ALBANSKI TERORISTI HOĆE NA SLOBODU: Uputili hitan zahtev sudu u Hagu, nude i novac za kauciju

Novosti online

16. 08. 2021. u 15:21

ODBRANA predsednika i potpredsednika tzv. Udruženja veterana OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, optuženih za zastrašivanje svedoka, zatražila je njihovo hitno puštanje na slobodu, tvrdeći da nema razloga da i dalje budu u pritvoru u Hagu.

АЛБАНСКИ ТЕРОРИСТИ ХОЋЕ НА СЛОБОДУ: Упутили хитан захтев суду у Хагу, нуде и новац за кауцију

Foto: Foto/Arhiva Novosti/Jutjub/RTV Dukagjini/Oxygen

Branioci Haradinaja čak nude kauciju za njegovu odbranu sa slobode, ali ne preciziraju iznos kaucije u podnesku koji je objavljen na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.

Sa druge strane, Specijalizovano tužilaštvo traži od suda da im pritvor produži zbog nekoliko rizika: opasnost od bekstva, da ne bi ometali postupak i da ne bi činili nova krivična dela.

Branioci Haradijana i Gucatija odbacili su sve tvrdnje tužilaštva, navodeći svoje kontraargumente, u kojima tvrde da pomenutih rizika nema, pored ostalog i jer su svi dokazi do sada već obelodanjeni.

Odluku o daljem pritvoru doneće sudsko veće koje će suditi Haradinaju i Gucatiju.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru u Hagu od hapšenja 25. septembra 2020. na Kosovu.

Optuženi su za nepoštovanje suda, ometanje postupaka i rada tužilaštva obelodanjivanjem identiteta svedoka u procesima koji se vode tom sudu.

Pripremno ročište pred početak suđenja zakazano je za 1. i 2. septembar pred sudskim većem Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

U odluci tročlanog sudskog veća, povodom priprema za suđenje, tužilaštvu i odbrani optuženih dati su nalozi koje treba da ispune do 23. avgusta, odnosno do 27. avgusta.

Tročlanim sudskim većem predsedavaće sudija Čarls Smit III, a pored njega u veću će biti i sudije Kristof Bart i Ženel Metro , dok je za rezervnog sudiju imenovan Fergal Gajinor, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.

Gucatiju i Haradinaju će početak suđenja biti naknadno zakazan.

Prvo koje će početi pred ovim sudom je suđenje Saljihu Mustafi zakazano za 15. septembar.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja