OBAVEZUJUĆI PRAVILNIK ZA JAVNE SERVISE: Stigao predlog evroparlamentaraca o izbornim pravilima

S.S.R.

07. 09. 2021. u 21:49

EVROPARLAMENTARCI koji su posredovali međurstranačkim dijalogom partija vlasti i opozicije o izbornim uslovima napravili su nacrt sporazuma na osnovu dosadašnjih rundi dijaloga, saznaju “NovostI”.

ОБАВЕЗУЈУЋИ ПРАВИЛНИК ЗА ЈАВНЕ СЕРВИСЕ: Стигао предлог европарламентараца о изборним правилима

Foto: D. Novković

U nezvaničnom tekstu, na koji sve strane imaju rok da pošalju amandmane do 12. septembra, kako bi se na narednom sastanku 17. i 18. septembra u Beogradu došlo do konačnog teksta navodi se da “mediji u Srbiji treba da informišu građane o izbornim programima političkih partija na adekvatan način, da tarife za političko oglašavanje moraju da objave pre početka izborne kampanje, da je javni medijski servis dužan da svima, pod jednakim uslovima, obezvedi vremenske intervale za oglašavanje, da svi emiteri moraju slobodno, istiniti i blagovremeno da obaveštavaju javnost id auravnoteženo predstavljaju stavove, što je posebno bitno tokom izbornog procesa”.

A, da bi se ovo postiglo, evroparlamentarci predlažu da se usvoji obavezujući pravilnik za RTS i RTV radi boljeg regulisanja izborne kampanje. Nudi se i opcija da se osnuje privremeno nadzorno telo za kontrolu da li se pravilnik primenjuje, gde će biti predstavnici REM kao i oni koje predlože učesnici partija u međustranačkom dijalogu.

Predlažu da se na RTS i RTV uvede model takozvanog “distributivnog ključa” tokom kampanje koji bi podrazumevao da se i predstavnicima opozicije da vreme da iznesu stavove u informativnim emisijama, a posebno u vezi sa stavovima Vlade.

Takođe, predlažu i razmatranje mogućnosti da se “nezavisnim medijima i organizacijama omogući redovno emitovanje programa na nacionalnoj javnoj frekvenciji”.

Drugi deo sporazuma odnosi se na “integritet izbornog procesa”. Kako je navedeno, treba preduzeti mere za poboljšanje rada biračkih odbora i veću transparentnost registracije birača, razmotri sastav RIK kako bi se omogućilo da u ovo telo uđu i predstavnici neparlamentarnihstranaka i da oni budu privremeni članovi RIK-a. Jedan od predloga je i da se smanje maksimalni iznosi donacija za stranke i da se finansijski izveštaji o troškovima novca u kampanji podnese pre izbornog dana.

Inače, protekle nedelje “Novosti” su objavile da je spreman i predlog sporazuma u koloseku dijaloga koji se vodio bez prisustva stranava. Ovde je navedeno da izbori na tri nivoa, predsedničkom, parlamentarnom i beogradskom nivou treba da se održe 3. aprila, da državni funkcioneri koji su ujedno i kandidati za predsednika i poslanike ne smeju da otvaraju puteve i fabrike, ili učestvuju u bilo kakvim ceremonijama vezanim za infrastrukturne radove sedam dana pred izbore, da se broj potpisa za izlazak manjinskih stranaka smanji sa 10.000 na 5.000, da mediji budu objektivni...

Posle završetka oba koloseka dijaloga znaće se da li će svi učestvovovati na izborima ili će deo stranaka bojkotovati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna