KAMPANJA POČINJE NAJRANIJE OD JOVANJDANA: Kada bi mogla da počne predizborna utakmica uoči glasanja o čijim se uslovima raspravlja

D. MILINKOVIĆ

04. 08. 2021. u 09:42

KAMPANjA za parlamentarne izbore narednog proleća najranije bi mogla da startuje na Jovanjdan, 20. januara, pod uslovom da se glasanje "zakaže" za 20. mart i da se ide na zakonski maksimum dvomesečne izborne trke.

КАМПАЊА ПОЧИЊЕ НАЈРАНИЈЕ ОД ЈОВАЊДАНА: Када би могла да почне предизборна утакмица уочи гласања о чијим се условима расправља

Predstavnici Dveri, Zavetnika i DjB dolaze na sastanak u Skupštinu

Osim 20. marta, "u igri" za vanredne parlamentarne izbore su i 27. mart i 3. april. Kada će se ići na birališta, zavisiće od odluke da li će u istom danu biti održani izbori na svim nivoima ili će se razdvojiti termini glasanja.

Ukoliko se bude išlo na objedinjavanje izbora, što je opcija kojoj se trenutno više naginje, onda zakonski rokovi nalažu da to bude 3. aprila. Naime, izbori za predsednika Republike moraju biti raspisani 90 dana od isteka mandata šefa države, što "pada" 3. marta (Vučić je položio zakletvu 31. maja 2017), a predsednička kampanja ne sme biti kraća od 30 dana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da su termini izbora koji se pominju u skladu sa Ustavom i zakonom. On je naglasio da datum glasanja ne zavisi od odluka stranaca, tajkunskih političkih stranaka ili dogovora, već isključivo od Ustava i zakona.

Vučić, koji je u ponedeljak učestvovao na međustranačkom dijalogu bez prisustva posrednika iz EU, rekao je da je razgovor bio otvoren i racionalan, da je saslušao sve primedbe predstavnika opozicionih stranaka i da veruje da će se stići do dobrih rezultata. Na pitanje da li je postignut neki konkretan dogovor i da li će to rešenje uključivati i stranke koje razgovaraju sa evroparlamentarcima:

- Ne mogu da ponižavam Srbiju i da dozvolim da nam stranci vode glavnu reč. Zato razgovaram sa onima koji ne žele prisustvo stranaca. Nemamo ništa protiv i imamo korektan odnos i sa svim evroparlamentarcima i nastavićemo da imamo, ali, ponavljam, pitanje datuma održavanja izbora je isključivo ustavna i zakonska kategorija. Nekima je mnogo važnije šta će stranci da kažu, nego neko od naših, te neka pričaju sa strancima. Međutim, to neće promeniti način, a to je demokratsko održavanje izbora u Srbiji. I prošli put su demokratski održani uprkos proklamovanom bojkotu od dela onih koji misle da su mnogo popularni, a na izbore ne smeju da izađu.

Prema našim informacijama, na poslednjem sastanku međustranačkog dijaloga bez stranaca, načelno je dogovoreno da se sledeći radni sastanak održi 25. ili 26. septembra, a da se nekoliko dana nakon toga upriliči još jedna runda razgovora kojoj će prisustvovati i predsednik Vučić. U prvoj polovini septembra trebalo bi da se formulišu i konkretna rešenja za poboljšanje izbornih uslova.

Žika Gojković, iz POKS kaže, za "Novosti" da je optimista da će dogovor biti postignut:

- Ako ne mislilmo isto, ne znači da moramo da se mrzimo. Dijalog je dobar i POKS se zalaže da se uvede praksa redovnih sastanaka o svim gorućim temama.

I predsednik DSS Miloš Jovanović očekuje da će sporazum vlasti i opozicije u međustranačkom dijalogu koji se vodi bez stranaca biti postignut u septembru. On je rekao da se na sastanku, kojem je prisustvovao i Vučić, čulo da je vlast spremna da najveći deo predloga opozicije prihvati.

HISTERIJA ZBOG POMOĆI PENZIONERIMA

Vučić je u utorak odbacio pojedine kritike da je najavljena isplata od 20.000 dinara svim penzionerima u februaru zapravo "predizborni mito".

- Oni koji to govore polaze od sebe, za njih je sve mito, sve što su uradili to je mito, otimanje od naroda i ništa drugo.

Na pitanje da li će povući tu odluku, Vučić je odgovorio:

- Da oduzmem penzionerima 170 evra, a da njemu (Draganu Đilasu) ostane 619 miliona evra? Izvinite, taj film neće da gledaju. Ta histerija i nervoza govore o tome da već dva dana i Đilas i Šolak i njihovi uposlenici govore samo jedno - narode, ti nemaš nikakav moral, vas Vučić kupuje. Penzioneri su časni ljudi i lažima ne možete da ih podmtite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)