PREŠAO VIŠE OD 20.000 KILOMETARA ZA DEVET DANA! Selaković na afričko-azijskoj turneji prešpartao pola zemljine kugle

S. S. R.

27. 08. 2021. u 21:34

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković obišao je u prethodne dve nedelje, tokom azijsko-afričke diplomatske turneje, devet država za devet dana i putovao avionom i helikopterom 20.434 kilometra, što je polovina obima Zemljine kugle.

ПРЕШАО ВИШЕ ОД 20.000 КИЛОМЕТАРА ЗА ДЕВЕТ ДАНА! Селаковић на афричко-азијској турнеји прешпартао пола земљине кугле

Foto Tanjug

On se u Libanu, Keniji, Zimbabveu, Zambiji, Angoli, Namibiji, Kongu, Egiptu i Jordanu sastao sa četiri predsednika, osam šefova diplomatije i uručio ukupnu donaciju naše zemlje od 200.000 vakcina protiv virusa korona. Domaćine je pozvao da budu deo obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih u oktobru u Beogradu, razgovarao o teritorijalnom integritetu naše zemlje i jačanju saradnje.

Selakovićevi saradnici napravili su mapu po kojoj je ministar iz Beograda krenuo za Bejrut, a zatim išao putanjom Nakura - Mardž Ujun - Bejrut - Kairo - Najrobi - Harare - Lusaka - Luanda - Vindhuk - Kinšasa - Kairo - Aman - Istanbul i nazad Beograd.

U znaku dobrog i tradicionalnog prijateljstva, Selaković se, osim donacije vakcina, dogovorio i o isporuci hrane iz Srbije.

On se u Kairu sastao da sinom prvog egipatskog predsednika Gamal Abdela Nasera, Abdelhakimom Gamalom Abdelom Naserom, kojem je rekao da će podneti inicijativu da se jedna ulica u srpskoj prestonici nazove po Naseru senioru.

Sumirajući posetu, Selaković je naveo da je dobio jasne poruke prijateljstva i podršku nacionalnom interesu Srbije, pogotovo u vezi sa Kosovom i Metohijom, a da su domaćini posebno bili zahvalni zbog poklonjenih vakcina, što je dodatno učvrstilo tradicionalno dobre veze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)