PRIŠTINA SRBIMA SKIDA TABLICE?! Opasna destabilizacija prilika na Kosovu i Metohiji uoči dolaska izaslanika Evropske unije

D. Zečević / S. Rovčanin Tomković

20. 09. 2021. u 07:05

PRIVREMENE institucije na Kosovu i Metohiji danas će najverovatnije početi da ometaju kretanje Srba tako što će skidati srpske registarske tablice sa automobila i insistirati na postavljanju privremenih, sa takozvanim kosovskim oznakama.

ПРИШТИНА СРБИМА  СКИДА ТАБЛИЦЕ?! Опасна дестабилизација прилика на Косову и Метохији уочи доласка изасланика Европске уније

RAMPA Administrativni prelaz Jarinje, Foto Kosovo onlajn

Ovu bojazan izneo je juče po podne direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i dodao da je jedini cilj ovakvih neuračunljivih akcija tzv. premijera Aljbina Kurtija da izazove provokacije i opasnu destabilizaciju prilika na prostoru Kosova i Metohije, te time direktno ugrozi mir i stabilnost.

- Svi treba da znaju da je Kurti čovek koji želi da izazove incidente po svaku cenu, što će stvoriti potpuni zastoj života na severu KiM, koji će trajati sve dok se ne prekine neopravdan napad i ugnjetavanje srpskog naroda - istakao je Petković i dodao da je u pitanju kršenje Briselskog sporazuma.

Prethodno su građani primetili da se na administrativnim prelazima postavljaju montažni kontejneri, koji će, kako se sumnja, služiti za zamenu tablica i naplatu osiguranja za sve koji žele da pređu. Ovaj sled događaja zapravo je samo nastavak retorike Kurtija koji već danima najavljuje da će uvesti tzv. mere reciprociteta. U jeku ove nove krize u najavi, u Beograd danas dolazi specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Razjašnjenje Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić, Foto Instagram

Iako je njegova izjava uoči dolaska "da je u pitanju regularna poseta u cilju razgovora sa liderima o tome kako dalje napredovati u procesu dijaloga", fascikla sa temama o kojima će se pričati je "debela". A, među njima i Lajčakova nedavna poruka iz Prištine da "mu je mandat takav da treba da se završi punim međunarodnim priznavanjem Kosova i uspostavljanjem kontrole na celoj teritoriji".

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je juče "da bi Srbija trebalo energično ga ga upozori da odustane od izjava kojima motiviše i ohrabruje Prištinu da nastavi sa jednostranim potezima".

- Ne znamo ko mu je dao takav mandat - istakao je Drecun.

- Cilj posete je i priprema dijaloga na najvišem nivou. Bez rasvetljavanja sudbine nestalih i otvaranja arhiva OVK, ne može biti pomaka u celom procesu. Uprkos tome što tvrde da OVK nije bila čvrsto strukturisana organizacija, jasno je da je funkcionisala kao klasična paravojna formacija i da je kao takva vodila evidenciju šta su radili njeni pripadnici. Postoji dokumentacija i mi smo došli do jednog dela - identifikaciona dokumenta, dozvole o kretanju, naređenja... Imali smo čak dokument iz operativne zone Dukađin, koji je imao i rukom pisan dodatak o likvidacijama Albanaca koje su smatrali kolaboracionistima.

KONTEJNERI Priprema za naplatu taksa, Foto Kosovo onlajn

Prema planu, Lajčak će se u Beogradu prvog dana posete sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a verovatno će razgovarati i o stavovima premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija, sa kojim se Lajčak dva puta sastajao tokom prošlonedeljne posete Prištini.

Pretnje Kurtija koje je izneo  protekle nedelje posle sastanka lidera sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel počele su da se ostvaruju. Prema saznanjima "Novosti", sem na oznake kosovske državnosti na registarskim tablicama, Kurti je "ciljao" i na lične karte, pasoše, fakultetske diplome svih koji žive na KiM...

HITNO OSLOBODITI TODOSIJEVIĆA

JEDNA od tema na kojima će naša strana insistirati, što je više puta pomenuo i Vučić jeste da se razreši zavrzlama oko Ivana Todosijevića, poslanika Srpske liste u kosovskom parlamentu. On je osuđen na dve godine zatvora, zbog izjave da je "povod za bombardovanje Srbije izmišljena humanitarna katastrofa - tzv. Račak".

Advokat Nebojša Vlajić uputio je Vrhovnom sudu Kosova zahtev za zaštitu zakonitosti protiv presude.

- Očekujem da se zahtev što pre uzme u razmatranje i donese jedina pravična i pravedna presuda, a to je oslobađajuća. Jer, ono za šta je Todosijević osuđen nije krivično delo - kazao je "Novostima" Vlajić.

Inače, ni u jednom sudu, pa ni u Hagu, nije doneta presuda za Račak, koji se smatra antiterorističkom akcijom policije protiv tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, iako ju je američki diplomata označio kao napad na civile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati