NOVI INCIDENT NA KOSOVU: Grafiti prema spomen ploči knezu Lazaru (FOTO)

D. Z.

05. 08. 2021. u 15:33

U OPŠTINI Ranilug, u selu Prilepac, rodnom mestu srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića ispisani su grafiti „UČK“, „Kosovo je Albanija“, „Adem Jašari“.

НОВИ ИНЦИДЕНТ НА КОСОВУ: Графити према спомен плочи кнезу Лазару (ФОТО)

Foto: KKiM

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju grafiti su ispisani na mestu koje vodi ka spomen ploči knezu Lazaru, a ovo znamenje su huligani lomili već nekoliko puta pa je meštani postavljaju samo uoči obeležavanja Vidovdana i isti dan je skidaju i sklanjaju.

- Jasno je da ovo spomen mesto ima veliki istorijski i emotivni značaj za Srbe na Kosovu i Metohiji, te ovakvo skrnavljenje od strane albanskih ekstremista šalje jasnu poruku verske i nacionalne mržnje i nepoštovanja srpskih svetih mesta. Poštovanje verskih objekata i mesta znamenja jednog naroda civilizacijska su tekovina i preduslov toleranciji i mirnom suživotu - ističu iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju i opominju da su se incidenti, među kojima su brojni slučajevi ispisivanja grafita koji slave ovu terorističku organizaciju intenzivirali ove godine, na šta Kancelarija za Kosovo i Metohiju uporno ukazuje, a o istima obaveštava i sve međunarodne organizacije koje deluju na terenu, kao i zvaničnike u Briselu.

- Neophodno je da sve međunarodne organizacije, koje su u obavezi da osiguraju bezbednost srpskog naroda na KiM, pojačaju svoje prisustvo, posebno u mešovitim sredinama kako bi se ovakvim provokacijama stalo na put, a srpskom narodu omogućio miran život - dodaju iz Kancelarije za KiM. Inače, slučaj je prijavljen policiji i Kancelarija za Kosovo i Metohiju traži da se počinioci ovog ekstremističkog čina, ali i drugih incidenata usmerenih prema srpskom narodu i svetinjama u pokrajini uhapse i adekvatno sankcionišu, jer politikom nekažnjavanja daju vetar u leđa svim ekstremistima da seju rasnu i versku mržnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života