnjaku, braneći pravo na svoj život, ovde iz toplih stanova deo opozicije napada Srpsku listu - rekao je Petković.

Dodao je da je na prelazima sve više naših ljudi, da su noći hladne, ali da ih to ne sprečava da se bore.

- U kontaktu sam sa njima, dajemo im punu podršku i dok se ne reši ova situacija naš narod nema drugi izbor. Izbor i jedina alternativa je da se vratimo na period pre 20. septembra i onda da idemo u Brisel i razgovaramo, a da se naravno pre toga povuče Rosu, jer nema šta da traži u srpskim sredinama, pogotovo na severu KiM - rekao je Petković.

Dodao je da smo jučerašnjim oduzimanjem bilborda na kojima piše "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština" i napadom na Srbina u Suvom Dolu došli do 100. incidenta od početka godina.

- To vam je rezultat politike Aljbina Kurtija - zaključio je Petković.

BONUS VIDEO: Helikopteri KFOR-a nadleću Jarinje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)