NEMA RAZGOVORA DOK NE ODE ROSU: Brisel pokušava da organizuje sastanak, Vučić zahteva da Priština povuče ključni potez

D. Milinković

23. 09. 2021. u 08:00

ALjBIN Kurti želi priznavanje u zamenu za povlačenje mera Prištine i snaga ROSU sa severa Kosova. On priča za ljude koji nisu upućeni i prodaje maglu. Svakakve šibicare i prodavače magle sam u životu video i zato ih prepoznajem na kilometar. Neće biti nikakvih razgovora dok se naoružane snage Prištine ne povuku sa severa.

НЕМА РАЗГОВОРА ДОК НЕ ОДЕ РОСУ: Брисел покушава да организује састанак, Вучић захтева да Приштина повуче кључни потез

Foto AP

Ovo je u sredu poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naveo da je Srbija proglašena krivom za sve situacije od Jarinja do Cetinja, samo zato što postaje sve snažnija i kao primer naveo i 122 teksta u hrvatskim medijima protiv njega.

Da nema nastavka dijaloga dok su u goloruk narod na severu Kosova i Metohije uperene duge cevi i snajperi više puta je ponovljeno, pa i nakon što se i vrh Evropske unije u sredu uključio u rasplet drame koja je počela u ponedeljak ujutru nasilnim upadom specijalnih policijskih jedinica ROSU u srpske sredine.

Evropski šef diplomatije Đozep Borelj i specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak praktično su u neprestanom telefonskom kontaktu sa predsednikom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. Cilj je da se hitno spuste tenzije i eventualno održi sastanak Vučića i Kurtija u Briselu.

- Jednostrane akcije nikada nisu bile rešenje. One vode samo ka bespotrebnim tenzijama i moraju biti povučene - poručio je u sredu Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i pozvao na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.

Vučić je u sredu rekao da "može da ga zove i Sveti Petar", jedino rešenje je - povlačenje ROSU:

- Srbija ovoga puta baš ništa nije uradila. Neću da pristanem na ono što oni hoće. Ponavljam, vratite sve na ono što je bilo pre 20. septembra, pa onda možemo da pričamo. Zovite i NATO, zovite koga god hoćete, ali pristanak Srbije na to da dobijete nećete.

I direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ukazao je da je jedina osoba koja se otvoreno zalaže za destabilizaciju prilika na KiM Kurti, koji "svojim neuračunljivim potezima hoće da sruši teško stečeni mir i stabilnost u regionu".

Situacija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i u sredu je bila napeta. Na Brnjaku je u jednom trenutku sve pretilo da izmakne kontroli kada su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije pokušali na silu da izvuku jednog vozača iz automobila sa KM tablicama, ali su incident sprečili pripadnici Kfora. Građanima okupljenima u blizini administrativnih prelaza u sredu su se priključili i brojni sunarodnici južno od Ibra i iz centralne Srbije.

Srbi se nadaju kompromisu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, ističu da žele mir, ne žele nasilje, ali ni uskraćenu slobodu kretanja. Istovremeno, Priština poručuje da odluka o tablicama nije provokacija, a da su na severu samo pripadnici policije.

I ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da su Srbi sa KiM veoma uporni i tvrdoglavi, da neće odustati i pomeriti se sa barikada:

- Mora se doći do kompromisa, ali kao što je rekao predsednik Vučić, prvo ćete da prestanete, pa ćemo otići u Brisel i razgovarati. Došli su sa dugim cevima, snajperima, automatskim naoružanjem, a dočekali su ih goloruki Srbi. Veoma je opasno. Nije stvar u tome ko ima dužu cev, već hoće li neko da izgubi glavu zbog gluposti Kurtija koji želi da dobije glas više na izborima.

Vulin je kritikovao EU i međunarodnu zajednicu zbog ćutanja na ono što se dešava na severu KiM i uputio jasno upozorenje:

- Nemojte nasiljem da se obračunavate sa Srbima na KiM, oni nisu sami.

Da Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje Srba sa KiM poručuje i predsednik parlamenta Ivica Dačić:

- Oni žele da vide kako će se reagovati na primenu sile i da li će im to proći. Siguran sam da u njihovim glavama ima još mnogo mogućih akcija i incidenata koje mogu da učine. Predsednik Vučić je bio jasan: Kfor, odnosno NATO, imaju obavezu da garantuje bezbednost u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN. Javno ih upozoravamo da je ovo izazivanje, ne regionalne, nego nove svetske krize.

RUSIJA: POVUĆI POLICIJU SA SEVERA

MSP Rusije izrazio je zabrinutost zbog zaoštravanja situacije na KiM, ocenjujući da su postupci privremenih prištinskih institucija provokacija čiji je cilj proterivanje Srba iz autonomne pokrajine.

- Veoma smo uznemireni zaoštravanjem situacije u severnim regionima srpske autonomne pokrajine Kosovo. U suštini, reč je o pokušaju lokalnih Albanaca da zauzmu područja pokrajine naseljena Srbima i da tamo uspostave svoju kontrolu - navodi MSP Rusije i poziva vlasti u Prištini da hitno povuku policijske jedinice iz severnih delova pokrajine, zaustave sabotaže i ozbiljno se posvete zadacima rešavanja situacije.

U POLICIJI ZBOG BILBORDA

KOSOVSKA policija privela je u sredu trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord sa natpisom "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština". Pripadnici KPS skinuli su bilbord, a mladiće odveli u stanicu, gde su morali da napišu izjave, a potom su pušteni. Privedenima je poručeno da će "svakoga ko postavlja ovakve natpise na bilborde uhapsiti jer je reč o provokaciji".

- Kakvo je to krivično delo zalagati se za formiranje ZSO, što je obaveza preuzeta Briselskim sporazumom iz 2013? - ističe direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je zatražio i odgovor da li je ZSO postala zabranjena reč na KiM i hoće li Priština hapsiti i čelnike EU koji su takođe stavili potpis na Briselski sporazum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (10)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!