UMESTO DA GA VRATE SPC - MANASTIR DRŽAVNI: Svetinja na Cetinju sačuvana od Komita i CPC, ali nije upisana na Mitropoliju crnogorsko-primorsku

V. K.

16. 09. 2021. u 09:00

VLADA Zdravka Krivokapića upisala je Cetinjski manastir kao vlasništvo države, ali je to samo Pirova pobeda nad komitama, nakon njihovog zahteva Skupštini Cetinja da se ova svetinja "vrati" pod okrilje tzv. Crnogorske pravoslavne crkve.

УМЕСТО ДА ГА ВРАТЕ СПЦ - МАНАСТИР ДРЖАВНИ: Светиња на Цетињу сачувана од Комита и ЦПЦ, али није уписана на Митрополију црногорско-приморску

Foto Dragan Milovanović

Odlukom Vlade, Uprava za katastar i državnu imovinu upisala je Cetinjski manastir kao državno vlasništvo! S druge strane, ostao je zbunjeni narod koji je samo pre godinu dana kroz litije iskazivao svoj revolt i bio upravo protiv toga da država bude vlasnik verskih objekata!

Jovan Markuš, publicista, istraživač istorije naše Crkve i nekadašnji predsednik Opštine Cetinje, ustupio je "Novostima" dokaz da je vlasnik Cetinjskog manastira od osnivanja 1484. godine, pa do danas - Uprava Cetinjskog manastira, odnosno Mitropolija crnogorsko-primorska.

- Ovo je dokument iz komunističkog vremena, od 3. juna 1961. godine, u kome jasno piše da je vlasnik Uprava Cetinjskog manastira. Ovo je dokument Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore i potpisao ga je tadašnji direktor, rođeni Cetinjanin, pokojni Veljko Šunja Đurić, tako da su svi oni koji su tvrdili drugačije, obmanjivali i lagali građane - kaže Markuš za naš list i dodaje da Skupština Cetinja iz svega navedenog ne može odlučivati o tuđoj imovini.

Foto Jovan Markuš

Dokument iz 1961. u kome je Uprava manastira upisana kao vlasnik

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj podsećaju da je, u novije vreme, po prvoj evidenciji katastra za opštinu Cetinje iz 1958. godine, manastir bio upisan "na Dobro Pravoslavne Crkve - Cetinjska Mitropolija", a formiranjem katastra nepokretnosti 1976. godine upisuje se na Manastir Svetog Petra, kako se vidi i danas na osnovu rešenja Komisije za izlaganje i utvrđivanje stvarnih prava na nepokretnostima iz 1996.

Foto Arhiva VN

Jovan Markuš

- Do zabune koja je nastala poslednjih petnaestak godina, došlo je zbog rešenja Područne jedinice Cetinje, Uprave za nekretnine Crne Gore iz novembra 2005. godine da se na celokupnom gradsko-građevinskom zemljištu u KO Cetinje i upiše državna svojina prestonice Cetinja sa pravom korišćenja postojećih i stvarnih titulara svojine. Dakle, svojina prestonice je upisana na sve nepokretnosti, uključujući privatne, a svi stvarni vlasnici, ne samo manastir, jednim su potezom, bez vođenja posebnih postupaka, postali samo korisnici svoje sopstvene imovine - pojašnjava za "Novosti" koordinator Pravnog saveta Mitropolije, protojerej Igor Balaban, dodajući da je Ustavni sud Crne Gore odredbe Zakona o građevinskom zemljištu (u međuvremenu potpuno prestao da važi) na osnovu kojih je ovakav upis izvršen proglasio neustavnima i stavio ih van snage, ali Uprava za nekretnine, začudo, u katastru nije vratila pređašnje stanje jednim rešenjem, onako kako ga je prethodno promenila, već je to činila i dan-danas čini, isključivo po zahtevu pojedinačnih vlasnika. Mnogi naši sugrađani su, sudeći po katastarskim upisima, i danas samo korisnici svoje imovine.

Zamešateljstvo iz 2005. zbog neustavne izmene propisa o vlasništvu nekretnina

Pravni zastupnici Mitropolije CP kažu da je Mitropolija odavno tražila da se taj neustavi upis svojine prestonice briše iz katastra, ali se to nije rešilo zbog odugovlačenja tih organa.

Foto Arhiva VN

Igor Balaban

- Nadamo se da će Uprava za katastar i državnu imovinu u narednom periodu postupati savesno i doneti zakonito rešenje po zahtevu Mitropolije. Tim pre što je postojeći upis prava svojine, pored toga što je uknjižen na osnovu neustavnih odredbi, još i u suprotnosti sa nizom važećih zakona - zaključuje Balaban.

SASLUŠANjA

ODBOR za bezbednost i odbranu Crne Gore obaviće 22. septembra kontrolno saslušanje čelnika bezbednosnog sektora, povodom postupanja njegovih pripadnika u događajima na Cetinju tokom ustoličenja mitropolita Joanikija. Najavljeno je saslušanje potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i ministarke odbrane Olivere Injac.

 

HAPŠENjA U PRESTONICI

UPRAVA policije Crne Gore saopštila je da je identifikovala i uhapsila osobu, koja je prema snimku TV CG, učestovala u incidentima ekstremista 5. septembra na dan ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, držala u ruci Molotovljev koktel. Cetinjsko tužilaštvo formiralo je krivični predmet protiv Miloša Vasiljevića, kojeg sumnjiče zbog ugrožavanja sigurnosti potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, a tužilaštvo traži prekršajni nalog protiv još tri osobe zbog istog incidenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri