I PORED žestokih kritika što gleda blagonaklono na zahteve pojedinih stranaka da se na sledećem popisu uvede i nacionalna pripadnost "Vojvođanin", ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić ne odustaje od daljih razgovora na ovu temu, poručuje da se ljudima mora dozvoliti da slobodno iskažu svoj identitet, a one koji je napadaju nadmeno naziva - neznalicama.

milovan

24.08.2021. 10:07

Ali ja hocu biti Sremac,a ne vojvodjanin. A moj sin hoce biti Bacvanin,a ne vojvodjanin. I sta sada. zar ja nemam pravo da se izjasnim kako hocu.???

Bender

24.08.2021. 11:17

Onda treba uvesti i Banaćanin, Sremac, Bačanin, Novosadjanin, Mačvanin, Šumadinac, Braničevac, Topličanin, itd. "Ljudima se mora dozvoliti da slobodno iskažu svoj identitet"

Vlado Pljevlja

24.08.2021. 11:31

Kad su u pitanju BiH, Srbija, Hrvatska i Crna Gora, pitanje "nacionalnost", prilikom popisa stanovništva bi podhitno trebalo zamijenili pitanjem "teritorijalno porijeklo".To je je jedan od boljih načina da se trajnije obezbijedi "mir u ovim kućama".

Kalesu

24.08.2021. 11:33

Šta je sledeće, Bačvanin, Sremac, Banaćanin... Dokle više rasparčavanja, svako bi danas da bude nacija. Umesto da se okupljamo oko jedine nam države Srbije, svako bi da bude nekakva vlast na svom bunjištu. I, kako ja da se izjasnim, po toj njihovoj filozofiji, kad sam dete mešovitog braka pripadnika jedne nacije i jedne nacionalne manjine, što uopšte nije retkost u Vojvodini!?

Mare

24.08.2021. 11:51

Pa šta ako si vojvodjanin? I ja sam hercegovac, ima i bosanaca, i šumadinaca i mačvanina ima i crnogoraca jedno nam je isto tj sve su to sinonimi za srbina . stop podeli stop rascepljavanja srba i srbije. Можемо писати и ћирилицу и српску латиницу немења ствар. САМО СЛОГА СРБИНА СПАШАВА. ?%СРБИН У ❤️

seljak

24.08.2021. 12:23

На референдум, ако треба. Мада је то куцање на отворена врата. И до сада су се људи могли изјашњавати, како хоће. На задњем попису је било и џедаја...

PetarS

24.08.2021. 13:23

Cak i da se o tome razmisli ozbiljno, postavlja se pitanje koji je KRITERIJUM za proglasenje Nacije. Istorijski jedan od glavnih kriterijuma je bio govor ISTIM jezikom (uz razlicite DIJALEKTE). Ako se taj kriterijum ignorise, po toj logici se moze uvesti na popisu i opcija Nacija "Bloka 45" (NBG)! I upravo to je oo sto prof. Jordan Peterson naziva "Socijalnim Kontruktima". To su izmisljeni drustrveni kategorije koji su kod nas zapoceti 1912, a svoju expanziju na zasedanju AVNOJA 1943! Iz te Ideologije se crpe ideje i G. Comic i N.Canka! Iz iste te Ideoloske kuhinje se ponavlja da su Nacije nastale u 19 veku. MEdjutim ne objasnjavaju kako se onda Srbi pominju u Turskim popisima iz 15 veka!

Nikola

24.08.2021. 13:26

Prema tome što je dala kao primer onda svi na teritoriji Srbije treba da se izjasne kao srbin a poreklo albanac, bošnjak... Vojvodjanin je geografska a ne nacionalna odrednica dakle ni po tom osnovu ne može da postoji tako nešto

kapetan Dragan

24.08.2021. 13:31

Pa kad bi se svi dijelili po regijama, bili bi kao leopard. Sta ako Sumadija zatrazi teritorijalnost, Pomoravlje, Raska, Sandzak,...Neka raspise referendum, pa da vidi rezultat. Ovo je samo "iskakanje u javnost"

Dragance

24.08.2021. 14:59

Srbin je Srbin, Madjar je Madjar. Nemoze da bude Madjar srpskog porekla. To je glupost. Sta smeta da bude Srbin drzavljanin Madjarske i Madjar drzavljanin Srbije. Ako neki Madjar se oseca Srbin, ondah je Srbin. Nacionalna pripadnost je osecaj, nemoramo da brojimo krvna zrnca. Madjar srpskog porekla je ludilo. Sve to ima smisla samo ako se ukine pravo na dvojno drzavljanstvo, pa ako si drzavljanin Srbije budes Srbin i t.d. Inace, ima tu malo i istine kod madjara. Nije da nisu bar pola njih srpskog ili slovackog porekla. :)

Ivan Zgrozeni

24.08.2021. 18:05

Re: Dragance. Madjar moze biti srpskog porekla. Ima ih mnogo. Do 1863. u Madjarskoj je zvanicni jezik bio latinski. Onda proglasavaju jedinstvenu I nedeljivu madjarsku naciju I uvode madjarski I nemacki kao obavezne jezike u skoli za ostale narode. Srbe ne priznaju za narod. Madjarizuju toponime. 1894. donose Zakon o braku I vodjenju maticnih knjiga. Prethodno je Madjarska akademija nauka pripremila prevode srpskih, slovackih, ceskih... imena. Tako je moj otac Bozidar postao Silvester, strict Zlatomir Aurel a tetka Nadezda Esperanca. Baba Djordja Balasevica "Madjarica Ilona" je u stvari bila Srpkinja Lenka. Po tom Zakonu koji se primenjivao do jula 1921. Dordje Balasevica bi bio Djerdj Balaz. Jel' vam sada jasno? Neverovatno je da glavnu rec vode tipovi koji nemaju pojma o istoriji i problemima Srba koji su osnovali Maticu srpsku a ne Maticu vojvodjansku I Srpsko narodno pozoriste a ne Vojvodjansko narodno pozoriste i to u Budimpesti. Zar te dve cinjenice ne govore dovoljno o tome ko smo bili i sta jesmo?

Nikola

24.08.2021. 20:39

Tako je i copavi bravar(Tito)nadenuo veliko M muslimanima van pravopisa cinioca Jugoslavije. Daleko bilo da imam nesto protiv tih ljudi,vere,nacije...Imam pregrst prijatelja medju njima,dva bracna para su mi kucni prijatelji. Elem,isti taj Schloser(na Nemackom bravar),davao je punu autonomiju svima,manjinama a zatirao nacije. Isto tako svaka takva radnja je dovela do raspada Jugoslavije. Koliko covek treba biti glup da ne bi shvatio o cemu se ovde zapravo radi?!?

naranca

25.08.2021. 13:03

@ivanzgrozeni Nikada nigde osim u Rimu i Vatikanu Latinski nije bio sluzbeni jezik!!!!!!!Hahahahaha. U to vreme sluzbeni jezik je bio Madjarski i u Madjarskoj i na teritoriji koja se sada zove Hrvatska .I to jedno 200-300 godina.

naranca

25.08.2021. 13:23

@kapetndragan Nije to ''uskakanje u javnost'' to je ugrozavanje nacionalne bezbednosti REPUBLIKE SRBIJE........A i kad bi nas pocepali u atome opet bi te atome zvali ''Velika Srbija'' :) Bolje bi bilo da da ju nezamisnost mnogobrojnim nacijama na njihovim teritorijama. Npr Dubrovacka Republika je postojala 200 godina pre te npr Hrvatske.

Miki

25.08.2021. 16:17

Zna ona šta radi,niti je glupa niti neobrazovana. Krajnji cilj je odvajanje Vojvodine,ali pošto to ne može odmah,izazvalo bi buru negodovanja,onda idemo ka to cilju sitnim koracima a prvi je jedno simbolično "Vojvodjanin" u popisu.Slede prava,proširenje autonomije...do konačnog cilja.Ne plašim se ovih što to javno izražavaju već onih koji ćute i ispod žita rade na ovome.Valjda naša vlast zna šta radi.